Μέι: Στις 13 Φεβρουαρίου η ψηφοφορία για τη συμφωνία για το Brexit – ΕΕ: Η Βρετανία πρέπει να αποφασίσει τί πραγματικά θέλει
- 28/01/2019, 20:14
- SHARE
Στενεύουν τα περιθώρια για την Τερέζα Μέι.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα σε βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος ότι σκοπεύει να θέσει σε ψηφοφορία τη συμφωνία για το Brexit στις 13 Φεβρουαρίου, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Sky News, επικαλούμενο διάφορες πηγές.
Η Συμφωνία Αποχώρησης που παρουσίασε η Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στις αρχές του μήνα. Η πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θέλει να λάβει ορισμένες εγγυήσεις σε ό,τι αφορά το θέμα των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία, ώστε να την στηρίξουν στο κοινοβούλιο οι βουλευτές του κόμματός της που τάσσονται υπέρ του Brexit αλλά και το μικρό, βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα μήνυμα για την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, καθώς εκείνη χαράζει ένα δρόμο για άρση του αδιεξόδου στο Brexit: Η Βρετανία πρέπει να πάρει την ευθύνη και να αποφασίσει τι πραγματικά θέλει, αλλά η συμφωνία εξόδου δεν τίθεται σε επαναδιαπραγμάτευση.
Με λιγότερες από εννέα εβδομάδες έως την 29η Μαρτίου, καταληκτική ημερομηνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, το πώς ή το πότε θα πραγματοποιηθεί η έξοδος δεν είναι ακόμη γνωστό.
Στις αυριανές ψηφοφορίες στο βρετανικό κοινοβούλιο σε μια σειρά τροπολογιών για να εκφράσουν τις θέσεις τους για το Brexit, Συντηρητικοί βουλευτές του κόμματος της Μέι, πιέζουν την πρωθυπουργό να απαιτήσει από την ΕΕ την κατάργηση της ρύθμισης του backstop (δίκτυ ασφαλείας) στην συνθήκη της εξόδου, που εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε σκληρό συνοριακό καθεστώς ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία, και την αντικατάσταση της ρύθμισης με άλλο μέτρο.
«Είναι μια πραγματική πρόκληση να δει κανείς πως μπορείς να χτίσεις μια πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας από την πολυμορφία της αντιπολίτευσης σε αυτήν», είπε η Σαμπίνα Βαγιάντ, η “υπαρχηγός” του Μισέλ Μπαρνιέ, του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit.
Μιλώντας σε ένα συνέδριο στις Βρυξέλλες που διοργάνωσε η ομάδα προβληματισμού European Policy Centre, η Βαγιάντ, με επικριτικό τόνο για τη στρατηγική της Μέι, σημείωσε ότι φαίνεται να υπάρχει μια έλλειψη «ευθύνης» στην Βρετανία για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από Βρυξέλλες και Λονδίνο τον Νοέμβριο και πως υπάρχει μια ελλιπής διαφάνεια στις κινήσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού.
«Δεν θα υπάρξουν επιπλέον διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αποχώρησης», διεμήνυσε η Βαγιάντ, επαναδιατυπώνοντας τη στάση Βρυξελλών.
Εντούτοις, η Ευρωπαία αξιωματούχος, απηχώντας τις δηλώσεις του Μπαρνιέ, τόνισε ότι η Βρετανία μπορεί να λύσει κάποια από τα προβλήματα που προκάλεσε η αντιπολίτευση στο ζήτημα του ιρλανδικού backstop, αλλάζοντας κάποιες από τις αξιώσεις της για τις εμπορικές σχέσεις στην μετά-Brexit εποχή.
Αναφερόμενη σε μια τροπολογία στη συμφωνία που πρότεινε ο Συντηρητικός βουλευτές Γκράχαμ Μπράντι, που επιθυμεί «εναλλακτικές ρυθμίσεις», η Βαγιάντ δήλωσε ότι η συμφωνία αποχώρησης ήδη περιέχει αυτή την πιθανότητα. «Είμαστε ανοιχτοί σε εναλλακτικές ρυθμίσεις» για τα ιρλανδικά σύνορα, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «το πρόβλημα με την τροπολογία Μπράντι είναι πως δεν λέει ποιες είναι αυτές».
«Το backstop δεν είναι ένα προαπαιτούμενο για την μελλοντική σχέση», τόνισε. «Είμαστε ανοιχτοί σε εναλλακτικές προτάσεις».
Το κόμμα των Εργατικών θα απέχει από την διαδικασία δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου για την μετανάστευση που διεξάγεται στη Βουλή
Ανακοίνωση με την οποία εξηγούν τους λόγους της αποχής τους από την δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για την μετανάστευση και την κοινωνική ασφάλιση, που διεξάγεται στο κοινοβούλιο σήμερα, αλλά και από την ψηφοφορία, εξέδωσε το κόμμα των Εργατικών.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις προβλέψεις για το καθεστώς στο οποίο θα περιέλθουν οι Eυρωπαίοι πολίτες, μετά το Brexit.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το κόμμα των Εργατικών δεν υποστηρίζει τους σκοπούς του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και θα επιδιώξει την τροποποίησή του σε επόμενο στάδιο. Παραπέμπει στις δικές του προτάσεις για το σύστημα μετανάστευσης, που θα εισάγει την εργασιακή βίζα προς όσους χρειάζεται να καλύψουν τα εργασιακά κενά σε όλο το εύρος των επαγγελμάτων, με βάση τις ανάγκες της οικονομίας και όχι «έναν λανθασμένο διαχωρισμό ανάμεσα σε εργαζόμενους υψηλών και χαμηλών προσόντων, με κριτήριο τον μισθό τους».
Ακόμη τονίζει ότι αντιτίθεται στην εχθρική πολιτική των Τόρις και στην «απαίσια αντιμετώπιση των Eυρωπαίων και Bρετανών πολιτών, στην αντιμεταναστευτική εκστρατεία τους και στον εξευτελιστικό χαρακτηρισμό των εργαζόμενων που κερδίζουν λιγότερες από 30.000 λίρες (ετησίως) ως χαμηλών προσόντων».
Η απόφαση αποχής των Εργατικών από τη διαδικασία, προκάλεσε την αντίδραση μερίδας βουλευτών και κομμάτων.