Σε θέσεις «μάχης» τα κόμματα για τη Συμφωνία των Πρεσπών
- 20/01/2019, 10:45
- SHARE
Η Συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.
Στη Βουλή μεταφέρεται από αύριο Δευτέρα η αντιπαράθεση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία υπογράφθηκε από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις 17 Ιουνίου 2018 κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας για τη συζήτησή του αναμένεται να διευκρινιστούν στη Διάσκεψη των προέδρων τη Δευτέρα στις 12.00 το μεσημέρι.
Παράλληλα, στις 17.00 το απόγευμα της Δευτέρας θα συγκληθεί η Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής με αντικείμενο την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου. Η Συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.
Εν όψει της συζήτησης στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής «πατριωτικό καθήκον» την κύρωση της Συμφωνίας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ιστορικό βήμα» για την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διγλωσσία και για επικίνδυνο παιχνίδι «με την ακροδεξιά και την πολιτική του μίσους για να κερδίσει κάποιο πρόσκαιρο εκλογικό όφελος».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το Σάββατο από την Κρήτη ότι «θα βρεθούμε απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών». Σε σύντομο χαιρετισμό του έξω από τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ. στις Μοίρες ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «κακή» τη Συμφωνία και πρόσθεσε ότι το μήνυμα αυτό έχει ιδιαίτερη αξία στην Κρήτη, με δεδομένο ότι στις αρχές του 20ου αιώνα Κρητικοί πολέμησαν στη Μακεδονία. «Να σας πω ότι και ο παππούς μου Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εθελοντής και πολέμησε σε Μπιζάνι και Σιάτιστα. Κάποιοι συμπολεμιστές του δεν γύρισαν ποτέ. Τη μνήμη τους τιμούμε και την ιστορία τους θυμόμαστε» είπε.
Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ για «τον ρόλο που έχει αναλάβει στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών» εξαπέλυσε χθες και ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, καλώντας τον λαό να «γυρίσει την πλάτη σε όλους εκείνους που θέλουν την Ελλάδα προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ».
Συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς και, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εγκρίθηκε η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών με ποσοστό 70% (11 μέλη ψήφισαν ναι και 5 ψήφισαν κατά).
Διχασμένο εμφανίζεται στο μεταξύ το Ποτάμι, με τους βουλευτές του κόμματος Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανό, που έχουν ταχθεί κατά της Συμφωνίας να δηλώνουν χθες «την απόλυτη διαφωνία» τους «με την περίεργη, επαμφοτερίζουσα και αλλοπρόσαλλη αυτή στάση του κόμματος» διαβλέποντας μάλιστα τη διάλυσή του. «Ανεξαρτήτως Συμφωνιών Πρεσπών, Σπετσών, Λειψών ή Ψαρρών. Και επειδή το Ποτάμι ταλαντεύεται και κάνει ασκήσεις Ισαποστακισμού, στάση απαράδεκτη αυτή την ώρα. Και επειδή το Ποτάμι εμφανίζεται παραπλέον προς τους ΤσιπροΠολάκηδες μπορούμε να συνάγουμε ότι το Ποτάμι δεν επιλέγει μια καθαρή στάση και διαλύεται» έγραψαν σε ανάρτησή τους.
Ακόμη και να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, ο λαός θα την ακυρώσει, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα. «Η ώρα της ιστορικής ευθύνης έφθασε για τους τριακόσιους βουλευτές. Η ελληνική Βουλή καλείται άρον- άρον να κυρώσει την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών» σημείωσε ζητώντας «την ύστατη ώρα να ληφθεί απόφαση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την καταγγελία της Συμφωνίας». «Οπωσδήποτε θα είμαι στο Σύνταγμα, δεν μπορώ να λείπω ότι γιατί περιμένω ότι θα φοβηθεί ο Τσίπρας και θα αλλάξει γνώμη αλλά γιατί πρέπει να φάει ένα “χαστούκι”. Πρέπει να δει ένα μεγάλο πλήθος απέναντί του να καταλάβει ότι αυτό που πάει να κάνει είναι προδοσία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στον ΣΚΑΪ. «Και να την ψηφίσει ο Τσίπρας στη Βουλή, εμείς θα ακυρώσουμε τη Συμφωνία. Θα κάνουμε και δημοψήφισμα έστω εκ των υστέρων. Θα γίνει και δίκη για όσους υπέγραψαν αυτή τη συμφωνία», ανέφερε.
