ΜΚΟ κατά του γαλλικού κράτους για ανεπαρκή δράση κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη
- 15/03/2019, 10:45
- SHARE
Από την πλευρά του, ο OHE τονίζει ότι η ρύπανση ευθύνεται για το 25% των θανάτων και των ασθενειών παγκοσμίως.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες στηρίζονται σε αίτηση με την υπογραφή περισσότερων από 2 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γαλλία, ανακοίνωσαν ότι προσέφυγαν χθες Πέμπτη σε δικαστήριο του Παρισιού κατά του γαλλικού κράτους για ανεπαρκή δράση κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η Greenpeace και το Fondation Nicolas Hulot κατέθεσαν την προσφυγή τους στο διοικητικό δικαστήριο του Παρισιού, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιες, ακολουθούμενες από την Oxfam France και τη Notre affaire à tous στην πρώτη δικαστική διαδικασία για το κλίμα που γίνεται στη Γαλλία σε αυτήν την κλίμακα.
Μετά το Πακιστάν, την Κολομβία ή την Ολλανδία, η Γαλλία αποτελεί και αυτή με τη σειρά της το αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας μετά την κατάθεση της προσφυγής αυτής από τις ΜΚΟ για την ανεπαρκή δράση του γαλλικού κράτους απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
Οι τέσσερις αυτές μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες δεν ικανοποιήθηκαν από την απάντηση που έλαβαν από την γαλλική κυβέρνηση στο αίτημα που της είχαν στείλει προτού προσφύγουν τον περσινό Δεκέμβριο, πέρασαν χθες στο επόμενο στάδιο. Αυτές έχουν την υποστήριξη δύο εκατομμυρίων ανθρώπων που υπογράφουν σχετική αίτηση με τίτλο: «Η Υπόθεση του Αιώνα».
«Κάναμε υπομονή για καιρό για να εξασφαλίσουμε μια απάντηση από την κυβέρνηση και αυτή δεν ανακοίνωσε κανένα νέο μέτρο, καμία βαθιά μεταρρύθμιση ούτε σε διυπουργικό επίπεδο», εξήγησε η Μαρί Ποσόν, συντονίστρια στην οργάνωση Notre Affaire à tous. «Ήταν λοιπόν αρκετά φυσιολογικό να καταθέσουμε αυτήν την προσφυγή», πρόσθεσε.
Η γαλλική κυβέρνηση, σε απάντηση που έδωσε στις ΜΚΟ τον Φεβρουάριο, απέρριψε την κατηγορία που της προσάπτουν για αδράνεια, μιλώντας για μέτρα που «αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς», την ώρα που ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ υποδεχόταν εκπροσώπους των ΜΚΟ.
«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει η επιθυμία για πιο γρήγορη, πιο ισχυρή, πιο μακροπρόθεσμη δράση στην κλιματική αλλαγή, είμαι ο πρώτος που το θέλω, ο πρόεδρος (της Γαλλίας Εμανουέλ) Μακρόν επίσης», αντέδρασε ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Φρανσουά ντε Ριζί. “Έπειτα (…) σε κανένα δικαστήριο δεν θα μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Πρόκειται πρωτίστως για πολιτική υπόθεση”.
Οι ΜΚΟ ζητούν από το δικαστήριο να αναγνωρίσει τις «ελλείψεις» του κράτους στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και να «δώσει εντολή στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν τέλος» σε αυτό. Οι ενάγοντες ζητούν επίσης από το δικαστήριο να αναγνωρίσει «ηθική βλάβη» (με την συμβολική καταβολή ενός ευρώ) και οικολογική.
Μεταξύ των αποτυχιών του γαλλικού κράτους, οι ΜΚΟ επικαλούνται τους στόχους που δεν επτεύχθησαν όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου (που πήραν ξανά την ανιούσα το 2016), την ενεργειακή επάρκεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (…). Πολλές ανεπάρκειες που επηρεάζουν άμεσα τους πολίτες (υγεία, διατροφική ασφάλεια κλπ.).
Η προσφυγή αυτή στηρίζεται κυρίως στην Χάρτα για το Περιβάλλον του 2005 και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η δεσμευτική ισχύς των οποίων έχει αναγνωριστεί από τη δικαιοσύνη.
