Oxfam: Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού διαθέτει τον μισό παγκόσμιο πλούτο
- 20/01/2014, 14:35
- SHARE
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, έκθεση της διεθνούς ΜΚΟ δείχνει πως οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο γίνονται πιο πλούσιοι.
Όλοι μιλούν για αυτό, ωστόσο λίγα γίνονται για να διακοπεί η «ξέφρενη» συγκέντρωση πλούτου στα χέρια των λίγων «εκλεκτών», διαδικασία που ούτε η οικονομική κρίση τα τελευταία πέντε χρόνια έχει καταφέρει να σταματήσει. Νέα έρευνα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Oxfam έρχεται, μάλιστα, να το επιβεβαιώσει.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε παραμονές της έναρξης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, οι οικονομικές ανισότητες διευρύνθηκαν ταχύτατα στις περισσότερες χώρες μετά την έναρξη της κρίσης, με αποτέλεσμα σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πλούτος να κατέχεται σήμερα από το 1% του πληθυσμού.
Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο διαθέτουν όλοι μαζί το ποσό του 1,7 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο εισόδημα του 50% των φτωχότερων του παγκόσμιου πληθυσμού!
Αυτό το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων αύξησε κατά την ίδια περίοδο τα εισοδήματά του σε 24 από τις 26 χώρες για τις οποίες κρατούνται στοιχεία από το 1980 έως το 2012. Από αυτούς, σχεδόν 7 στους 10 ζουν σε χώρα όπου η οικονομική ανισότητα αυξήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια, γράφει η Oxfam.
«Ακόμη κι αν η κρίση προς στιγμήν περιόρισε το μερίδιο του παγκόσμιου πλούτου που κατέχουν οι πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο, οι τελευταίοι ανέκτησαν ευρύτατα τα κέρδη τους», αναφέρει η έκθεση.
Διαβάστε ακόμη: Eurostat: Ένας στους τρεις κατοίκους της Ελλάδας ζει σε συνθήκες φτώχειας
Έτσι, το πλουσιότερο 1% στην Κίνα, την Πορτογαλία και τις ΗΠΑ έχει υπερδιπλασιάσει το μερίδιό του στο εθνικό εισόδημα από το 1980. Ακόμη και στις χώρες που φημίζονται για το σύστημα ισότητάς τους, όπως η Σουηδία και η Νορβηγία, το μερίδιο των εισοδημάτων που πηγαίνει στο πλουσιότερο 1% αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 50%.
Για την Oxfam, το χάσμα των ανισοτήτων αυτών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοπιστωτική απορρύθμιση, στα στρεβλά φορολογικά συστήματα και στους κανονισμούς που διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή. Η ΜΚΟ καταγγέλλει επίσης τα μέτρα λιτότητας, τις δυσμενείς για τις γυναίκες πολιτικές και την ιδιοποίηση εσόδων που προέρχονται από το πετρέλαιο και την εξόρυξη ορυκτών. Η ΜΚΟ συσχετίζει επίσης τις ακραίες οικονομικές ανισότητες με την κατάληψη της πολιτικής εξουσίας από μια πολιτική ελίτ, η οποία κυβερνά μόνο για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.
«Χωρίς την ανάληψη πραγματικής δράσης για τον περιορισμό των ανισοτήτων αυτών, τα προνόμια και τα μειονεκτήματα θα μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, όπως στην αρχαιότητα. Συνεπώς θα ζούμε σε έναν κόσμο όπου η ισότητα των ευκαιριών δεν θα είναι παρά μια ψευδαίσθηση», αναφέρει η έκθεση.
Διαβάστε ακόμη: Αγεφύρωτο το «χάσμα» μεταξύ πλουσίων και φτωχών
Τον κίνδυνο που αποτελεί η αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα για την παγκόσμια οικονομία επεσήμανε και η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ με δηλώσεις της στην εφημερίδα Financial Times, καθώς πολιτικοί ηγέτες και κορυφαίοι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να συμμετάσχουν Παγκόσμιο Οικονομικό Συνέδριο. «Οι επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Συνέδριο πρέπει να θυμηθούν ότι σε πάρα πολλές χώρες τα οφέλη της ανάπτυξης απολαμβάνουν πάρα πολύ λίγοι άνθρωποι. Αυτό δεν αποτελεί συνταγή για τη σταθερότητα και βιωσιμότητα», δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου.
Το WEF έχει επιλέξει ως ένα σημαντικό θέμα για τις φετινές εργασίες του, που αρχίζουν την Τετάρτη, το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Το μήνυμα βρίσκει τον στόχο, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο ‘Αμπε έρχεται στην Ελβετία με το μήνυμα ότι οι επιχειρήσεις της χώρας του πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς, ενώ η βρετανική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα είναι επίσης παρών στο Νταβός, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα μία μεγάλη αύξηση, πάνω από τον πληθωρισμό, του κατώτατου μισθού στη Βρετανία. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι ‘Αμποτ θα περιγράψει στο Νταβός τις επιδιώξεις της χώρας του που θα έχει φέτος την προεδρία της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών (G 20). Υψηλά στις προτεραιότητές της είναι η διασφάλιση προόδου στο θέμα της αντιμετώπισης της φοροαποφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Διαβάστε ακόμη: Με τάσεις φυγής και απαισιοδοξία υποδέχονται το 2014 οι Έλληνες