Μίλερ στο Time: «Ιδιωτικές εταιρείες να φυλούν την Ακρόπολη»
- 19/01/2014, 13:28
- SHARE
Ο γνωστός αρχαιολόγος απέστειλε πρόταση στην κυβέρνηση – Τι απαντά το υπουργείο Πολιτισμού.
Δημοσίευμα στο οποίο γίνεται αναφορά στις ελληνικές αρχαιότητες, φιλοξενεί το περιοδικό Time. O Αμερικανός αρχαιολόγος Στίβεν Μίλερ, μιλώντας στο περιοδικό, αναφέρει ότι αν επιτραπεί η φύλαξη και η προώθηση των αρχαιολογικών χώρων σε ιδιωτικές εταιρείες, ο αριθμός των επισκεπτών θα αυξηθεί. «Πολλά αντικείμενα που έχουν ανασυρθεί από τη γη ή αναφέρονται στους θρύλους της Νεμέας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της αρχαιοελληνικής πλευράς. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ρέπλικες και το κατάστημα στην πλευρά του μουσείου πουλά αντ’ αυτών αντίγραφα κυκλαδικών ειδωλίων εξοργίζει τον Αμερικανό αρχαιολόγο, Στίβεν Μίλερ, ο οποίος τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες ξεθάβει τους θησαυρούς της Νεμέας», σημειώνει το άρθρο. «Τίποτα από αυτά δεν έχει να κάνει με τη Νεμέα», είπε ο Μίλερ στο Time.
Για τον αρχαιολόγο «εξοργιστική» είναι επίσης και η έλλειψη ξενοδοχείων και εστιατορίων για τους επισκέπτες στο χώρο. «Το υπουργείο Πολιτισμού κάνει κάποια πράγματα πολύ καλά: συζητούν εξαιρετικά και κάνουν πολύ καλές εκθέσεις. Αλλά είναι χάλια σαν επιχειρηματίες», πρόσθεσε ο Μίλερ.
Σε μία λεπτομερή πρότασή του, την οποία απέστειλε στην κυβέρνηση, προτείνει να επιτραπεί σε ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν την εξέλιξη, την προώθηση και τη φύλαξη ορισμένων υποβαθμισμένων αρχαιολογικών χώρων σε αντάλλαγμα με ένα μερίδιο κέρδους που θα προέρχεται από τους τουρίστες. «Η πρόταση, επισημαίνει το δημοσίευμα, μπορεί να μη μοιάζει τόσο ριζοσπαστική για την ώρα, όταν η Ιταλία επιτρέπει σε εταιρεία ρούχων να σπονσοράρει το Κολοσσαίο, η Βρετανία ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες σε διάσημα μουσεία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες νοικιάζουν στις ώρες εκτός λειτουργία αρκετά ιστορικά κτίρια, την ώρα που οι προϋπολογισμοί μειώνονται. Αλλά οποιαδήποτε πρόταση επιτρέψει στον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας να φύγει από τα χέρια της κυβέρνησης διαταράσσει το βαθιά ριζωμένο εθνικιστικό συναίσθημα μιας χώρας σημαδεμένης από επανειλημμένες λεηλασίες από ξένα κράτη», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Tο άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος απορρίπτει το ενδεχόμενο μα περάσει σε χέρια ιδωτών η διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων. «Ο αρχαιολογικός πλούτος θα παραμείνει υπό τον κρατικό έλεγχο γιατί ανήκει στον ελληνικό λαό», λέει ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Παράλληλα όμως δεν αποκλείει μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών σε άλλους τομείς, τονίζοντας ότι το κοινοβούλιο ψήφισε προσφάτως ένα μέτρο που επιτρέπει σε εταιρείες τουρισμού να νοικιάζουν αρχαιολογικούς χώρους για μια εκδήλωση ή για συγκεκριμένες ώρες επίσκεψης.