Επιστήμονες εντόπισαν ραδιοκύματα από γαλαξία 1,5 δισ. έτη φωτός μακριά
- 10/01/2019, 10:19
- SHARE
Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά που οι επιστήμονες παρατηρούν τέτοιου τύπου επαναλαμβανόμενα ραδιοκύματα.
Σε μία νέα ανακάλυψη έχουν προχωρήσει οι επιστήμονες, η οποία αφορά τις επαναλαμβανόμενες εκρήξεις ραδιοκυμάτων που προέρχονται από άγνωστη πηγή σε μακρινό γαλαξία. Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά που οι επιστήμονες παρατηρούν τέτοιου τύπου επαναλαμβανόμενα ραδιοκύματα.
Το γεγονός αυτό περιπλέκει το μυστήριο, αλλά παράλληλα δίνει την ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν την πηγή αυτών των ραδιοκυμάτων από έναν γαλαξία δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.
Οι εκρήξεις αυτές διαρκούν μόνο ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, αλλά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η δύναμη με την οποία εκτοξεύονται φθάνει στα ίδια ποσοστά της ενέργειας που παράγει ο Ήλιος.
Αυτό που εντυπωσιάζει όμως είναι ότι οι νέες αυτές εκρήξεις έχουν επαναληφθεί έξι φορές και προέρχονται πιθανότατα από την ίδια «πηγή». «Μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο ένα γνωστό επαναλαμβανόμενο ραδιοκύμα (Fast Radio Bursts-FRB), όμως η ύπαρξη και άλλων θα μας δώσει τη δυνατότητα να μελετήσουμε όλα τα “μυστικά” του διαστήματος», δήλωσε η Ingrid Stairs, μέλος της ομάδας CHIME και αστροφυσικός στο UBC.
«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει, σε ένα περιβάλλον πυκνού σμήνους, ότι είναι κάτι σαν ένα υπόλοιπο σουπερνόβα», λέει η Cherry Ng μέλος της ομάδας και αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Ή κάτι (που βρίσκεται) κοντά στην κεντρική μαύρη τρύπα σε έναν γαλαξία. Αλλά πρέπει να είναι σε κάποιο ιδιαίτερο μέρος για να μας δώσει όλη αυτή την κίνηση που βλέπουμε» επεσήμανε.
Τα επαναλαμβανόμενα σήματα πιθανότατα δείχνουν ότι υπάρχει- και ότι η ανθρωπότητα ίσως βρει- έναν «ουσιαστικό αριθμό» επαναλαμβανόμενων σημάτων, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Όλα αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποιες αποδείξεις για το ακραίο ή ασυνήθιστο περιβάλλον από το οποίο προέρχονται – ή για τη μυστηριώδη τεχνολογία με την οποία κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι εξωγήινοι πολιτισμοί θα μπορούσαν να τα εκτοξεύουν στο διάστημα.
«Όποια και αν είναι η πηγή αυτών των ραδιοκυμάτων, είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο ευρύ φάσμα συχνοτήτων μπορεί να παράγει. Υπάρχουν μερικά μοντέλα όπου η πηγή εγγενώς δεν μπορεί να παράγει τίποτα κάτω από μια ορισμένη συχνότητα», λέει ο Arun Naidu του Πανεπιστημίου McGill στο Κεμπέκ του Καναδά.
Μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, καταγράφηκαν περίπου 13 αλληλουχίες ραδιοκυμάτων προερχόμενες από γαλαξία 1,5 δισ. έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη μας. Από αυτές, τουλάχιστον επτά καταγράφηκαν στα 400 MHz, γεγονός που ενδεχομένως μπορεί να σημαίνει, ότι υπάρχουν ακόμα περισσότερες, σε χαμηλότερο φάσμα, οι οποίες είναι αδύνατον να καταγραφούν από τα όργανα.
Τέλος, να σημειωθεί ότι τα ραδιοκύματα ανακαλύφθηκαν από το Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME), ένα ιντερφερόμετρο ραδιοτηλεσκόπιο στο Ραδιοφωνικό Αστροφυσικό Παρατηρητήριο του Dominion στη Βρετανική Κολομβία κατά τη διάρκεια πειραματικής χαρτογράφησης εντάσεως υδρογόνου.
Πηγή: independent.co.uk