«Η συνταγματική αξία των άρθρων 1 και 2 της Χάρτας έχει αναγνωριστεί, όσον αφορά το δικαίωμα της ζωής σε ένα υγιές περιβάλλον με σεβασμό στην υγεία και την υποχρέωση περιβαλλοντικής επαγρύπνησης που φέρει το κράτος», υπογραμμίζει ο Κλεμάν Καπντεμπός, σύμβουλος της Greenpeace.
«Μεγάλη Ελπίδα»
Η προσφυγή αυτή, η πρώτη δικαστική διαδικασία για το κλίμα που γίνεται σε αυτήν την κλίμακα στη Γαλλία, ακολουθεί άλλης που είχε γίνει στα τέλη του Ιανουαρίου όταν ο οικολόγος δήμαρχος της παραλιακής πόλης Γκραντ Σινθ, στο βορειότερο άκρο της χώρας, η οποία κινδυνεύει να βυθιστεί, είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Επίσης λόγω της ανεπάρκειας των μέτρων που διαπιστώνονται σχεδόν παντού διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και σε άλλες χώρες. Στην Κολομβία, το Ανώτατο Δικαστήριο θέσπισε την ανάγκη για να αναληφθεί δράση, έπειτα από την προσφυγή 25 νέων. Στο Πακιστάν την ίδια ώρα, ο γιος αγροτών κατάφερε να αναγνωριστεί το δικαίωμα στη ζωή.
Σύμφωνα με το Grantham Research Institute, περισσότερες από 270 υποθέσεις «τρέχουν» σε 25 δικαστικές αρχές, πέραν των ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερες από 800 υποθέσεις.
Υπάρχει επίσης μια νίκη στην Ολλανδία, αυτή της ΜΚΟ Urgenda, εξ ονόματος 900 πολιτών. Το Δικαστήριο της Χάγης, στηριζόμενο στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στην Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, επέβαλε στο κράτος μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 25% ως το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, αντί για 20% που προβλεπόταν.
Ποιες είναι τώρα οι πιθανότητες επιτυχίας της προσφυγής στη Γαλλία; «Είναι ένα δύσκολο ερώτημα, πρόκειται για μια προσφυγή με μεγάλες φιλοδοξίες», αναγνωρίζει ο Καπντεμπός, ο οποίος αναμένει την απάντηση του δικαστηρίου σε διάστημα «ενός έως δύο ετών».
«Έχουμε μεγάλες ελπίδες, επιστημονικά επιχειρήματα και στέρεες νομικές βάσεις», σημείωσε η Μαρί Ποσόν. «Όμως μόνον μέσω της δικαιοσύνης θα φτάσουμε εκεί, εναπόκειται στον καθένα να κινηθεί και σε προσωπικό επίπεδο», δήλωσε επίσης η αξιωματούχος της Notre affaire à tous, η οποία μαζί με τις άλλες ΜΚΟ κάλεσε σε διαδηλώσεις το Σάββατο στο πλαίσιο μιας μεγάλης ημέρας κινητοποιήσεων για το κλίμα σε όλη τη Γαλλία.
Το κλίμα της Γης αλλάζει με ρυθμό που υπερβαίνει τις επιστημονικές προβλέψεις
Το κλίμα της Γης αλλάζει με ρυθμό που υπερβαίνει τις περισσότερες επιστημονικές προβλέψεις. Από τις μεταβολές των καιρικών συνθηκών, που απειλούν την παραγωγή τροφίμων, αυξάνουν τα επίπεδα της θάλασσας, αλλά και τον κίνδυνο καταστροφικών πλημμυρών, οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος είναι παγκόσμιες και έχουν πρωτοφανή κλίμακα. Ωστόσο, όπως τονίζεται σε έκθεση του ΟΗΕ, ένας υγιής πλανήτης είναι σημαντικός για την υγεία και την ευημερία όλων των ανθρώπων. Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή σήμερα καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για μελέτη των αριθμών και τη λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων ώστε να αναστραφεί η καταστροφική μεταβολή του κλίματος που θα οδηγήσει την καταστροφή του πλανήτη Γη.
