Ο Τραμπ βγάζει τις ΗΠΑ και από την ιστορική συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά
- 01/02/2019, 17:58
- SHARE
Η συνθήκη που σήμανε μια ιστορική αλλαγή πολιτικής κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου τελειώνει το Σάββατο. Τι αναμένεται να γίνει μετά.
Με γραπτή δήλωσή τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενημερώσουν επισήμως το Σάββατο, τη Ρωσία για την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από τη συνθήκη του Ψυχρού Πολέμου για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF), δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ.
Η Ρωσία έχει “μια τελευταία ευκαιρία” να συμμορφωθεί προς τη συνθήκη, αλλά δεν έχει δείξει πως προτίθεται να το πράξει παρά την αμερικανική πίεση, δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει μια διυπηρεσιακή διαδικασία για να καθορίσουν αν θα επιδιώξουν την παράταση τη νέα πυρηνική Συνθήκη Start με τη Ρωσία όταν αυτή εκπνεύσει τον Φεβρουάριο του 2021, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
“Θα υπάρχει λιγότερη ασφάλεια χωρίς τη συνθήκη”, έγραψε εξάλλου στο Twitter ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ΗΠΑ να αναστείλουν τη συμμόρφωσή τους προς τη συμφωνία.
Τραμπ: Η Ρωσία δεν τηρούσε τη συνθήκη
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι επιθυμεί τη διεξαγωγή συνομιλιών προκειμένου να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών.
Ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφαση αυτή, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι δεν τηρούσε τη συνθήκη.
“Η μία πλευρά δεν την τηρούσε. Εμείς την τηρούσαμε, η άλλη πλευρά όχι”, είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο”.
“Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να τους φέρουμε όλους σε ένα μεγάλο και ωραίο δωμάτιο και να φτιάξουμε μια νέα συνθήκη που θα είναι πολύ καλύτερη… Αλλά θα πρέπει να την τηρούν όλοι”, επέμεινε.
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, λίγο νωρίτερα κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο ότι διακινδυνεύει να προκαλέσει μια κούρσα εξοπλισμών με την αποχώρηση από τη συνθήκη INF με τη Ρωσία. Μολονότι καταδίκασε επίσης τη Μόσχα για την “κατάφωρη” παραβίαση της συνθήκης, τόνισε ότι “η κυβέρνηση Τραμπ διακινδυνεύει μια κούρσα εξοπλισμών και υπονομεύει τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα”.
Η Πελόζι ζήτησε από την κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η συνθήκη κατά τους επόμενους έξι μήνες.
Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος πάντως υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον “δεν ενδιαφέρεται” να μπει σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών και ότι προσπαθούσε επί χρόνια να διατηρήσει τη συνθήκη INF με τη Ρωσία. “Ας είμαστε ξεκάθαροι: αν υπάρξει κούρσα εξοπλισμών, θα την αρχίσει η Ρωσία. Για να είμαστε επίσης σαφείς, η Κίνα, καθώς επίσης και το Ιράν, δεν δεσμεύονται από τη συνθήκη και καθεμιά από αυτές τις χώρες διαθέτει πάνω από 1.000 τέτοιους πυραύλους”, είπε.
Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν σχετίζεται με τις ενέργειες της Κίνας αλλά αποκλειστικά και μόνο “με τις παραβιάσεις της Ρωσίας”, ενώ έκανε λόγο για για “απειλή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια”.
Ο πρόεδρος Τραμπ “ενδιαφέρεται να προσπαθεήσει να έχει μια καλύτερη σχέση με τη Ρωσία… αλλά το τανγκό θέλει δύο”, κατέληξε.
Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας
Η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει και να λάβει τα ανάλογα μέτρα μετά την απόφαση των ΗΠΑ, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, τονίζοντας με τρόπο κατηγορηματικό ότι «αυτό φυσικά θα γίνει».
«Εάν η αμερικανική πλευρά παρόλα αυτά καταλήξει οριστικά στην άποψη της και αποχωρήσει από την Συνθήκη INF, η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα και να αντιδράσει ανάλογα και να απαντήσει με ενέργειες. Φυσικά αυτό θα γίνει» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ζαχάροβα.
«Στην πραγματικότητα αυτό συνιστά απλώς ένα μέρος της γενικής αμερικανικής αντίληψη που αφορά την διακοπή και την αποχώρηση από ένα τεράστιο αριθμό διεθνών συμφωνιών» επεσήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και προσέθεσε: «Ως εκ τούτου, το ζήτημα αυτό δεν σχετίζεται με ευθύνες της Ρωσίας αναφορικά με παραβιάσεις της εν λόγω συνθήκης, δεν είναι ζήτημα που σχετίζεται με την Κίνα και άλλους παράγοντες της διεθνούς ασφάλειας. Πρόκειται για στρατηγική των ΗΠΑ να αποποιηθούν τις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε διάφορους τομείς»