Οι Πρέσπες, ο Πάνος Καμμένος και τα δύο σενάρια για εκλογές

Οι Πρέσπες, ο Πάνος Καμμένος και τα δύο σενάρια για εκλογές

Πολιτικά καυτός αναμένεται να είναι ο Ιανουάριος με τη Συμφωνία των Πρεσπών να δρομολογεί εξελίξεις.

Έντονες διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό θα έχει ο Ιανουάριος, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί στη πλευρά των Σκοπίων η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Το ενδιαφέρον της Αθήνας είναι ήδη στραμμένο στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, καθώς η ερχόμενη εβδομάδα «κλειδώνει» τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα δίνοντας το πράσινο φως για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η συζήτηση ξεκινάει την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου και θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 15. Ωστόσο, σύμφωνα με ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, είναι πολύ πιθανό η ψηφοφορία να γίνει ακόμη και στις 10 του μήνα.

Αμέσως μετά  η μπάλα θα περάσει στο γήπεδο της ελληνικής πλευράς. Με το ακριβές χρονοδιάγραμμα να αναμένεται να καθοριστεί από τον Αλ. Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στα Σκόπια, η ψηφοφορία στην Αθήνα θα έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τον Μάρτιο, χωρίς να αποκλείεται να γίνει συντομότερα, ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα.

Στην εξίσωση μπαίνει ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, όταν έρθει η συμφωνία για κύρωση στην ελληνική Βουλή. Δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα άρει επίσης την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση. Ακόμη και να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση θέμα δεδηλωμένης δεν υφίσταται αφού αυτή διαπιστώνεται άπαξ, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τις εκλογές δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και αυτή ευδοκιμεί.

Όσον αφορά στην κυβερνητική πλειοψηφία, αυτή  διαπιστώνεται με την υποβολή προτάσεως είτε δυσπιστίας, είτε εμπιστοσύνης στη Βουλή. Στην πρώτη περίπτωση για να πέσει η κυβέρνηση θα πρέπει είτε η πρόταση δυσπιστίας να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές, είτε η πρόταση εμπιστοσύνης να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 120.

Υπό αυτή την έννοια, και με δεδομένη την τοποθέτηση Καμμένου ότι σε περίπτωση που η ΝΔ υποβάλει πρόταση δυσπιστίας δεν πρόκειται να την υπερψηφίσει, η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά.

Το σενάριο για κυβέρνηση μειοψηφίας ή ανοχής

Αν ισχύσει η συμφωνία Τσίπρα – Καμμένου, τότε η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου. Σε αυτή την περίπτωση και με δεδομένη την απόσυρση των ΑΝΕΛ, μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση μειοψηφίας για ένα διάστημα 40 – 45 ημερών και το πιο πιθανό είναι προκηρύξει εκλογές τον Απρίλιο, ώστε αυτές να γίνουν Μάιο μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές. Σε αυτό είχε αναφερθεί με δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Θεωρείτε δύσκολο μια τέτοια κυβέρνηση να φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο, όχι κυρίως λόγω των νομοσχεδίων που είναι να περάσει, καθώς τα περισσότερα θα έχουν στήριξη της πλειοψηφίας στη Βουλή, αλλά γιατί το πολιτικό ρίσκο είναι μεγάλο.

Κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα να αιφνιδιάσει και να πάει σε εκλογές πριν τη ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρουν, θα αφήσει την «καυτή πατάτα» της συμφωνίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα βρεθεί σε δύσκολη θέση ανάμεσα στο κόμμα του και στις πιέσεις που του ασκούν οι Ευρωπαίοι. Όμως αυτό το σενάριο διαψεύδεται από κυβερνητικές πηγές, ενώ ο πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος να περάσει τη συμφωνία όπως έχει συμφωνήσει με τον Ζόραν Ζάεεφ.

Άλλωστε μιλώντας από τη Σαμοθράκη ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμά του:

«Εντός της χώρας να στείλω το μήνυμα ότι μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι, και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων, ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, δεν πρόκειται, ούτε το έκανα τα 3,5 αυτά χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός, να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο. Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα.

Προς τα έξω, επίσης, θέλω να στείλω το μήνυμα ότι παρά τις διαφορές στο εσωτερικό μας, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες θα είναι ενωμένοι για να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας», είπε ο κ. Τσίπρας.

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές: Είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές»

«Σε μία περίοδο που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει κρίσιμα εθνικά και οικονομικά ζητήματα, οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος τη βυθίζουν σε επικίνδυνη αστάθεια» τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ.

«Ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές: Είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν υπήρξε ποτέ στη Μεταπολίτευση και δεν νοείται να υπάρξει και τώρα» προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

H απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου: Kαταθέστε πρόταση δυσπιστίας 

«Η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης, που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές κάθε δεύτερη μέρα εδώ και τρία χρόνια, σήμερα δήθεν ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια… Η υποκρισία στο μεγαλείο της» αναφέρει, σε γραπτή ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Αν όμως έχουν ειλικρινείς απορίες για τη στήριξη της Βουλής στην κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας» προστίθεται στην ανακοίνωση.