Μια «βελούδινη» διαδοχή, στρωμένη με «αγκάθια»
- 21/01/2014, 19:42
- SHARE
Ο πρίγκιπας Κάρολος αναβαθμίζεται, σε ρόλο... «συν-βασιλέα».
Αλλαγή… σκήπτρων δεν το λες! Ούτε και ανανέωση, καθώς τα κεντρικά πρόσωπα στο νέο μοναρχικό ψυχόδραμα είναι γνωστά και μη εξαιρετέα, όλα περιστρεφόμενα γύρω από έναν ούτως ή άλλως αναχρονιστικό θεσμό.
Όμως, ο απρόσμενος μίνι «ανασχηματισμός» στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ -με την ενοποίηση, που ανακοινώθηκε προχθές, των γραφείων Τύπου όλων των πρωτοκλασάτων μελών της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, εφεξής υπό τη διεύθυνση της εξ’ απορρήτων του πρίγκιπα Καρόλου- «δείχνει» προς μία απόπειρα «βελούδινης» διαδοχής στον ταραγμένο Οίκο των Ουίνδσορ.
Στο παλάτι, βέβαια, ούτε που θέλουν να ακούν για βασιλικές παραιτήσεις – κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από το 1936, όταν ο Εδουάρδος Η’ παράτησε θρόνους, σκήπτρα και μία μοναρχία σύξυλη για τα μάτια της Αμερικανίδας αγαπημένης του, δις διαζευγμένης και μετέπειτα συζύγου του, Βάιολετ Ουάλας Σίμπσον.
Τώρα απλά βρισκόμαστε ενώπιον μιας «μοναρχίας σε μετάβαση», διαβεβαιώνουν βασιλικοί ειδήμονες και σύμβουλοι, κλείνοντας με νόημα το «μάτι» σε όσα… εκσυγχρονιστικά συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στις διαδοχές άλλων βασιλικών Οίκων στην Ευρώπη.
Διαβάστε ακόμη: Ποιος είναι τελικά ο πρίγκιπας Κάρολος;
Όσο για τους -επικοινωνιακούς περισσότερο- λόγους που προβάλλουν; Είναι, λένε, οικονομικοί (με τη συγχώνευση των γραφείων Τύπου, λέει, τα βρετανικά ανάκτορα θα γλυτώσουν σε έξοδα περί το 1 εκατομμύριο λίρες ετησίως!). Και φυσικά έχουν να κάνουν με τον… πανδαμάτορα χρόνο, που τρέχει όμως αμείλικτα για όλους.
Τον Απρίλιο, η βασίλισσα Ελισάβετ κλείνει αισίως τα 88, έχοντας συμπληρώσει 62 χρόνια στον βρετανικό θρόνο. Κι επισήμως, η «γραμμή» είναι ότι εφεξής μάλλον θα χρειαστεί να μοιράζεται τις θεσμικές υποχρεώσεις της με τα υπόλοιπα μέλη της γαλαζοαίματης «φαμίλιας».
Αυτό βέβαια ήδη λίγο-πολύ συμβαίνει, με τους πρίγκιπες-διαδόχους (Κάρολο, Ουίλιαμ και Χάρι) να την αντικαθιστούν σε τελετές, εκδηλώσεις και περιοδείες στο εξωτερικό, κυρίως εντός «ορίων» της Κοινοπολιτείας – όπου a propos ο Κάρολος έχει αποδειχθεί λαλίστατος, προκαλώντας πολλές φορές στο παλάτι αμηχανία…
Το «παιδί» θα πρέπει, λοιπόν, να μπει καλύτερα και σύντομα στο «πετσί» του μελλοντικού του ρόλου, ο οποίος κατά ορισμένες ανώνυμες διαρροές μπορεί να μην πολυαργήσει να έλθει! Στο Λονδίνο, οι φήμες εδώ και δύο ημέρες οργιάζουν ότι υπάρχει πια χρονοδιάγραμμα για το τελευταίο ταξίδι της γηραιάς βασίλισσας της Ελισάβετ στο εξωτερικό.
Διαβάστε ακόμη: Οι μπάτλερ του Ντουμπάι
Λέγεται ότι θα ρίξει ατύπως «αυλαία» στη μακρά βασιλική θητεία της τον επόμενο Ιούνιο, με το ταξίδι στη Γαλλία για τους εορτασμούς της 70η επετείου από τη συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία. Εκεί είναι που αναμένεται ο 65χρονος πια Κάρολος θα την συνοδεύσει σε ρόλο «συν-βασιλιά», κουνώντας της μετέπειτα… λευκό μαντήλι, καθώς η Ελισάβετ θα αναχωρεί με τον ακόμη πιο γηραιό σύζυγό της, Φίλιππο, για τη Ρώμη, σε ένα… συνταξιοδοτικό ταξιδάκι αναψυχής!
Φυσικά, τα παραπάνω διαψεύσθηκαν από τα ανάκτορα ως ανυπόστατες φήμες. Όμως, από αργά χθες, ένα βαθύ μυστήριο πλανάται πάνω από το Ουίνδσορ – εν προκειμένω όχι τον Οίκο, αλλά την ομώνυμη περιοχή.
Εν μέσω φημών λοιπόν για τον επικείμενο βασιλικό «ανασχηματισμό», τα τηλέφωνα στο βρετανικό πρακτορείο στοιχημάτων Coral είχαν πάρει από νωρίς «φωτιά». Οι περισσότεροι πελάτες έβαζαν μικροποσά στο στοίχημα εάν η βασίλισσα θα παραιτηθεί εντός του έτους, ορίζοντας τον Κάρολο ως διάδοχό της.
Αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση από τα ανάκτορα, το πρακτορείο μείωσε την απόδοση από 3-1 σε 1-2, θεωρώντας το σενάριο λιγότερο πιο πιθανό. Μέχρι που ξάφνου, στο υποκατάστημα του Ουίνδσορ, κάποιος κατέθεσε ένα «παχυλό» στοίχημα 200 λιρών!
«Σε στοιχήματα σαν και αυτό κανονικά δεν γίνονται τέτοιου ύψους τοποθετήσεις», ανέφερε εκπρόσωπος του Coral. «Κι όταν κάποιος από αυτήν την περιοχή βάζει στοίχημα για την βασιλική οικογένεια, συνήθως έχει κάτι υπόψη του, που δεν ξέρουμε εμείς». Όχι τυχαία, στα κεντρικά του βρετανικού πρακτορείου στοιχημάτων χτύπησαν αμέσως «καμπανάκια». Και λίγα λεπτά μετά το στοίχημα, ανακοίνωσε θορυβημένο ότι «κλειδώνει» το στοίχημα, μέχρι νεοτέρας.