Τα νέα προαπαιτούμενα που έβγαλε η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα
- 28/02/2019, 11:43
- SHARE
Εκτός από τις δράσεις που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει, μια νέα δέσμη μεταρρυθμίσεων καλείται να κλείσει το αργότερο ως το φθινώπορο.
Μόλις δώδεκα ημέρες απομένουν στην κυβέρνηση για να κλείσει μια σειρά από ζητήματα που φωτογράφισε η Κομισιόν στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία την Τετάρτη.
Άγνωστα, μέχρι σήμερα, σημεία που αφορούν την οικονομική πολιτική είδαν με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το φως τη δημοσιότητας, δείχνοντας ότι πολλά από τα σημεία στα οποία μέχρι χθες γνωρίζαμε ότι υπάρχει σύγκλιση, τελικά απέχουν αρκετά από το να θεωρηθούν ολοκληρωμένα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της Κομισιόν, αποκαλύφθηκαν υπερβάσεις στις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων των 2018, μια μεταφορά δαπάνης ύψους 650 εκατ. ευρώ από το 2018 στο 2019, αλλά και ξαφνική διόγκωση των μονοπρόσωπων νοικοκυριών η οποία συνέβαλε στην αύξηση του μερίσματος από τα 710 εκατ. ευρώ στα 780 εκατ.
Η εξήγηση για τη δαπάνη των 650 εκατ. ευρώ αναφέρει πως πραγματοποιήθηκε στη βάση τυχόν καθυστερήσεων στην πληρωμή των ειδικών μισθολογίων, όμως το αντίστοιχο κονδύλι που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς είναι πολύ μικρότερο για το 2019. Σε αυτό το σημείο εντοπίζονται και οι υποψίες για χρήματα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για προεκλογικούς σκοπούς.
Σχετικά με τις προσλήψεις, η ένσταση της Κομισιόν ήταν σαφής και η προειδοποίηση κάνει λόγο για αποφυγή των προ κρίσης πρακτικών όσων αφορά την προσθήκη νέου προσωπικού στο Δημόσιο. Αυτή τη στιγμή εντοπίζεται αύξηση των προσλήψεων εποχικών υπαλλήλων κατά 50% κυρίως σε ΝΠΙΔ, ενώ το 2018 σημειώθηκε υπέρβαση κατά 1.075 άτομα.
Διαβάστε ακόμη: «Βόμβα» από Κομισιόν: Tι ζητάει από την κυβέρνηση για την επαναφορά των δώρων
Τα νέα προαπαιτούμενα
Με τα 16 προαπαιτούμενα από την τελευταία αξιολόγηση πριν το τέλος του τρίτου προγράμματος να μην έχουν ακόμη κλείσει, μια νέα δέσμη μεταρρυθμίσεων προέκυψε από όσα ανέφερε η Κομισιόν στην έκθεσή της:
Σύστημα υγείας: Το clawback του 2018 θα πρέπει να έχει εισπραχθεί ως τον Ιούνιο, όμως κυβέρνηση και φαρμακευτικές δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει καθώς οι εταιρείες κρίνουν πολύ υψηλό το ποσό.
Αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ: Ως τα μέσα του 2019 πρέπει να έχει «τρέξει» μια άσκηση εξέτασης αντικειμενικών αξιών πανελλαδικά σε συνάρτηση με τις εμπορικές. Μάλιστα η πλήρης ολοκλήρωση του νέου πλαισίου θα πρέπει να έχει γίνει ως το 2020.
Δημόσια οικονομικά: Το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών τονίστηκε στην έκθεση της Κομισιόν, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μεταφορά τους μέσα στους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, στο τέλος του 2018 το ύψος των ληξιπρόθεσμων έφτασε τα 1,4 δισ. ευρώ. Από τα 7 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν για αυτόν τον σκοπό μόνο τα 200 εκατ. δεν είχαν χρησιμοποιηθεί, ενώ οι ελληνικές αρχές εκταμίευσαν 28 δισ. ευρώ από ίδιους πόρους.
Κοινωνική προστασία: Η Ελλάδα καλείται να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση για το δίχτυ κοινωνικής προστασίας και την εφαρμογή της νέας προσέγγισης στα αναπηρικά επιδόματα.
Ενέργεια: Ως τα μέσα του 2019 πρέπει να εφαρμοστεί το νέο μοντέλο – στόχος. Στο σημείο αυτό έγινε ειδική αναφορά στη ΔΕΗ, και την πώληση των λιγνιτικών μονάδων η οποία δεν προχώρησε πρόσφατα.
Υπερταμείο: Ως τα μέσα του 2019 πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ή αντικατάσταση των ΔΣ των ΔΕΚΟ.
Ιδιωτικοποιήσεις: Πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ και της Μαρίνας Αλίμου.
Δημόσια Διοίκηση: Ως τον Σεπτέμβριο του 2019 πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησης νεών γενικών γραμματέων. Οι ελληνικέ αρχές έχουν ζητήσει τεχνική βοήθεια.