Καμμένος: Συνταγματική εκτροπή η υπογραφή της συμφωνίας από τον Παυλόπουλο
Συμφωνία η οποία έχει περάσει δια συνταγματικής εκτροπής στην ΠΓΔΜ, χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Παραβιάζεται το ίδιο το Σύνταγμα των Σκοπίων, καθώς δεν φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας της γειτονικής χώρας, πρόσθεσε ο πρώην υπουργός. «Αν υπογράψει ο Προκόπης Παυλόπουλος τη συμφωνία των Πρεσπών, αν πρώτα δεν την έχει υπογράψει ο πρόεδρος των Σκοπίων, θα συμμετέχει στη συνταγματική εκτροπή» υποστήριξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. «Στις διεθνείς συνθήκες δεν υπάρχουν τροπολογίες, ενώ εδώ έχουμε τέσσερις, συνεπώς υπάρχει αλλοίωση του πρώτου κειμένου». Η σύμβαση δεν έχει σχέση με αυτό που υπέγραψε ο Κοτζιάς, είναι αλλοιωμένη, επανέλαβε ο Πάνος Καμμένος. «Παραβιάστηκε η ίδια η συμφωνία». «Η συμφωνία των Πρεσπών πέρασε στην ΠΓΔΜ διά συνταγματικής εκτροπής… Όταν διαφωνεί ο πρόεδρος της άλλης χώρας, δεν μπορείς να υπογράψεις μια διεθνή συνθήκη», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ανατρέψει τον Τσίπρα, για να δώσει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», με τον δικό του τρόπο, υπογράμμισε. «Τον κ. Παπαχριστόπουλο, με το που υπογράψει, θα τον διαγράψω. Προτιμώ όμως να έχω τον Παπαχριστόπουλο στην Βουλή, ο οποίος έχει πει ότι θα παραδώσει την έδρα του. Ο κ. Κουίκ θέλει να πάρει την έδρα και να πάει κόντρα σε αυτούς που τον διόρισαν. Με τον Παπαχριστόπουλο διαφωνώ, αλλά προς τιμήν του είπε ότι θα παραδώσει την έδρα», υπογράμμισε.
«Κουντουρά και Κόκκαλης ήταν κατά της συμφωνίας, φάγαμε μαζί την περασμένη εβδομάδα. Την Παρασκευή, πριν φύγει η κα Κουντουρά για την Κίνα, η θέση της ήταν να μην ψηφίσουμε τη συμφωνία αλλά να μη ρίξουμε και την κυβέρνηση. Ο κ. Κόκκαλης φώναζε ότι πρέπει να είμαι πιο σκληρός». «Μετά έπαιρνα την κα Κουντουρά στο κινητό της και μου έλεγε ο αστυνομικός της ότι δεν το έχει πάρει μαζί της».
Ερωτηθείς για το τι άλλαξε, απάντησε ότι «αντάλλαξαν τη θέση τους στο υπουργικό συμβούλιο με τη συνείδησή τους».
«Είναι Casus belli εάν ο πρωθυπουργός δεν απομακρύνει άμεσα τα στελέχη που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, όπως Κουίκ και Χρυσοβελώνη, που κατέχουν υπουργικές θέσεις, έστω κι αν δεν έχουν ανταλλάξει τις θέσεις τους», σημείωσε ο κ. Καμμένος και συνέχισε λέγοντας: «Η παραμονή στελεχών των ΑΝΕΛ σε οποιαδήποτε κυβερνητική θέση είναι πράξη εχθρική προς εμάς. Αν ο Τσίπρας δεν απομακρύνει τα στελέχη των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, η ΚΟ μας θα του μπλοκάρει όλα τα νομοσχέδια».
Ο κ. Καμμένος κάλεσε μεταξύ άλλων τον πρωθυπουργό να σεβαστεί την κοινή τους πορεία, την «έντιμη συνεργασία μας, όπως την χαρακτηρίζει».
Δείτε ακόμη:
Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τάσσεται η ΔΗΜΑΡ
Γεννηματά: Το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει τη Συμφωνία για το Σκοπιανό