Το ανθρώπινο αποτύπωμα στα αέρια του θερμοκηπίου
Έπειτα από περισσότερο από ενάμιση αιώνα εκβιομηχάνισης, αποψίλωσης και μεγάλης κλίμακας γεωργίας, οι ποσότητες αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ. Καθώς μεγαλώνουν οι πληθυσμοί, οι οικονομίες και το βιοτικό επίπεδο, το ίδιο συμβαίνει στο σωρευτικό επίπεδο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών:
– Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αυξήθηκαν κατά περίπου 50% από το 1990.
– Οι 10 χώρες με τις περισσότερες εκπομπές, ευθύνονται για 45% του συνόλου των εκπομπών αερίων παγκοσμίως. Αντίθετα, 50% των χωρών με τις λιγότερες εκπομπές, ευθύνονται για μόλις 13%.
– Η παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών αντιπροσωπεύει περίπου 30% όλων των εκπομπών CO2.
– Με βάση τα σημερινά στοιχεία, η μέση αύξηση της στάθμης της θάλασσας προβλέπεται να είναι 24-30 εκατοστά μέχρι το 2065 και 40-63 εκατ. μέχρι το 2100 σε σχέση με την περίοδο αναφοράς 1986- 2005. Οι περισσότερες πτυχές της αλλαγής του κλίματος θα εξακολουθήσουν να υφίστανται για πολλούς αιώνες, ακόμη και αν οι εκπομπές σταματήσουν.
– Από το 1880 έως το 2012, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,85°C.
– Η έκταση των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική συρρικνώνεται από το 1979, με 1,07 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα απώλειες κάθε δεκαετία.
– Έως το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φθάσει τα 10 εκατομμύρια. Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί έως 50% περισσότερη τροφή, αν και σήμερα το 1/3 των τροφίμων παγκοσμίως πετιούνται.
– Τα τελευταία 40 χρόνια η δομημένη επιφάνεια στη Γη αυξήθηκε 2,5 φορές και ο πληθυσμός 1,8 φορές.
– Τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσωπεύουν 80% του ενεργειακού μείγματος και για έναν υγιή πλανήτη η ανθρωπότητα χρειάζεται την κατάργηση της χρήσης τους. Ωστόσο, η ζήτηση για ενέργεια θα αυξηθεί κατά 50- 60% έως το 2050.
– Η παραγωγή κρέατος χρησιμοποιεί 77% της αγροτικής γης.
– Η αγροτική παραγωγή καταναλώνει 70% του νερού, παγκοσμίως.
– Η έκθεση σε μολυσμένο αέρα και νερό κοστίζει τουλάχιστον 9 εκατομμύρια ζωές ετησίως.
– Το κόστος που σχετίζεται με τη ρύπανση εκτιμάται σε 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως. Το 29% της γης υποβαθμίζεται, επηρεάζοντας τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης 1,3- 3,2 δισ. ατόμων.
– Το 2016, 24,2 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν εσωτερικά σε 118 χώρες λόγω ξαφνικών καταστροφών.
– Μεταξύ 1995-2015, 700.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από ακραίες καιρικές συνθήκες που κόστισαν 1,4 τρισ. δολ.
– Μεταξύ του 2010 και του 2016, εκδηλώθηκαν ετησίως κατά μέσον όρο περίπου 700 ακραία καιρικά φαινόμενα, κοστίζοντας κατά μέσον όρο 127 δισ. δολάρια τον χρόνο.
Υπάρχουν ανησυχητικά στοιχεία ότι έχουν ήδη σημειωθεί ή ξεπεραστεί σημαντικά όρια που οδηγούν σε μη αναστρέψιμες αλλαγές τόσο σε μείζονα οικοσυστήματα, όσο και στο κλιματικό σύστημα του πλανήτη, με επιπτώσεις που ξεπερνούν τις γενιές.
Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, ορισμένες κοινότητες έχουν ήδη αρχίσει να υποφέρουν από καταστροφές και τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας μια νέα αρχή. Οι περιορισμένοι φυσικοί πόροι, όπως το πόσιμο νερό, είναι πιθανό να μειωθούν ακόμα περισσότερο. Πολλές καλλιέργειες και ορισμένα ζώα είναι απίθανο να επιβιώσουν σε ορισμένες τοποθεσίες εάν οι συνθήκες είναι πολύ ζεστές και ξηρές ή πολύ κρύες και υγρές. Η επισιτιστική ασφάλεια, που είναι ήδη ανησυχητική, θα γίνει ακόμα πιο επισφαλής.
