Δημόσια αναδίπλωση για το «μακεδονική γλώσσα» από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ
- 04/12/2018, 17:07
- SHARE
Ανακοίνωση από τα Σκόπια μετά τις αλυτρωτικές αναφορές Ζάεφ στη βουλή - ΗΠΑ: Στα μέσα του 2020 η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Την πρόθεση της πΓΔΜ να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση της χώρας, στην οποία υπάρχει και αναφορά στο θέμα της γλώσσας, εκφράζει η κυβέρνηση της χώρας.
«Όλες οι ενέργειές και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να υποστηρίξουμε τη συμφωνία. Ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, κατανοούμε ότι η εκάστοτε χώρα φροντίζει τους πολίτες της και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών τους χωρών», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι και πρόσθεσε:
«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 (3) της συμφωνίας Πρεσπών, βάσει του οποίου δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Με αυτή την έννοια, είναι κατανοητό ότι οι πολιτικές για τη χρήση των γλωσσών και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία Πρεσπών. Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα που αφορά στις γλώσσες που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ είναι απολύτως προσηλωμένος σε μια πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ δεσμεύεται να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Τέλος, ο Μίλε Μποσνιάκοφσκι εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης της χώρας, «εάν τα σχόλια του πρωθυπουργού παρερμηνεύτηκαν».
ΗΠΑ: Στα μέσα του 2020 η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι η πΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στα μέσα του 2020, οπότε θα έχει εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να την υπονομεύσει, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών που είναι αρμόδιος για θέματα Δυτικών Βαλκανίων.
Η απόφαση της κυβέρνησης των Σκοπίων να αλλάξει το όνομα της χώρας σε Δημοκρατία της «Βόρειας Μακεδονίας» ήρε ένα μεγάλο εμπόδιο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που η Δύση πιστεύει ότι θα βοηθήσει να μειωθεί η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.
Διαβάστε ακόμη:
Αλυσιδωτές αντιδράσεις σε Ελλάδα και ΟΗΕ μετά τη δήλωση Ζάεφ περί διδασκαλίας «μακεδονικής γλώσσας»
Έλυσε τη σιωπή του το Μαξίμου μετά τη δήλωση Ζάεφ για τη «μακεδονική γλώσσα»