Στουρνάρας: Η ΤτΕ στηρίζει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων

Στουρνάρας: Η ΤτΕ στηρίζει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας μιλάει σε εκδήλωση του Ελληνο-Ισραηλινού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Τεχνολογίας με θέμα «Το αύριο της Ελληνικής Οικονομίας» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ως υψίστης σημασίας κρίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος την ανάληψη επιπλέον ενεργειών για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα.

Στηρίζει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα το βράδυ στη Φρανκφούρτη, ανέφερε πως «αν η κυβέρνηση αποφασίσει να υιοθετήσει το πρόγραμμα εγγύησης στοιχείων ενεργητικού (APS), εμείς θα το υποστηρίξουμε, καθώς αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Επεσήμανε ωστόσο, ότι το ιδεώδες θα ήταν να αξιολογηθούν, τόσο το πρόγραμμα αυτό, όσο και το αντίστοιχο που έχει εισηγηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος (με μεταφορά της αναβαλλόμενης φορολογίας) και να παρουσιαστούν στις τράπεζες και τυχόν άλλες επιλογές, αρκεί να είναι συμβατές με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και τις εποπτικές κατευθυντήριες γραμμές.

Επισημαίνεται ότι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να σχηματίζουν προβλέψεις έναντι επισφαλών απαιτήσεων, που αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στο 2% περίπου, του σταθμισμένου ενεργητικού τους σε ετήσια βάση. Τα έξοδα αυτά, όπως υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης, δεν είναι δυνατόν να περιοριστούν, όσο ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει γύρω στο 40%.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι ακόμη και αν επιτευχθούν πλήρως οι τεθέντες επιχειρησιακοί στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων μέχρι το τέλος του 2021, το συνολικό απόθεμα θα συνεχίσει να υπερβαίνει σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Συνεπώς, όπως υπογράμμισε, κρίνεται ως υψίστης σημασίας η ανάληψη επιπλέον ενεργειών από την πλευρά, τόσο των ευρωπαϊκών, όσο και των ελληνικών αρχών, προκειμένου να στηριχθεί ο τραπεζικός τομέας και να δοθεί μια αποφασιστική και συστηματική λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έτσι, οι τράπεζες θα μπορέσουν να επικεντρωθούν σε καίρια ζητήματα που αφορούν το μέλλον: σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα, αναζήτηση νέων επικερδών αναπτυξιακών ευκαιριών και δραστηριοτήτων, νέες ψηφιακές και άλλες τεχνολογίες και, πάνω απ’ όλα, χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