Εξελίξεις πυροδοτεί στη Συρία η απόφαση Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων
- 20/12/2018, 18:21
- SHARE
Προβληματισμός και δυσαρέσκεια επικρατεί στους συμμάχους των ΗΠΑ που προειδοποιούν για τον κίνδυνο του Ισλαμικού Κράτους.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε σήμερα της απόφασής του να κηρύξει τη νίκη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και να αποσύρει πλήρως τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία. Με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter, o Τραμπ είπε πως εκπληρώνει μια υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016 να εγκαταλείψει την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν τη δουλειά άλλων χωρών, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, με ελάχιστα ως αντάλλαγμα και είναι «καιρός για άλλους να πολεμήσουν τελικά», έγραψε.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι θα αρχίσει να αποσύρει τους περίπου 2.000 στρατιώτες των ΗΠΑ από τη ρημαγμένη από τον πόλεμο Συρία, αν και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα.
«Η αποχώρηση από τη Συρία δεν ήταν έκπληξη. Έκανα εκστρατεία γι΄αυτό επί χρόνια, και πριν από έξι μήνες, όταν ήθελα πολύ δημόσια να το κάνω αυτό, συμφώνησα να μείνω κι άλλo. Η Ρωσία, το Ιράν, η Συρία & άλλοι είναι ο τοπικός εχθρός του ISIS. Κάναμε δουλειά εκεί. Είναι καιρός να γυρίσουμε σπίτι & να ανοικοδομήσουμε #MAGA» [Make America Great Again – Να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά] έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.
«Θέλουν οι ΗΠΑ να είναι ο Χωροφύλακας της Μέσης Ανατολής, χωρίς να παίρνουν ΤΙΠΟΤΑ [σε αντάλλαγμα] για την απώλεια πολύτιμων ζωών και για τα τρισεκατομμύρια δολάρια που δαπανούν για να προστατεύσουν άλλους που, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, δεν εκτιμούν αυτό που κάνουμε; Θέλουμε να είμαστε εκεί για πάντα; Είναι καιρός άλλοι να πολεμήσουν τελικά», πρόσθεσε ο Τραμπ.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι η διαταγή του πρόεδρου των ΗΠΑ σημαίνει επίσης πως θα τερματιστεί η αεροπορική εκστρατεία των ΗΠΑ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη χώρα.
Ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αεροπορικός πόλεμος ήταν κρίσιμης σημασίας για την απόκρουση του Ισλαμικού Κράτους και τη διατήρηση της πίεσης στην τζιχαντιστική οργάνωση στο Ιράκ και στη Συρία, με περισσότερες από 100.000 βόμβες και πυραύλους να έχουν εκτοξευθεί κατά στόχων στις δύο χώρες από το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν πως ο χρόνος του τερματισμού της αεροπορικής εκστρατείας θα συνδεθεί με την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ, αλλά αρνήθηκαν να ορίσουν ημερομηνία για το πότε μπορεί να συμβεί αυτό.
Σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Συρία ακύρωσε τις προγραμματισμένες συναντήσεις που είχε στα Ηνωμένα Έθνη για να συζητήσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία, όπως έγινε γνωστό από Αμερικανούς αξιωματούχους. Δεν είναι σαφές ποιον επρόκειτο να συναντήσει σήμερα ο Τζιμ Τζέφρι. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, πρόκειται να ενημερώσει αργότερα σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στην περιοχή.
Από την άλλη πλευρά, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), μια αραβοκουρδική συμμαχία η οποία υποστηρίζεται από τον υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών διεθνή συνασπισμό, δήλωσαν σήμερα ότι προτίθενται να συνεχίσουν την επίθεση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία παρά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσύρει τα στρατεύματά της.
«Η μάχη (στον θύλακα) Χατζίν συνεχίζεται μέχρι τώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των FDS, Μουστάφα Μπάλι. Οι μάχες θα σταματήσουν ωστόσο σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης εναντίον των περιοχών που ελέγχουν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία, προειδοποίησε, αναφερόμενος στις νέες απειλές που εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η αμερικανική απόφαση δεν είναι (για την ώρα) παρά μια απόφαση και δεν έχει ακόμη αντίκτυπο επί του εδάφους», πρόσθεσε ο Μπάλι.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι μάχες συνεχίζονται σήμερα ανάμεσα στους κουρδικές δυνάμεις και στους τζιχαντιστές στο έσχατο καταφύγιο του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ Έζορ, γνωστή με την επωνυμία «θύλακας Χατζίν». Υποστηριζόμενες από την αεροπορία του συνασπισμού κατά του ΙΚ, οι FDS πήραν τον έλεγχο, την περασμένη εβδομάδα, της κοινότητας Χατζίν, έπειτα από μάχες τριών και πλέον μηνών, περιορίζοντας την παρουσία των τζιχαντιστών σε δύο τελευταίες κοινότητες αυτού του έσχατου προπυργίου, στη Σούσα και την Αλ-Σάαφα.
«Είχαμε δηλώσει προηγουμένως πως αν δεχθούμε επίθεση, θα αφιερωθούμε στην προάσπιση των εδαφών μας», είπε ακόμη ο Μουστάφα Μπάλι, ο οποίος πρόσθεσε πως «το σενάριο μιας διακοπής της αντιτρομοκρατικής μάχης συνδέεται με τις τουρκικές απειλές».
Στο μεταξύ, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Γαλλία και οι σύμμαχοί της που πολεμούν εναντίον του ΙΚ συνομιλούν με τις ΗΠΑ για το χρονοδιάγραμμα και τους όρους της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, αλλά η Ουάσινγκτον πρέπει να λάβει υπόψη τη σταθερότητα της περιοχής προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ανθρωπιστική κρίση.