Οι άνθρωποι προσπαθούν να προσαρμοστούν σε αυτή την κατάσταση, αλλά για πολλούς αυτό θα σημαίνει μια συνειδητή μετακίνηση σε άλλο μέρος για να επιβιώσουν. Αυτές οι κινήσεις σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους φυσικούς πόρους, μπορεί να προκαλέσουν συγκρούσεις με άλλες κοινότητες, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανταγωνίζονται για μειούμενη ποσότητα πόρων.
Σύμφωνα με εκτίμηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, από το 2009, ένα άτομο κάθε δευτερόλεπτο εκτοπίζεται από κάποια καταστροφή, με μέσο όρο 22,5 εκατ. ανθρώπους να εκτοπίζονται κάθε χρόνο, από το 2008.
Η κλιματική αλλαγή, κορυφαία διεθνής απειλή
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, όπως προκύπτει από έρευνα του Κέντρου PEW, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του. Η έρευνα, για τις απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, διεξήχθη σε 26 χώρες. Σε 13 από αυτές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι άνθρωποι χαρακτηρίζουν την αλλαγή του κλίματος ως την κορυφαία διεθνή απειλή. Μάλιστα στην Ελλάδα καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή: 90%. Ακολουθούν η Νότια Κορέα (86%) και η Γαλλία (83%).
Το 2013, πολύ πριν την υπογραφή της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού, κατά μέσο όρο 56% των ερωτηθέντων σε 23 χώρες, δήλωσαν ότι η παγκόσμια αλλαγή του κλίματος αποτελεί σοβαρή απειλή για τη χώρα τους. Το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 63% το 2017 και το 2018 το 67%.
Η ρύπανση ευθύνεται για το 25% των θανάτων και των ασθενειών παγκοσμίως, τονίζει o OHE
Το ένα τέταρτο των πρόωρων θανάτων και των ασθενειών παγκοσμίως έχει σχέση με τη ρύπανση και τις βλάβες στο περιβάλλον που προκαλούνται από τον άνθρωπο, προειδοποίησε ο ΟΗΕ σε έκθεσή του για την κατάσταση του πλανήτη.
Οι εκπομπές αερίων που ευθύνονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα χημικά προϊόντα που μολύνουν το πόσιμο νερό και η επιταχυνόμενη καταστροφή των οικοσυστημάτων που είναι απαραίτητα για την επιβίωση δισεκατομμυρίων ανθρώπων προκαλούν ένα είδος παγκόσμιας επιδημίας που μπλοκάρει και την οικονομία, σύμφωνα με το κείμενο.
Η έκθεση αυτή για το παγκόσμιο περιβάλλον (Global Environment Outlook, GEO) στην οποία εργάστηκαν 250 επιστήμονες από 70 χώρες επί έξι χρόνια υπογραμμίζει επίσης το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των πλούσιων χωρών και των φτωχών χωρών: υπερκατανάλωση, ρύπανση και επισιτιστική σπατάλη στον Βορρά, πείνα, φτώχεια και αρρώστιες στον Νότο.
Και ενώ οι εκπομπές που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται, η κλιματική απορρύθμιση, όπως οι ξηρασίες και οι καταιγίδες, κινδυνεύουν να προστεθούν στο φορτίο δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Στον τομέα αυτόν, η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για το Κλίμα έχει στόχο να περιορίσει την υπερθέρμανση στους +2 βαθμούς Κελσίου ή ακόμη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.
Ωστόσο οι επιπτώσεις στην υγεία από κάθε μορφής ρύπανση, την αποψίλωση και μια βιομηχανοποιημένη διατροφική αλυσίδα είναι λιγότερο γνωστές, και δεν υπάρχει καμιά διεθνής συμφωνία για το περιβάλλον αντίστοιχη με εκείνη του Παρισιού.
Η έκθεση GEO που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές, Τετάρτη, και χρησιμοποιεί εκατοντάδες πηγές δεδομένων για να υπολογίσει την επίδραση του περιβάλλοντος σε περίπου εκατό ασθένειες, συνθέτει μια σειρά από υγειονομικές επιτακτικές ανάγκες που συνδέονται με τη ρύπανση κάθε είδους.
