Βουλή: Η ώρα της κρίσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Το βράδυ η ψηφοφορία (Live)

Βουλή: Η ώρα της κρίσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Το βράδυ η ψηφοφορία (Live)
Γενική άποψη από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα: Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερώv, Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η δεύτερη ημέρα συζητήσεων στην Ολομέλεια γίνεται στη σκιά των χθεσινών αποκαλύψεων σχετικά με τις κυβερνητικές ενέργειες.

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται από το πρωί της Τετάρτης το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει το τελικό κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία αργά το βράδυ της Πέμπτης, κορυφώνεται  η «μάχη» μεταξύ των κομμάτων.

Η δεύτερη ημέρας συζήτησης στην Ολομέλεια γίνεται στη σκιά των χθεσινών αποκαλύψεων με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, καθώς υπήρξε παραδοχή από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, ότι οι συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ θα ισχύσουν μόνο μετά την κύρωση της Συμφωνίας  από το ελληνικό κοινοβούλιο και του Πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, κάτι που προκάλεσε την οργή της Αντιπολίτευσης.

Μ. Σπυράκη: «Απόφαση και επιλογή του προέδρου της ΝΔ είναι να λάβουν το λόγο όλοι οι βουλευτές μας που έχουν εγγραφεί ως ομιλητές»

«Η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να αποσύρει κανέναν βουλευτή της στη συζήτηση που γίνεται για την επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με βάση την δήλωση του πρωθυπουργού ότι υπάρχει άπλετος χρόνος, θεωρούμε πως η δήλωση αυτή ισχύει και για το λόγο αυτό θα μιλήσουν από την πλευρά της ΝΔ όλοι όσοι έχουν ζητήσει το λόγο και έχουν εγγραφεί στον κατάλογο», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη προσερχόμενη νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμία βιασύνη αυτή η συζήτηση να ολοκληρωθεί απόψε τη νύχτα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή η συζήτηση να γίνει με βιασύνη. Είναι επιλογή και απόφαση του προέδρου [σ.σ.: του κόμματος] ότι κανένας, εκ των βουλευτών της ΝΔ, που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών, δεν θα αποσυρθεί. Θεωρούμε αυτονόητο ότι το ίδιο θα πράξει και ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα επισπεύσει μια διαδικασία για την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δοθεί άπλετος χρόνος», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Προσέθεσε δε ότι το θέμα αυτό θα θέσει και ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τσιάρας στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Σημειωτέον ότι στον κατάλογο των ομιλητών έχουν εγγραφεί 206 βουλευτές και μέχρι τώρα έχουν μιλήσει περί τους εξήντα βουλευτές.

Το κείμενο της Συμφωνίας

Το σχέδιο νόμου φέρει τον τίτλο «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».

Περιλαμβάνει το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο, όπως αυτό προέκυψε από τη συμφωνία των Πρεσπών τον Ιούνιο του 2018  μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της ΠΓΔΜ, καθώς και την επίσημη ελληνική μετάφραση.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο «1» του Πρώτου Μέρους της συμφωνίας, «η παρούσα Συμφωνία είναι τελική και από τη θέση της σε ισχύ τερματίζει την Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ των Μερών που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη στις 13 Σεπτεμβρίου 1995».

Στα αμέσως επόμενα άρθρα της συμφωνίας σημειώνεται:

  1. Τα Μέρη αναγνωρίζουν ως δεσμευτικό το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες και τα δύο Μέρη έχουν δεσμευθεί κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των
    Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993) καθώς επίσης και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.
  2. Σε συνέχεια αυτών των διαπραγματεύσεων έχουν γίνει αμοιβαίως αποδεκτά και συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

α) Tο επίσημο όνομα του Δεύτερου Μέρους θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα του Δεύτερου Μέρους και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στην παρούσα Συμφωνία. Το σύντομο όνομα του Δεύτερου Μέρους θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».

β) Η ιθαγένεια του Δεύτερου Μέρους θα είναι Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως αυτή θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

γ) Η επίσημη γλώσσα του Δεύτερου Μέρους θα είναι η «Μακεδονική γλώσσα», όπως αναγνωρίσθηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων, που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977, και περιγράφεται στο Άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας Συμφωνίας.

δ) Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο Άρθρο 7 της παρούσας Συμφωνίας.

ε) Οι κωδικοί χώρας για τις πινακίδες αυτοκινήτων του Δεύτερου Μέρους θα είναι ΝΜ και ΝΜΚ. Για όλους τους άλλους σκοπούς, κωδικοί χώρας παραμένουν οι ΜΚ και MKD, όπως επισήμως αποδόθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ΔΟΤ).

ζ) Ο επιθετικός προσδιορισμός για το Κράτος, τα επίσημα όργανά του, και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το επίσημο όνομα του Δεύτερου Μέρους ή το σύντομο όνομα, ήτοι, «της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» ή «της Βόρειας Μακεδονίας». Άλλες χρήσεις επιθέτου, περιλαμβανομένων εκείνων που αναφέρονται σε ιδιωτικές οντότητες και δρώντες, που δεν έχουν σχέση με το Κράτος και τις δημόσιες οντότητες, δεν έχουν συσταθεί με νόμο και δεν απολαμβάνουν οικονομικής υποστήριξης από το Κράτος για δραστηριότητες στο εξωτερικό, δύνανται να ευθυγραμμίζονται με το Άρθρο 7 (3) και (4). Η χρήση επιθέτου για δραστηριότητες δύναται να ευθυγραμμίζεται με το Άρθρο 7 (3) και (4).

Τούτο δεν επηρεάζει τη διαδικασία που καθιερώθηκε με το Άρθρο 1 (3) (θ) και τα σύνθετα ονόματα των πόλεων που υφίστανται κατά την ημερομηνία υπογραφής της παρούσας Συμφωνίας.

Δείτε live τη συζήτηση:

Διαβάστε ακόμη: Στην τελική ευθεία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών