FBI: Τρεις τρόποι που μπορεί να εξαπατηθείτε στα γιορτινά σας ψώνια
- 25/12/2018, 12:00
- SHARE
Και πώς να τους αποφύγετε.
Με την αγοραστική κίνηση να αυξάνεται ενόψει των γιορτών, το FBI προειδοποιεί τους πελάτες να προσέχουν τις απάτες.
Γνωρίζουμε ότι το κυβερνοέγκλημα είναι πρόβλημα όλο τον χρόνο, αλλά εντείνεται μέσα στις γιορτές. Πιο συγκεκριμένα, το FBI συμβουλεύει τους πελάτες να προσέχουν τρία είδη εξαπάτησης: κακόβουλες διαφημίσεις και δημοπρασίες, ψεύτικες κάρτες δώρων, και απόπειρες ηλεκτρονικού «ψαρέματος».
Ως προς τις κάρτες δώρων, ο μόνος τρόπος με τον οποίο πρέπει να τις αγοράζετε είναι μέσω του συγκεκριμένου καταστήματος ή μέσω εξουσιοδοτημένου πωλητή. Δωροκάρτες που αγοράστηκαν μέσω ιστοσελίδας δημοπρασιών ή ελήφθησαν με δόλιο τρόπο μπορεί να απενεργοποιηθούν από το κατάστημα και να μην ισχύουν για αγορές. Αν κάτι σας φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον έτσι είναι.
Το FBI προειδοποιεί επίσης ότι κάποιοι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να πουλήσουν πράγματα μέσω διαφημίσεων και δημοπρασιών που στην πραγματικότητα δεν κατέχουν. Τα αντικείμενα, δηλαδή, μπορεί να είναι κλεμμένα ή να έχουν αγορασθεί με κλεμμένη πιστωτική κάρτα.
Επιπλέον, οι πελάτες πρέπει να προσέχουν να μην παρέχουν τα οικονομικά στοιχεία τους στους πωλητές. Αντιθέτως, οι συναλλαγές πρέπει να γίνονται με γνωστά καταστήματα και υπηρεσίες πληρωμών. Και στην περίπτωση των ιστοσελίδων δημοπρασιών, ελέγξτε τις αξιολογήσεις του πωλητή, την ανατροφοδότηση, και τον αριθμό των πωλήσεών τους στο παρελθόν προτού προβείτε σε αγορά.
Τέλος, καλό είναι να έχετε το νου σας για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα μέσω κινητού στα οποία ζητούνται πληροφορίες οικονομικής φύσης. Κάποιες φορές οι απατεώνες θα υποκριθούν ότι είναι κάποιος φίλος ή συγγενής σας και θα σας ζητήσουν ρευστό μέσω κοινωνικών δικτύων για να αντιμετωπίσουν, δήθεν, ένα πρόβλημα.
Επιπλέον, δεν διστάζουν να στέλνουν email που εμφανίζονται να είναι από γνωστές επιχειρήσεις, τα οποία κατευθύνουν τον αναγνώστη σε κακόβουλη ιστοσελίδα όπου υποκλέπτονται οι πληροφορίες της πιστωτικής κάρτας. Πάντα πρέπει να κοιτάτε τον παραλήπτη του email καθώς και τη διεύθυνση url της ιστοσελίδας που σας λένε να επισκεφθείτε.