Τα μεγάλα στοιχήματα του ελληνικού τουρισμού για το 2019

Τα μεγάλα στοιχήματα του ελληνικού τουρισμού για το 2019
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και απεικονίζει τουρίστες να περπατούν σε σοκάκι στο χωριό Δρυοπίδα, στο νησί της Κύθνου, Κυριακή 29 Απριλίου 2018. Στον περιπατητικό τουρισμό ποντάρει η Κύθνος προκειμένου να αύξησει τις ελεύσεις τουριστών καθ'ολη την διάρκεια του έτους. Η Κύθνος διαθέτει ένα πλούσιο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών. Κάποιες απ’ αυτές είναι σηματοδοτημένες ενώ τις υπόλοιπες μπορείτε να τις αναζητήσετε στους νέους ενημερωμένους χάρτες και στον πεζοπορικό οδηγό, που κυκλοφορούν, Κύθνος Πέμπτη 17 Μαΐου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με ποιους τρόπους μπορεί και φέτος η Ελλάδα να βγει ξανά κερδισμένη.

 

Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα τουριστική χρονιά αναμένεται να εξελιχθεί το 2019 για την Ελλάδα, που τα τελευταία 4 χρόνια “σπάει” το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε επίπεδο αφίξεων τουριστών και εισπράξεων. Μπορεί οι αριθμοί των αφίξεων να γίνονται σημείο αναφοράς για τους στόχους που κάθε φορά τίθενται, τα έσοδα όμως είναι αυτά που αφήνουν το αποτύπωμα τους στην ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις κατ’ επέκταση.

Περιγράφοντας τις προκλήσεις της πολιτικής ηγεσίας του τουρισμού για τη νέα περίοδο η αρμόδια υπουργός Έλενα Κουντουρά δήλωσε πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

“Κεντρικός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού για πέμπτη συνεχή χρονιά, και το 2019. Είναι η χρονιά που θέτουμε σε εφαρμογή το νέο αναπτυξιακό μας σχέδιο για τον τουρισμό που καταρτίσαμε και έχει συμπεριληφθεί στην εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης. Πετύχαμε τουριστική δραστηριότητα 365 ημέρες τον χρόνο σε ώριμους προορισμούς, και επιδιώκουμε να την επεκτείνουμε σε λιγότερο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές, ενθαρρύνοντας νέες επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο το 2019 έχουμε θέση στρατηγική μας προτεραιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την εφαρμογή της καινοτομίας στον ελληνικό τουρισμό. Μία μεγάλη πρόκληση για τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο μέσα από την εφαρμογή της καινοτομίας και την προώθηση των νέων τεχνολογιών μπορούμε να εξασφαλίσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό τα επόμενα χρόνια με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο. Επιπλέον, επενδύουμε ακόμη πιο δυναμικά στη συνολική αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, με ένα νέο ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή και επιλύει οριστικά όλες τις παθογένειες και τις ελλείψεις που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεδομένου ότι υπάρχει τα τελευταία χρόνια κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για σπουδές σε τουριστικά επαγγέλματα, λόγω της μεγάλης ανόδου του τουρισμού που πετύχαμε, ενισχύουμε το ρόλο και το έργο των Ανώτερων Σχολών Τουρισμού ΑΣΤΕ Ροδου και Κρήτης και των 8 ΔΙΕΚ Τουρισμού και προχωράμε στο άνοιγμα και της Σχολή Ξεναγών της Θεσσαλονίκης, μετά από εκείνης της Αθήνας. Η διαρκής και υψηλού επιπέδου κατάρτιση του στελεχιακού δυναμικού του ελληνικού τουρισμού είναι στρατηγικός πυλώνας της τουριστικής μας πολιτικής. Το ανθρώπινο κεφάλαιο προσδίδει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν και κυρίως αντιπροσωπεύει το σύγχρονο πρόσωπο της φιλόξενης και αυθεντικής Ελλάδας”.

Κοινή πεποίθηση όλων των εμπλεκομένων του κλάδου είναι, ότι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός προορισμός για την διεθνή τουριστική σκηνή και πλέον, όπως τονίζεται, οι πολιτικές για την ανάπτυξη του κλάδου, δεν θα πρέπει να εστιάζουν μόνο στην αύξηση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος, αλλά και στην διαχείριση αυτού. Άλλωστε οι φωνές του “υπερ-τουρισμού” πλήθυναν αυτή την περίοδο συνηγορώντας προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου. Μάλιστα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, σε πρόσφατη συνέντευξη είχει τονίσει ότι το μεγάλο στοίχημα και συνάμα πρόκληση για την τουριστική βιομηχανία, είναι η διαχείριση των ελληνικών τουριστικών προορισμών, απόρροια των αυξημένων τουριστικών ροών που δέχονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 30 εκατομμύρια ξένων επισκεπτών που φιλοξένησε η Ελλάδα, το 80% αυτών κατευθύνονται σε 5 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, όπως ανέφερε ο κ. Ρέτσος, συμπληρώνοντας ότι εδώ είναι και η μεγάλη πρόκληση: πώς και οι υπόλοιπες περιφέρειες θα έχουν μέρισμα σε αυτή την υφιστάμενη τουριστική κίνηση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος επεσήμανε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το 2019 αναμένεται να είναι χρονιά-ορόσημο, καθώς συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια σταθερής ανόδου και έχουμε μπροστά μας αφενός το Brexit και αφετέρου τις αγορές της Αιγύπτου και της Τουρκίας που μπαίνουν ξανά δυναμικά στον ανταγωνισμό. “Συνεχίζουμε να επιμένουμε στα βασικά ζητήματα για την ανταγωνιστικότητα, εκ των οποίων τα δύο πιο σημαντικά είναι η μείωση του ΦΠΑ και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών”.

Με το βλέμμα στραμμένο στο 2019 και οι εν Ελλάδι τουριστικοί πράκτορες (FedHatta) τονίζουν ότι το υπ’ αριθμόν ένα συστατικό, για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού είναι η εξωστρέφεια και οι συνέργειες. “Το 2018 μετρήσαμε τις δυνατότητες του ελληνικού τουρισμού με αριθμούς, όπως κάθε χρόνο – με τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέφθηκαν την χώρα μας, τις αφίξεις κ.λπ. Οι μετρήσεις αυτές, αν και αναγκαίες να γίνονται κάθε χρόνο, δεν είναι παρά η μία όψη του νομίσματος, και θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να μελετηθεί σοβαρά και η άλλη όψη: Η σταθερή στρατηγική για τον τουρισμό μας, που θα του δώσει την ισχύ και θέση που του αξίζει, στην ελληνική πραγματικότητα”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