Δύο ελληνικά μουσεία υποψήφια στα βραβεία για «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς»
- 20/12/2018, 20:07
- SHARE
Δείτε ποια ελληνικά μουσεία είναι υποψήφια για το βραβείο που τιμά την καλύτερη μουσειακή πρακτική πανευρωπαϊκά.
Δύο ελληνικά μουσεία συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τις υποψηφιότητες για τα φετινά βραβεία «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς» (ΕΜΥΑ): Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Κώστα Κοτσανά, στην Αθήνα και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελεύθερνας – Ο Όμηρος στην Κρήτη, που ιδρύθηκε για να στεγάσει τα αρχειολογικά ευρήματα των ανασκαφών που διεξάγονται εδώ και 30 χρόνια στην αρχαία Ελεύθερνα.
Το European Museum of the Year Award (EMYA), από το 1977, βραβεύει κάθε χρόνο, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, την καλύτερη μουσειακή πρακτική πανευρωπαϊκά και ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των μουσείων. Στη φετινή λίστα υπάρχουν υποψηφιότητες από συνολικά 40 χώρες και τα αποτελέσματα του φετινού διαγωνισμού θα ανακοινωθούν τον Μάιο του 2019.
Το Μουσείο Κοτσανά με περισσότερα από 150 λειτουργικά διαδραστικά ομοιώματα και ανακατασκευές εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων, ταξινομημένα σε 24 θεματικές ενότητες, φέρνει παιδιά και ενήλικες σε επαφή με τα θαυμαστά δημιουργήματα που κληροδότησε η αρχαιοελληνική τεχνολογία στην ανθρωπότητα.
Η υποψηφιότητα στο ΕΜΥΑ έρχεται να προστεθεί σ’ ένα σύνολο σημαντικών βραβεύσεων και διεθνών τιμητικών διακρίσεων που έχει αποσπάσει το Μουσείο Κοτσανά κατά την 15ετή λειτουργία του. Σημειώνεται, ότι το Μουσείο τιμάται από την Unesco και το National Geographic στο πλαίσιο της προώθησης των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρώπης. Τέλος, στο Μουσείο Κοτσανά, ως ενιαίο οργανισμό, απονέμεται τα τελευταία χρόνια το Βραβείο Αριστείας (Certificate of Excellence) από τον ταξιδιωτικό ιστότοπο Trip Advisor.
Ταυτόχρονα, οι περιοδεύουσες εκθέσεις του σε όλον τον κόσμο φιλοξενούνται σε σημαντικά αρχαιολογικά και τεχνολογικά μουσεία, πανεπιστήμια και διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ευρωπαϊκά Γραφεία Ευρεσιτεχνιών της Χάγης, του Μονάχου και της Βιέννης, το Πολυτεχνείο της Λυών, τα Αρχαιολογικά Μουσεία του Βαρέζε και της Βασιλείας, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, το Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης, το Γαλιλαίο Παρκ της Γερμανίας, τα Εθνικά Μουσεία Επιστημών της Νότιας Κορέας, της Ταϊλάνδης και της Σιγκαπούρης, καθώς επίσης και στην ιστορική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Επίσης, το Μουσείο Κώστα Κοτσανά, που αποτελεί πρότυπο μουσείο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας που λειτουργεί εξαρχής χωρίς καμία επιχορήγηση από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό.
Το ξεκίνημα του Μουσείου στην Αθήνα από τις 8 Ιανουαρίου 2018, μαζί με τους ήδη υπάρχοντες εκθεσιακούς χώρους στο Κατάκολο Ηλείας και την Αρχαία Ολυμπία, ολοκληρώνει το τρίπτυχο του Μουσείου Κοτσανά και το αλληλοσυμπληρούμενο πανόραμα του μοναδικού τεχνολογικού θαύματος της αρχαιότητας.
Το Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας – Ο Όμηρος στην Κρήτη, είναι το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη, Η πρωτοτυπία αυτού του μουσείου, εκτός του γεγονότος ότι επαληθεύεται ο ομηρικός κόσμος στην Κρήτη, συνίσταται και στο ότι τα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης ανανεώνονται κατά περιόδους από νέα αλλά και παλαιότερα ευρήματα των ανασκαφών. Με τον τρόπο αυτό, το ενδιαφέρον του κοινού θα είναι συνεχές και θα σχετίζεται με την αποκάλυψη και την επέκταση του συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στον αρχαιολογικό χώρο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