Η σούπερ δουλειά της Silicon Valley
- 30/01/2014, 13:27
- SHARE
Ο πιο «ανεβασμένος» επαγγελματικός τίτλος είναι αυτός του product manager. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει;
Του Adam Lashinsky
Αν ο Άαρων Σόρκιν έγραφε σήμερα μία δραματική τηλεοπτική σειρά για τη Silicon Valley –ας το πούμε The Techplex– ένας από τους βασικούς χαρακτήρες θα ήταν ίσως ο product manager. Αυτός (ή αυτή) θα ήταν ένας όμορφος, επιχειρηματικός τύπος με πτυχίο στην επιστήμη των υπολογιστών και ίσως πέντε χρόνια θητείας εκτός πανεπιστημίου· θα ήταν ο βασικός εργαζόμενος-πρωταγωνιστής του δράματος, ένα άτομο που θα περιβαλλόταν από μηχανικούς, υπεύθυνους μάρκετινγκ, σχεδιαστές και τον διευθύνοντα σύμβουλο-ιδρυτή.
Αλλά τι ακριβώς θα έκανε ο συγκεκριμένος χαρακτήρας; Αν απευθύνατε αυτή την ερώτηση σε μερικούς πρώην και νυν product managers, η πιο πιθανή απάντηση θα ήταν «εξαρτάται». Ο Αϊντίν Σένκατ, διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών και ένας από τους πρώτους product managers στην Google, μας εκμυστηρεύεται: «Ο ορισμός διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία. Αυτός ήταν ο πρώτος μου τίτλος στην Google επειδή ήμουν ο πρώτος μη μηχανικός που δούλεψε πάνω σε ένα προϊόν και χρειάζονταν έναν τίτλο για μένα».
Διαβάστε ακόμη: Τα πιο ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα στον κόσμο
Στην πραγματικότητα, οι product managers είναι τόσο hot, επειδή είναι υπεύθυνοι για την εξασφάλιση της επιτυχίας ενός προϊόντος. «Οι πραγματικά καλοί product managers είναι υποψήφιοι διευθύνοντες σύμβουλοι» λέει ο Μάικ Μαπλς, πρώην διευθυντής προϊόντων στην SGI και την Tivoli, δύο εταιρείες τεχνολογίας, και συμπληρώνει: «Ασχολούνται με πάρα πολλά πράγματα». Ο Ντιπ Νίσαρ, αντιπρόεδρος Προϊόντων και Εμπειρίας χρήστη στo LinkedIn, προσθέτει: «Ένας καλός product manager έχει το μυαλό ενός μηχανικού, την καρδιά ενός σχεδιαστή και τις επικοινωνιακές ικανότητες ενός διπλωμάτη».
Ωστόσο υπάρχει και ένα μειονέκτημα στον ρόλο των PMs, όπως είναι ευρύτερα γνωστοί στη Silicon Valley: συχνά δεν έχουν κανέναν να αναφέρεται σ’ αυτούς και αναγκάζονται να βασίζονται στην επιδεξιότητά τους στις πωλήσεις προκειμένου να πείθουν συναδέλφους από άλλα τμήματα της εταιρείας να εργαστούν μαζί τους. Ουσιαστικά, καθήκον και υποχρέωσή τους είναι να συντονίζουν και να εξασφαλίζουν την πρόοδο των διαφόρων projects. Αλλωστε, αυτή είναι η εικόνα που έχουν πολλοί συνάδελφοί τους για τη δουλειά την οποία κάνουν: ότι είναι οι συντονιστές που μπαινοβγαίνουν από συνάντηση σε συνάντηση.
Διαβάστε ακόμη: Τα επαγγέλματα με τις περισσότερες «ανοιχτές» θέσεις
Όπως λοιπόν ο ρόλος του brand manager στην εταιρεία Procter & Gamble «έκτισε» άπειρες καριέρες, έτσι και η Διεύθυνση Προϊόντων αποτελεί ένα από τα μονοπάτια για να ανέβει κάποιος στην ιεραρχία. Το Facebook έχει ένα πρόγραμμα διεύθυνσης προϊόντων, βάσει του οποίου τα επίδοξα στελέχη εκτίθενται σε διαφορετικές πτυχές του επαγγέλματός τους. Όταν η διευθύνουσα σύμβουλος της Yahoo! Μαρίσα Μάγερς ήταν στην Google, δημιούργησε θέση υφιστάμενου product manager προκειμένου να εντοπίζει ανερχόμενα ταλέντα. Τελικά, όλα δείχνουν ότι η θέση του product manager είναι έτοιμη να κατακτήσει τη ζώνη της υψηλής τηλεθέασης.
* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στo περιοδικό Fortune, που κυκλοφορεί στα περίπτερα.