Η Λαγκάρντ προειδοποιεί: Έρχεται «νέα εποχή μίσους»
- 06/12/2018, 12:25
- SHARE
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε πως είναι αναγκαία η βελτίωση του διεθνούς εμπορικού συστήματος και η εμβάθυνση της συνεργασίας των κυβερνήσεων σε φορολογικά ζητήματα.
Χωρίς τη συνεργασία κρατών, ο κόσμος θα οδηγηθεί στην εξαθλίωση, προειδοποίησε χθες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία που έκανε στη βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κογκρέσου. Προκειμένου να μην ξεκινήσει μια «νέα εποχή μίσους» πρέπει να θυμηθεί ο κόσμος πως η αλληλεγγύη μεταξύ κρατών εξυπηρετεί το «ατομικό συμφέρον» των πολιτών, είπε η κ. Λαγκάρντ.
Εισοδηματική ανισότητα
Η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε πως είναι αναγκαία η βελτίωση του διεθνούς εμπορικού συστήματος, η εμβάθυνση της συνεργασίας των κυβερνήσεων σε φορολογικά ζητήματα, καθώς και η καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Διαφορετικά, όπως είπε η ίδια, η εισοδηματική ανισότητα μπορεί να οδηγήσει σε βαθιές κοινωνικές αντιθέσεις και στην εξαθλίωση μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μέχρι το 2040. «Τα κοινωνικά μέσα θα βομβαρδίζουν εκείνους που θα μένουν στο περιθώριο, καταδεικνύοντας το χάσμα ανάμεσα στη σκληρή πραγματικότητα και τις πιθανότητες μιας καλύτερης ζωής».
Η κ. Λαγκάρντ υπενθύμισε πόσο οι ΗΠΑ αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος έχουν επωφεληθεί από το διεθνές οικονομικό σύστημα, με το πραγματικό εισόδημα των Αμερικανών να έχει τετραπλασιαστεί την τελευταία 75ετία. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν μια πολιτική προστατευτισμού και οικονομικής εσωστρέφειας από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Παράλληλα, η κ. Λαγκάρντ μίλησε για την «ανάγκη προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων χωρίς να παρεμποδίζεται ο ανταγωνισμός». Ένα από τα πεδία διαμάχης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα είναι ο τεχνολογικός κλάδος.
Η Ουάσιγκτον κατηγορεί, μεταξύ άλλων, το Πεκίνο πως υποχρεώνει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να μοιράζονται τις καινοτομίες και την τεχνογνωσία τους με Κινέζους ανταγωνιστές εάν επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Και άλλες κυβερνήσεις έχουν εκφράσει παράπονα στο Πεκίνο για τη στάση που τηρεί σε ορισμένα εμπορικά ζητήματα.
Παρότρυνση
Από την Ουάσιγκτον, η κ. Λαγκάρντ παρότρυνε τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν σε φορολογικά ζητήματα ώστε να «εισπράξουν αυτά που τους οφείλονται και να αποφύγουν έναν ανταγωνισμό που θα καταλήξει σε πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές», με επιπτώσεις στα έσοδα των κρατών.