Συστηματικά βασανιστήρια και 11.000 εκτελέσεις στη Συρία
- 21/01/2014, 15:41
- SHARE
Αδιάσειστες αποδείξεις πως 11.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις φυλακές του καθεστώτος Άσαντ έχουν στην κατοχή τους τρεις εισαγγελείς εγκλημάτων πολέμου.
Σημαντικές και αδιαμφισβήτητες αποδείξεις πως το συριακό καθεστώς έχει προβεί στο συστηματικό βασανισμό και την εκτέλεση 11.000 κρατουμένων από την έναρξη της ένοπλης εξέγερσης μέχρι σήμερα, περιήλθαν στα χέρια τριών πρώην εισαγγελέων εγκλημάτων πολέμου.
«Υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις, ικανές να γίνουν δεκτές από ένα δικαστήριο, για τον συστηματικό βασανισμό και τη δολοφονία κρατουμένων από πράκτορες της συριακής κυβέρνησης», αναφέρουν οι τρεις εισαγγελείς στην έκθεσή τους.
Οι τρεις νομικοί -που στο παρελθόν ηγήθηκαν σε δίκες εγκληματιών πολέμου, όπως αυτή του πρώην ηγέτη της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ- εξέτασαν χιλιάδες φωτογραφίες νεκρών φυλακισμένων με καταφανή σημάδια βασανισμού στο σώμα τους, τις οποίες κατάφερε να μεταφέρει στο εξωτερικό Σύρος αποστάτης και οι οποίες φέρονται να αποδεικνύουν τις τρομερές ευθύνες της συριακής κυβένρησης, η οποία μέχρι και σήμερα αρνείται τις κατηγορίες περί κακοποίησης κρατουμένων.
Η αποκαλυπτική έρευνα που έφεραν στο φως από κοινού ο βρετανικός Guardian και το αμερικανικό δίκτυο CNN, αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη 2» που ξεκινά αύριο στην Ελβετία και αποτελεί την πρώτη διεθνή συντονισμένη προσπάθεια επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας.
Διαβάστε ακόμη: Οι «χίλιες ημέρες βίας» της Συρίας
Η έρευνα των τριών εισαγγελέων χρηματοδοτήθηκε από το κράτος του Κατάρ, το οποίο στηρίζει τη συριακή αντιπολίτευση, και βασίζεται στις αποδείξεις του φερόμενου ως «Καίσαρα». Πρόκειται για έναν φωτογράφο της συριακής στρατονομίας, ο οποίος αποστάτησε και μετέφερε 55.000 ψηφιακές φωτογραφίες που ο ίδιος είχε τραβήξει στη Συρία.
Οι φωτογραφίες απεικονίζουν περίπου 11.000 νεκρούς κρατούμενους και όπως ο «Καίσαρας» δήλωσε στους εισαγγελείς, ο ίδιος ήταν επιφορτισμένος με το καθήκον του να τραβά φωτογραφίες των πτωμάτων, ώστε να εκδίδεται πιστοποιητικό θανάτου και να επιβεβαιώνεται ότι οι εντολές εκτέλεσης είχαν ακολουθηθεί από τους στρατιώτες. Οι οικογένειες των νεκρών στη συνέχεια ενημερώνονταν ότι η αιτία θανάτου ήταν είτε μια «καρδιακή προσβολή», είτε «αναπνευστικά προβλήματα».
«Κάθε μέρα φωτογράφιζα περίπου 50 σωρούς, και χρειαζόμουν 15 με 30 λεπτά ανά σωρό», φέρεται να δήλωσε ο «Καίσαρας», ο οποίος δηλώνει πως δεν ήταν παρών στις εκτελέσεις ή τα βασανιστήρια.
«Ο αριθμός αυτός προέρχεται από μόνο ένα μέρος, το οποίο δεν μπορώ να κατονομάσω για λόγους ασφαλείας. Σε ολόκληρη τη Συρία υπάρχουν πολλά ακόμη», δήλωσε ο Ντέσμοντ ντε Σίλβα, ένας εκ των τριών συντακτών της έκθεσης και πρώην επικεφαλής εισαγγελέας του ειδικού δικαστηρίου για τη Σιέρα Λεόνε. Την έκθεση συνυπογράφουν οι Σιρ Τζέφρι Νάις, πρώην επικεφαλής εισαγγελέας στη δίκη του Γιουγκοσλάβου πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και Ντέιβιντ Κρέιν, ο οποίος απήγγειλε τις κατηγορίες εναντίον του προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για έναν πειστικό και ειλικρινή μάρτυρα», επεσήμανε ο ντε Σίλβα, προσθέτοντας ότι συνάντησε τον Καίσαρα επί τρεις ημέρες μαζί με τους δύο συναδέλφους του.
Διαβάστε ακόμη: Άσαντ: «Τίποτε δεν με εποδίζει να είμαι πάλι υποψήφιος»
Οι φωτογραφίες αφορούν ένα ευρύ χρονικό διάστημα τριών ετών, από την έναρξη των συγκρούσεων το 2011 μέχρι τον Αύγουστο του 2013.
Όλες οι σωροί πλην μίας ανήκουν σε άνδρες και σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν αποστεωμένα, ένδειξη της στέρησης τροφής στην οποία υποβάλονταν οι κρατούμενοι στις φυλακές της Συρίας. Πολλοί είχαν σημάδια δεσίματος, ξυλοκοπήματος ή στραγγαλισμού, σε κάποιους είχαν αφαιρεθεί τα μάτια, ενώ κάποια έφεραν σημάδια ηλεκτροπληξίας.
«Οι φωτογραφίες αποστεωμένων πτωμάτων θυμίζουν εικόνες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί. Εκτιμούμε ότι τέτοια στοιχεία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από το συριακό καθεστώς. Τέτοια στοιχεία θα μπορούσαν επίσης να υποστηρίξουν τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από το συριακό καθεστώς», αναφέρουν οι εισαγγελείς στην έκθεσή τους.
Οι συντάκτες της έκθεσης έθεσαν το αποτέλεσμα της εργασίας τους στη διάθεση του ΟΗΕ, των κυβερνήσεων και των οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η κυβέρνηση της Συρίας μέχρι αυτή τη στιγμή αρνείται να κάνει κάποιο σχόλιο για τα ευρήματα των εισαγγελέων, ωστόσο αρνείται τη διάπραξη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους 34 μήνες των συγκρούσεων.
Διαβάστε ακόμη: 11.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στη Συρία τα τελευταία τρία έτη