Βρώμικες «εξαγωγές»
- 23/01/2014, 16:38
- SHARE
Το... success story της διακίνησης «μαύρου» χρήματος διεθνώς.
«Το χρήμα κινεί τον κόσμο», τραγουδούσε η Λάιζα Μινέλι στο θρυλικό «Cabaret». Πού να δεις όμως τι κάνει, όταν είναι «βρώμικο», βοηθώντας να λειτουργούν τα πιο κρυφά «γρανάζια»!
Περί τα 5,9 τρισ. δολάρια (!) παράνομα αποκτηθέντων κεφαλαίων έρευσαν σαν «νεράκι» από αναπτυσσόμενες χώρες προς το εξωτερικό, στο διάστημα 2002-2011, σύμφωνα με τελευταία έκθεση της Global Financial Integrity (ελληνιστί Παγκόσμια Οικονομική Ακεραιότητα): μίας οργάνωσης, με έδρα την Ουάσιγκτον, που ερευνά και καταγράφει την ροή «βρώμικου» χρήματος στις υπόγειες «διαδρομές» του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Μόνον το 2011, το συνολικό ποσό των «μαύρων» κεφαλαίων άγγιξε τα 947 δισ. δολάρια, με «αφετηρία» 55 αναπτυσσόμενες οικονομίες κι «αποστολείς» ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, καρτέλ και πλούσιους φοροφυγάδες. Σε απόλυτους αριθμούς, πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 13,7%, σε σχέση με το 2010.
Διαβάστε ακόμη: Το «Ευαγγέλιο» του ξεπλύματος μαύρου χρήματος
Η μελέτη της GFI -που βασίζεται σε στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και το Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου– δείχνει πάντως μία μεγάλη ανατροπή στην κορυφή της «μαύρης» λίστας του 2011. Την «πρωτιά» κλέβει, λοιπόν, από την Κίνα η «φίλη»-ανταγωνίστρια Ρωσία, με εκροές 191 δισεκατομμυρίων «βρώμικων» δολαρίων (σχεδόν τα διπλάσια συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά!). Με… αξιώσεις, εν τω μεταξύ, ακολουθούν το Μεξικό, η Μαλαισία, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία.
Πρακτικά, τονίζουν ειδικοί, αυτό σημαίνει ότι μαζί με την σταδιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν σε ρυθμό και οι «εξαγωγές» «μαύρων» κεφαλαίων, που συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες, διαφθορά, δωροδοκίες, «ξέπλυμα», μίζες και φοροδιαφυγή.
Πλέον, τα ποσά αυτά εκτιμάται ότι είναι σε σύνολο τριπλάσια από τα περιουσιακά στοιχεία όλων των offshore! Όμως, το καλύτερο κόλπο απ’ όλα, καταλήγει η έκθεση της GFI, είναι το λεγόμενο «misinvoicing». Πρόκειται για… αγαπημένη πρακτική των απανταχού φοροφυγάδων και ουσιαστικά συνίσταται στην «πειραγμένη» προς τα πάνω ή προς τα κάτω εκτίμηση -ανάλογα πώς βολεύει- της πραγματικής αξίας ενός αγαθού ή μιας υπηρεσίας που προέρχεται από το εξωτερικό.
Διαβάστε ακόμη: Ο «Λύκος» της Wall Street
Όχι τυχαία, η πρακτική αυτή έχει το παρατσούκλι «η σκοτεινή πλευρά του διεθνούς εμπορίου», χάρη στην οποία εκτιμάται ότι ούτε λίγο, ούτε πολύ, έγινε το 80% των παράνομων χρηματικών ροών μέσα στην δεκαετία 2002-2011.
Εκτίμηση, στην οποία ωστόσο ήταν πρακτικά αδύνατο να προσμετρηθούν η διακίνηση «μαύρων» κεφαλαίων μεταξύ Κίνας και Χονγκ-Κονγκ και οι συναλλαγές τύπου «hawala»: ένα παράπλευρο σύστημα μεταφοράς κεφαλαίων από και προς τις μουσουλμανικές χώρες, που -πολύ βολικά για αρκετούς- παρακάμπτει τη μεσολάβηση κάποιου επίσημου οικονομικού φορέα.
«Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των κερδών από τη διακίνηση ναρκωτικών, ανθρώπων κι άλλες εγκληματικές δραστηριότητες -οι οποίες συνήθως γίνονται τοις μετρητοίς- δεν περιλαμβάνονται σε αυτές τις εκτιμήσεις», πολύ απλά επειδή είναι αδύνατο να υπολογιστούν!
ΗΠΑ, Ευρώπη, G20 και ΟΟΣΑ συνεχίζουν εν τω μεταξύ τον «πόλεμο» ανακοινώσεων για το ποιος θα… πρωτοπατάξει τη φοροδιαφυγή και το «ξέπλυμα βρώμικου» χρήματος, το οποίο στο μεσοδιάστημα στοιβάζεται στα καλά «κρυμμένα» θησαυροφυλάκια και «πλυντήρια» Ανατολής και Δύσης.