«Μέτριες» περιβαλλοντικές συνθήκες ευθύνονται για σχεδόν το 25% των θανάτων και των παγκόσμιων ασθενειών», επισημαίνει η έκθεση που μιλά για σχεδόν 9 εκατομμύρια θανάτους λόγω της περιβαλλοντικής ρύπανσης το 2015.
Εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης στο πόσιμο νερό, 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν, όπως οι διάρροιες ή παράσιτα που έχουν σχέση με μολυσμένα νερά.
Τα χημικά προϊόντα που χύνονται στη θάλασσα προκαλούν αρνητικές συνέπειες «εν δυνάμει σε αρκετές γενιές» και 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε υποβαθμισμένα εδάφη λόγω της εντατικής γεωργίας ή της αποψίλωσης.
Η έκθεση εκτιμά επίσης ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί 6 με 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως.
Όσον αφορά την ανεξέλεγκτη χρήση των αντιβιοτικών στη διατροφική παραγωγή, αυτή κινδυνεύει να οδηγήσει στη γέννηση υπερανθεκτικών βακτηρίων που μπορεί να γίνουν η πρώτη αιτία πρόωρων θανάτων έως τα μέσα του αιώνα μας.
«Επείγουσες και πρωτοφανούς μεγέθους δράσεις πρέπει να αναληφθούν για να σταματήσει και να ανατραπεί η κατάσταση», αναφέρει η ανασκόπηση που απευθύνεται σε όσους λαμβάνουν αποφάσεις και συνοδεύει την έκθεση.
Χωρίς μια αναδιοργάνωση της παγκόσμιας οικονομίας προς μια πιο βιώσιμη παραγωγή, η ανάπτυξη μπορεί να χάσει τη έννοιά της όταν έχει απέναντί της θανάτους και πολυδάπανες θεραπείες, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.
Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι αν έχετε έναν υγιή πλανήτη, τότε αυτός στηρίζει όχι μόνο την παγκόσμια ανάπτυξη αλλά και τη ζωή των οικονομικά ασθενέστερων που εξαρτώνται από το καθαρό νερό και τον καθαρό αέρα», επισημαίνει η Τζοίτα Γκούπτα, η συμπρόεδρος της GEO. «Αντίθετα, ένα άρρωστο σύστημα προκαλεί τεράστιες ζημιές στην ανθρώπινη ζωή».
Η έκθεση σημειώνει ωστόσο ότι η κατάσταση δεν είναι ανεπανόρθωτη και απευθύνει έκκληση κυρίως για μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και μείωση των φυτοφαρμάκων.
Η διατροφική σπατάλη μπορεί επίσης να περιοριστεί, την ώρα που ο κόσμος πετά στα σκουπίδια το ένα τρίτο της παραγόμενης τροφής (56% στις πιο πλούσιες χώρες).
«Όλος ο κόσμος λέει ότι έως το 2050 θα πρέπει να τραφούν 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να διπλασιαστεί η παραγωγή», επιμένει η Τζοίτα Γκούπτα, η οποία τάσσεται υπέρ μιας μείωσης της κτηνοτροφίας. «Ωστόσο αυτό θα οδηγήσει σε μια αλλαγή του τρόπου ζωής, παραδέχεται.
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) στο Ναϊρόμπι αναμένεται να τροφοδοτήσει τη συζήτηση γύρω από την ευθύνη των ζημιών που προκαλούνται στην Γη.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, ορισμένες πλούσιες χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ, απειλούν να μην δεχτούν ευνοϊκά την έκθεση- κακό σημάδι στην ελπίδα για μια ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία για μείωση της σπατάλης, της υπερκατανάλωσης, της ρύπανσης.
Όμως μικρές ή μεγάλες, οι χώρες θα πρέπει να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα του περιβάλλοντος τους, υπογραμμίζει η Γκούπτα. «Αν δείτε το γλυκό νερό, είναι πάνω κάτω ένας καθορισμένος όγκος. Εσείς θα πρέπει τελικά να μοιραστείτε. Αυτή είναι μια συζήτηση που δεν αρέσει σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες».