Reuters: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη δόση των 750 εκατ. ευρώ
- 18/02/2019, 22:32
- SHARE
Tο πρακτορείο επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους που μιλούν για καθυστέρηση στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.
Καμπανάκι κινδύνου για τη δόση των 750 εκατ. ευρώ κρούουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το Reuters.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Ελλάδα κινδυνεύει να μην λάβει τη δόση των 750 εκατ. ευρώ τον επόμενο μήνα που προκύπτουν από τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς έχει καθυστερήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.
Ειδικότερα, το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, υπενθυμίζει ότι τα χρήματα αποτελούν μέρος ποσού 4,8 δισ. ευρώ των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (ANFAs και SMPs), αλλά και από το waiver – τον μηχανισμό που επέτρεπε στο ευρωσύστημα να χρησιμοποιεί ελληνικά ομόλογα για δανεισμό. Η επιστροφή των εν λόγω χρημάτων αποτελούσε κίνητρο για την Αθήνα για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν στα δύο προγράμματα διάσωσης από το 2010 και μετά και υπολογίζονται συνολικά στα 280 δισ. ευρώ.
Η Κομισιόν αναμένεται να εκδώσει στις 27 Φεβρουαρίου την έκθεση μεταμνημονικής επιτήρησης για την Ελλάδα, το συμπέρασμα της οποίας θα είναι καθοριστικής σημασίας για τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης καθώς βάσει αυτού θα αποφασίσουν εάν θα επιτρέψουν την εκταμίευση. «Η έκθεση θα αναφέρει πιθανώς ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνηθέντες μεταρρυθμίσεις», αναφέρει αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Reuters.
«Οι υπουργοί Oικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι πρόκειται να συνεδριάσουν για να συζητήσουν το θέμα στις 11 Μαρτίου (Eurogroup), δεν θα επιτρέψουν την εκταμίευση εκτός αν η Αθήνα ολοκληρώσει τις δράσεις στο διάστημα μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπάρχουν 16 διαφορετικές μεταρρυθμίσεις σε διαφορετικά στάδια ολοκλήρωσης, αλλά οι βασικές, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, συνδέονται με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, την εξέλιξη του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και με το νομικό πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών και ειδικά το πλαίσιο προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
«Το βασικό ζήτημα είναι το νομικό πλαίσιο για τα υποχρεωμένα, όπου απαιτείται μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των οικονομικά αδύναμων ιδιοκτητών και των τραπεζών», αναφέρει το Reuters επικαλούμενο άλλο αξιωματούχο της ευρωζώνης. «Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να επεξεργάζεται το συγκεκριμένο νόμο ενώ λαμβάνει και τα σχόλια από την πλευρά των θεσμών», προσθέτει.
Τέλος, το πρακτορείο Reuters αναφέρει την επισήμανση και των δύο αξιωματούχων ότι στην περίπτωση που το Eurogroup αποφασίσει να μην εκταμιευθούν τα χρήματα τον Μάρτιο, αυτό μπορεί να γίνει σε μεταγενέστερη φάση, εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.