Νέα προειδοποίηση από το ΔΝΤ στην Ελλάδα για τα κόκκινα δάνεια

Νέα προειδοποίηση από το ΔΝΤ στην Ελλάδα για τα κόκκινα δάνεια

Σε τροχιά σύγκρουσης με τους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. 

 

Την πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες για την ταχύτερη απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα επανέλαβε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου στην Ουάσιγκτον.

«Χρειάζονται συντονισμένα βήματα από βασικούς φορείς για την υποστήριξη της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου σημείωσε πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα συζητήσει στις αρχές Μαρτίου την έκθεση που εξέδωσε η αποστολή του ΔΝΤ που επισκέφτηκε πρόσφατα την Αθήνα στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας. Σχετικά με τις τράπεζες, ο κ. Ράις είπε ότι δεν έχει κάτι επιπλέον να προσθέσει σε σχέση με ό,τι επισημαίνει το κείμενο συμπερασμάτων που είχε εκδώσει το ΔΝΤ για την Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου, έρχονται μία ημέρα μετά την αρνητική αντίδραση των θεσμών στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή του νόμου Κατσέλη που προβλέπει το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η πρόταση δεν βρίσκει σύμφωνους τους θεσμούς, καθώς θεωρούν ότι όχι μόνο δεν ενισχύει τα κίνητρα για την αποπληρωμή των κόκκινων δανείων, αλλά επιβραβεύει την κουλτούρα των κακοπληρωτών, και αναμένονται ισχυρές αντιδράσεις κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Εποπτική Αρχή Τραπεζών (SSM).

Ο μονομερής χαρακτήρας της ρύθμισης που επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση προφανώς με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές, είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει την αντίθεση των θεσμών και των τραπεζών.

Στο επίκεντρο της σύγκρουσης μεταξύ των δύο μερών δεν είναι μόνο η αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται, η οποία σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση θα ξεκινά από 150.000 ευρώ και θα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

Εξίσου σημαντικά είναι θέματα όπως:

• Τα χρέη που θα ρυθμίζονται και το κατά πόσον η προστασία αυτή θα παρέχεται μόνο για οφειλές από στεγαστικά δάνεια ή θα αφορά και περιπτώσεις πρώτης κατοικίας λόγω οφειλών από επιχειρηματικά δάνεια, καθώς και χρεών στο δημόσιο

• Το ύψος του κουρέματος που θα υποχρεωθούν να κάνουν οι τράπεζες, το οποίο είναι συνάρτηση και του εύρους των χρεών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση

• Η επέκταση της προστασίας και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ένα είδος εμπορικής ή επαγγελματικής ιδιότητας (π.χ. ταξιτζήδες ή μικρομαγαζάτορες κ.ά.)

• Το εισόδημα του οφειλέτη με βάση το οποίο θα αποφασίζεται το «κούρεμα» από τις τράπεζες. Τα δικαστήρια σήμερα αποφασίζουν την προστασία με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή ένα δείκτη που έχει υπολογιστεί από την ΕΛΣΤΑΤ για τις ανάγκες που έχει ένα νοικοκυριό προκειμένου να διαβιώνει αξιοπρεπώς με βάση τέσσερις κατηγορίες δαπανών. Η κυβέρνηση προτείνει την εφαρμογή του δείκτη με βάση την υψηλότερη κατηγορία δαπανών, που οδηγεί σε αυξημένη προστασία.