Η αντεπίθεση της κινεζικής «αυτοκρατορίας»
- 30/01/2014, 14:31
- SHARE
Πώς οι κινεζικές εταιρείες εξαπλώνονται επιθετικά στη διεθνή αγορά.
Στην κρατική κινεζική εταιρία Haier, κατασκευάστρια οικοσυσκευών, η συνεργασία με την γερμανική Liebherr γιορτάστηκε με… ανατρεπτικό τρόπο. Εν είδη ομαδικής θεραπείας-σοκ, ο διευθυντή της, Ζανγκ Ρουιμίν, μοίρασε βαριοπούλες στους υπαλλήλους, ζητώντας τους να καταστρέψουν όσα παλιάς κοπής -κυρίως ελαττωματικά- ψυγεία είχαν ξεμείνει στις αποθήκες.
Έκτοτε, πέρασαν πολλά χρόνια. Και στο μεσοδιάστημα, η γερμανική εταιρία δίδαξε στην κινεζική πώς να γίνει καλύτερη κι πιο ανταγωνιστική. Σιγά-σιγά, λοιπόν, η Haier αποκτούσε ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά της Κίνας, μετέπειτα στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Πολωνία, στην Ευρώπη γενικώς και τελικά και διεθνώς. Κι έτσι μεθοδικά, οι πωλήσεις της έφθασαν λίγο-πολύ να καλύπτουν σήμερα το 8% της αγοράς οικοσυσκευών παγκοσμίως!
Φυσικά, η περίπτωση της Haier δεν είναι το μοναδικό success story από τις συνεργασίες κινεζικών εταιριών με ξένες. Δείτε π.χ. τη Lenovo, που μετά την εξαγορά του τμήματος προσωπικών υπολογιστών από την αμερικανική IBM, το 2005, κατάφερε να καθιερωθεί στον τομέα της διεθνώς.
Διαβάστε ακόμη: Επέκταση 2,3 δισ. δολαρίων της Lenovo στην IBM
Το ίδιο συνέβη και με την κινεζική -μεγαλύτερη στον κόσμο σήμερα- κατασκευάστρια πιάνων Pearl River Piano, μετά τη συνεργασία της με την ιαπωνική Yamaha. Και τα ίδια «χνάρια» ακολουθεί τώρα η Sany Group -σήμερα η μεγαλύτερη κατασκευάστρια δομικών μηχανημάτων- βάζοντας «πόδι» στη γερμανική αγορά με την εξαγορά της κατασκευάστριας αντλιών σκυροδέματος Putzmeister.
«Επόμενος στόχος των Κινέζων», γράφει το περιοδικό Der Spiegel, «είναι να καθιερωθούν στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Πρώτα όμως θα πρέπει να εργαστούν πάνω στην ποιότητα των αυτοκινήτων που κατασκευάζουν. Ήδη, έχουν επιλέξει τον Γερμανό «δάσκαλο»: προσφάτως, η Daimler αγόρασε μερίδιο στην BAIC, τμήμα της Beijing Automotive Group στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Στην Κίνα οι φήμες τώρα οργιάζουν ότι η BAIC θα ανταποδώσει αυτή τη «χάρη», εξαγοράζοντας μερίδιο στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία».
ΔΙαβάστε ακόμη: Μία κινέζικη συλλογή λιμανιών
Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα των κινεζικών εταιριών -πέρα φυσικά από τα φθηνά εργατικά χέρια- είναι ότι οι ανταγωνιστές τους αρχικά δεν τους λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Όμως, «οι κινεζικές εταιρίες αποκτούν ολοένα και περισσότερη αυτοπεποίθηση», αναφέρει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Μονάχου σε πρόσφατη έκθεσή του, με τίτλο «Οι Κινέζοι πρωταθλητές».
«Τώρα μάλιστα», προσθέτει, «προωθούν με πείσμα τον στόχο να καθιερωθούν σε ξένες αγορές. Ήδη παράγουν υψηλής τεχνολογίας προϊόντα, που ανταποκρίνονται στα διεθνή standards». Αλλά σε αυτό το σπιράλ ανταγωνιστικότητας, κάποια στιγμή μοιραία θα πέσουν και οι δυτικοί μισθοί.