«Εμείς και τα κράτη εταίροι μας στον διεθνή συνασπισμό συνομιλούμε με την Ουάσινγκτον για τον χρόνο και τους όρους της εφαρμογής της απόφασης των ΗΠΑ να αποχωρήσουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. «Τις ερχόμενες εβδομάδες, η Γαλλία θα είναι προσεκτική ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των εταίρων των ΗΠΑ, περιλαμβανομένων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων. Η προστασία των πληθυσμών της βορειοανατολικής Συρίας και η σταθερότητα αυτής της περιοχής πρέπει να ληφθεί υπόψη από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ανθρωπιστική τραγωδία και οποιαδήποτε επιστροφή των τρομοκρατών», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Γερμανία: Η απειλή από το Ισλαμικό Κράτος παραμένει
Η μονομερής αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία μπορεί να επιφέρει πλήγμα στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και «να θέσει σε κίνδυνο τις επιτυχίες που έχουν καταγραφεί» εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης, εκτίμησε σήμερα η γερμανική διπλωματία.
«Δεν είμαστε οι μόνοι που εκπλαγήκαμε από την αιφνίδια αλλαγή πολιτικής εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς. Το ΙΚ υποχώρησε όμως η απειλή παραμένει», ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, η χώρα του οποίου συμμετέχει στις προσπάθειες ενός διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές στη Συρία. «Υπάρχει ο κίνδυνος οι συνέπειες της απόφασης αυτής να πλήξουν τη μάχη μας εναντίον του ΙΚ», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η ισλαμική οργάνωση «εξακολουθεί να είναι ενεργή στην ανατολική Συρία».
«Η μάχη κατά του ΙΚ αποφασίζεται μακροπρόθεσμα στρατιωτικά αλλά και πολιτικά», σύμφωνα με τον Μάας ο οποίος προέβαλε την [ανάγκη για] «ασφάλεια και πολιτική τάξη» προκειμένου να σταθεροποιηθεί η Συρία.
Οι πρόεδροι Ιράν και Τουρκίας συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στη Συρία
Οι πρόεδροι του Ιράν και της Τουρκίας συμφώνησαν σήμερα, στη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα, να ενισχύσουν τη συνεργασία των χωρών τους στη Συρία, όμως επιφυλάχθηκαν να σχολιάσουν την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την περιοχή. Η συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ιρανού ομολόγου του Χασάν Ροχανί είχε προγραμματιστεί πριν κάνει την ανακοίνωση για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών ο Ντόναλντ Τραμπ.
Το Ιράν, μαζί με τη Ρωσία, είναι οι βασικοί σύμμαχοι του καθεστώτος της Δαμασκού ενώ η Τουρκία στηρίζει ένα μέρος των ανταρτών που μάχονται για την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι τρεις χώρες είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις της λεγόμενης «διαδικασίας της Αστάνα», που έχει ως στόχο την πολιτική διευθέτηση της κρίσης, παρακάμπτοντας τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
«Υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να λάβουν από κοινού η Τουρκία και το Ιράν για να βάλουν τέλος στις μάχες στην περιοχή», είπε ο Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες.
«Η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές. Οι χώρες μας συμφωνούν σε αυτό το σημείο», είπε από την πλευρά του ο Ροχανί, προσθέτοντας ότι συνεχίζεται η συνεργασία με την Άγκυρα στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα.
Οι δύο ηγέτες δεν έκαναν κανένα σχόλιο για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία.
Πούτιν: Ρωσία και Τουρκία καταλήγουν σε συμβιβασμούς για τη Συρία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην ετήσια συνέντευξη τύπου, αναφέρθηκε στις ρωσο- τουρκικές σχέσεις αλλά και στην συνεργασία τους στο ζήτημα της Συρίας, λέγοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών ενισχύονται όπως και ότι η Μόσχα και η Άγκυρα στο θέμα της Συρίας, καταλήγουν σε συμβιβασμούς, παρότι τα συμφέροντα τους δεν ταυτίζονται σε μια σειρά ζητημάτων.
Αναφερόμενός στους συμβιβασμούς που γίνονται όσον αφορά το θέμα της Συρίας, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «ότι αντιμετωπίζουμε με σεβασμό τα εθνικά συμφέροντα του τουρκικού λαού σ’ αυτή την κατεύθυνση, βλέπουμε ότι οι Τούρκοι εταίροι μας είναι επίσης έτοιμοι να κάνουν αυτούς τους συμβιβασμούς και καταλήγουν σ συνεργασία μαζί μας σ’ αυτούς τους συμβιβασμούς, προς όφελος των εξελίξεων στην Συρία, προς όφελος της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ενίσχυσης των σχέσεων μας».
Επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ενισχύονται, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «η Τουρκία παρότι είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως μέλος τη συμμαχίας, ταυτόχρονα διεξάγει ανεξάρτητη πολιτική» και προσέθεσε ότι «αυτό το εκτιμούμε, καθώς δημιουργεί όρους προβελψιμότητας και σταθερότητας στις σχέσεις μας»
Ο Ρώσος πρόεδρος εξήρε τον ρόλο του Τούρκου προέδρου στην ενίσχυση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η τάση αυτή θα συνεχισθεί υπό την ηγεσία του κυρίου Ερντογάν», αλλά και τον ιστορικό ρόλο του Κεμάλ Ατατούρκ λέγοντας ότι «ήταν μεγάλος φίλος της Ρωσίας, συνεργάζονταν με την Ρωσία, εργάζονταν μαζί της και αυτό το εκτιμούμε».