Παράταση ενός έτους για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών
- 11/12/2018, 20:54
- SHARE
Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έπεισε τους θεσμούς για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού - Πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να κατατεθεί η τροπολογία στη Βουλή.
Παράταση ενός ακόμα χρόνου και για το 2019 παίρνει εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έπεισε τους θεσμούς για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού, ο οποίος πλέον έχει επιταχύνει σημαντικά την εξέταση των αιτήσεων που υποβάλλονται και φέρνει αποτελέσματα αναφορικά με την είσπραξη ληξιπροθέσμων χρεών.
Με τροπολογία η οποία αναμένεται να κατατεθεί πριν τα Χριστούγεννα θα δίνεται η ευκαιρία σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες αλλά και αγρότες, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με έως και 120 δόσεις, αλλά και να τύχουν ακόμα και κουρέματος των προσαυξήσεων που επιβαρύνουν τις οφειλές αυτές έως και κατά 85%.
Σχεδόν δυο χρόνια μετά τη έναρξη λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού και παρά τις αρχικές καθυστερήσεις, πλέον οι ρυθμίσεις αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς.
Μέχρι σήμερα, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης 59.077 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, ενώ έχουν υποβληθεί 5.565 αιτήσεις κι έχουν ολοκληρωθεί 1.104 ρυθμίσεις χρεών επιτρέποντας στους οφειλέτες (επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες) να επιστρέψουν στην κανονικότητα, λαμβάνοντας παράλληλα φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τις δραστηριότητες τους.
Η αυτοματοποίηση των διαδικασιών που επιταχύνθηκε τους το τελευταίο εξάμηνο, με την παράλληλη ηλεκτρονική διασύνδεση υπηρεσιών, μείωσε τον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας, και ήδη για τη μια στις πέντε αιτήσεις που έχουν κατατεθεί, έχουν ρυθμιστεί οι οφειλές.
Η επιτάχυνση αποδίδεται στην βελτίωση και στην αυτοματοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του μηχανισμού. Αξίζει να σημειωθεί, ότι έως τις αρχές του καλοκαιριού οι διαδικασίες ρύθμισης των οφειλών προς εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες γίνονταν χειροκίνητα και απαιτούσαν πολλά δικαιολογητικά – ενώ πλέον όλα γίνονται μέσω της ηλεκτρονικές πλατφόρμας, η οποία συνεχώς αναβαθμίζεται.