Στουρνάρας στο Delphi Economic Forum: Η Ελλάδα οφείλει να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις
- 03/03/2019, 11:30
- SHARE
Ο διοικητής της ΤτΕ μίλησε για τις τράπεζες, τα «κόκκινα δάνεια», αλλά και το επεισόδιο με τον υφυπουργό Υγείας.
Στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε χθες ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, όπου επανέλαβε ότι η Ελλάδα οφείλει να επιμείνει στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων, στην απελευθέρωση των αγορών, στη στήριξη των νέων τεχνολογιών, της εκπαίδευσης, αλλά και της σύνδεσής της με την αγορά εργασίας και να μη γυρίσει ποτέ ξανά στις πολιτικές του παρελθόντος.
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η ανάπτυξη αποτελεί το «κλειδί» για την κοινωνική συνοχή, ενώ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο ελέφαντας στο δωμάτιο για την Ευρώπη», καθώς και ότι χάρη σε πολλές κυβερνήσεις από το 2010 και μετά, καταφέραμε να γυρίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τη χώρα.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε πάνω στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων». Όπως είπε, «οι τράπεζες καταβάλλουν πλέον μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια. Έχουν μειωθεί την τελευταία τετραετία κατά 25 δισ. ευρώ, αλλά η αναλογία τους παραμένει υψηλή στο 45% του συνόλου».
Πρόσθεσε ότι για το μέγεθος των «κόκκινων δανείων» κατά 70% ευθύνεται η κρίση και το πλήθος των ανέργων που δεν μπορούν πια να τα εξυπηρετήσουν. Ωστόσο, όπως είπε, ποσοστό 20%-25% αφορά σε ανεύθυνες πολιτικές που δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν το τραπεζικό σύστημα από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, η Ελλάδα έχει το πλέον γενναιόδωρο σχήμα προστασίας της α’ κατοικίας στην Ευρώπη, γεγονός που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι παρά την κρίση, «η χώρα κράτησε καλά, δεν έχασε ο κόσμος την κατοικία του και σε αυτό βοήθησε και η οικογενειακή κουλτούρα».
Σχετικά με τον ρόλο των τραπεζών στη διάρκεια της κρίσης, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «οι τράπεζες έκαναν ό,τι μπορούσαν. Έχουμε καταφέρει να μην πειραχθούν οι καταθέσεις, έχουν κεφαλαιοποιηθεί καλά και έχουν αναδιαρθρωθεί».
Ακόμη, ο διοικητής της ΤτΕ άφησε αιχμές και για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης λέγοντας ότι «οι Κεντρικοί Τραπεζίτες έχουν εντολή να είναι ανεξάρτητοι γιατί στηρίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Είπε ότι αυτό είναι κάτι που μερικές κυβερνήσεις δεν το επιθυμούν. Και τούτο γιατί συνήθως αυτές οι κυβερνήσεις έχουν βραχύτερο χρονικό ορίζοντα από ό,τι οι κεντρικοί τραπεζίτες και ίσως αυτή είναι η αιτία για τη σύγκρουση που υπάρχει μερικές φορές».
Ερωτηθείς για το εάν πιστεύει ότι υπάρχει εκστρατεία εναντίον του είπε πως αφήνει στο λαό και στη δικαιοσύνη να αξιολογήσει τις όποιες κινήσεις. «Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να με εμποδίσει να κάνω το καθήκον μου» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι καθήκον του είναι να προστατεύει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και γι’ αυτό κάνει αυτό που ορίζει ο νόμος.
Σε ό,τι αφορά το τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, είπε πως «δεν είναι φυσιολογικό να τηλεφωνείς στον κεντρικό τραπεζίτη και να καταγράφεις τη συνομιλία είναι κάτι που παραβιάζει τη κοινή λογική, τον ποινικό κώδικα, και όλα τα άρθρα της ΕΕ για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ».
«Σήμερα είναι δύσκολο να είσαι κεντρικός τραπεζίτης στην Ελλάδα», είπε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά «το αφήνω στην κοινή γνώμη και στη δικαιοσύνη να κρίνουν αυτές τις πράξεις».