Η Βρετανία ψήφισε «Brexit με συμφωνία» – Βέτο από ΕΕ σε νέα διαπραγμάτευση
- 30/01/2019, 08:37
- SHARE
H Μέι έλαβε εντολή από τη Βουλή να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για επαναδιαπραγμάτεηυση των όρων του διαζυγίου με τους «27».
H Tερέζα Μέι έλαβε, όπως επιθυμούσε, την εντολή της Βουλής των Κοινοτήτων να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για επαναδιαπραγμάτεηυση των όρων του διαζυγίου με τους 27 της κοινότητας. Η πρώτη απάντηση της Ευρωπαικής Ένωσης ήταν ένα ηχηρό «όχι». Με τις Βρυξέλλες να εμφανίζονται αντίθετες στην όποια αλλαγή στο νομικό κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης και τη βρετανική Βουλή να έχει επίσης στηρίξει τροπολογία, που αποσύρει το no deal από το τραπέζι, το σενάριο μίας αναβολής του Brexit κερδίζει έδαφος.
Χθες ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, χαρακτήρισε αναπόφευκτη την αναβολή, καθώς όπως είπε θα είναι αδύνατο να βρεθεί εγκαίρως λύση για την ομαλή έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου. Η υπαναχώρηση της Τερέζα Μέι από την συμφωνία και η αντίδραση των Ευρωπαίων σε αυτήν αποκαλύπτει ότι θα χρειαστεί πράγματι περισσότερος χρόνος, εάν οι δύο πλευρές θέλουν να αποφύγουν μία άτακτη έξοδο.
«Η απαίτηση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι να υπάρξουν νομικά δεσμευτικές αλλαγές στο backstop, μια διευθέτηση που περιλαμβάνεται στη Συμφωνία Αποχώρησης για τα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας ισοδυναμεί με την αθέτηση των δεσμεύσεων του Λονδίνου» τόνισε η Ιρλανδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Χέλεν Μακέντι. Χαρακτήρισε δε εξοργιστική την τακτική της Μέι, η οποία είναι προφανές ότι έκανε στροφή, σε μία προσπάθεια να σώσει την ενότητα του κόμματός της.
Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί νωρίτερα οι δηλώσεις του πρόεδρου του Ευρωπαικού Συμβουλίου και του Γάλλου προέδρου. Ο Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της κοινότητας ότι η υφιστάμενη συμφνωία είναι όχι απλά η καλύτερη, αλλά και η μόνη δυνατή.
Η Γαλλία απορρίπτει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit και προτρέπει την κυβέρνηση της Βρετανίας να κάνει αξιόπιστες προτάσεις, ανακοίνωσε το Ελιζέ μετά την έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων χθες Τρίτη ενός ψηφίσματος που δίνει εντολή στην Τερέζα Μέι να επιδιώξει την αλλαγή ενός στοιχείου-κλειδιού της συνομολογημένης διευθέτησης.
«Η συμφωνία αποχώρησης και το backstop υιοθετήθηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση και τους 27 από κοινού τον Νοέμβριο. Αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση» διεμήνυσε σε ανακοίνωσή της και η γαλλική προεδρία. Το Παρίσι σημείωσε πάντως πως εάν η Βρετανία θέλει να αρχίσει μία νέα διαδικασία, όπως για παράδειγμα εκλογές ή δεύτερο δημοψήφισμα, που θα ορίσει η ίδια, μπορεί βεβαίως να το κάνει. Η γαλλική κυβέρνηση από την πλευρά της θα εντείνει τις προετοιμασίες για ένα ένα άτακτο Brexit.
Να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις του κάλεσε το Λονδίνο από τη Λευκωσία ο Εμανουέλ Μακρόν.
Το Βερολίνο δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση, ωστόσο δεν θεωρείται πιθανό να διαφοροποιηθεί από την γραμμή της Ε.Ε.
«Άλλη μία απογοητευτική μέρα» για τις βρετανικές επιχειρήσεις
Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν για μια ακόμη φορά επικεφαλής του επιχειρηματικού κόσμου στη Βρετανία, μετά την ολοκλήρωση στο κοινοβούλιο των ψηφοφοριών σε σειρά τροπολογιών επί του σχεδίου αποχώρησης από την ΕΕ.
Σε δηλώσεις τους υποστήριξαν ότι η Τρίτη ήταν μία ακόμη απογοητευτική μέρα για τις επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι κρίνουν θετικά την καταψήφιση ενός Brexit χωρίς συμφωνία και το ότι τουλάχιστον διαφάνηκε μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για κάτι.
«Ήταν άλλη μια βαθιά απογοητευτική μέρα για τις βρετανικές επιχειρήσεις. Η ατελείωτη κοινοβουλευτική διαδικασία χωλαίνει, ενόσω επιταχύνονται οι οικονομικές συνέπειες από ένα σχέδιο μη συμφωνίας», είπε η διευθύντρια της Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών (CBI), Κάρολιν Φέρμπερν.
Ο διευθυντής του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Άνταμ Μάρσαλ, δήλωσε ότι πρόκειται για άλλη μία χαμένη μέρα και ότι «η κυβέρνηση και η Βουλή εξακολουθούν να κάνουν κύκλους τη στιγμή που οι επιχειρήσεις και οι πολίτες ζητούν απαντήσεις».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρών Επιχειρήσεων, Μάικ Τσέρι, υποστήριξε ότι το σημερινό αποτέλεσμα ήταν ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι ακόμη η χώρα δεν βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία φιλική προς τις επιχειρήσεις.