Τι κρύβεται πίσω από την εξαγορά των servers της ΙΒΜ από τη Lenovo;
- 31/01/2014, 10:07
- SHARE
Γιατί η Lenovo πλήρωσε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει τους διακομιστές χαμηλών επιδόσεων της ΙΒΜ και γιατί ανησυχούνε Apple και Samsung;
του Μιγκέλ Χελφτ
Η Apple και η Samsung πρέπει να αρχίσουν να αισθάνονται άβολα.
Η ΙΒΜ εδώ και καιρό ήθελε να ξεφορτωθεί τη γραμμή παραγωγής διακομιστών χαμηλών επιδόσεων x86. Στις αρχές του περασμένου έτους διαπραγματευόταν με τη Lenovo, την κινεζική εταιρεία που είχε αγοράσει το 2005 τη γραμμή παραγωγής προσωπικών υπολογιστών της εταιρείας. Όμως, μετά από τη διαρροή πληροφοριών σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, η Lenovo υποχώρησε και η συμφωνία δεν έγινε.
Την Πέμπτη, οι εταιρείες ανακοίνωσαν ότι είχαν έρθει σε νέα συμφωνία. Η Lenovo θα καταβάλει 2,3 δισ. δολάρια στην ΙΒΜ για την εξαγορά της γραμμής παραγωγής διακομιστών χαμηλών επιδόσεων, η οποία αποφέρει έσοδα περίπου 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Περίπου 7.500 υπάλληλοι της ΙΒΜ θα προσληφθούν από τη Lenovo.
Η ΙΒΜ αποφάσισε να προβεί στην πώληση σε μειωμένη τιμή επειδή συνειδητοποίησε ότι η αξία της πωλούμενης δραστηριότητας θα μειωνόταν με το χρόνο. Η Lenovo επιδιώκει με τη συμφωνία αυτή να ανταγωνιστεί την Apple και τη Samsung στην αγορά κινητών τηλεφώνων. H Lenovo είναι η μόνη εταιρεία που έχει καταφέρει να διατηρήσει καλά αποτελέσματα στην αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οποία φθίνει δραματικά τα τελευταία χρόνια.
Διαβάστε ακόμη: Στη Lenovo η Motorola Mobility έναντι 2,9 δισ. δολαρίων
Με την εξαγορά αυτή η Lenovo ενισχύει τη θέση της στην αγορά διακομιστών χαμηλών επιδόσεων, ένα κλάδο που έχει πολλές συνέργιες στην κατασκευή και τον σχεδιασμό με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Με την αγορά της γραμμής παραγωγής από την ΙΒΜ η Lenovo ανεβαίνει στην 3η θέση σε μέγεθος πωλήσεων διακομιστών σε κέντρα φύλαξης δεδομένων παγκοσμίως. «Ο κύκλος εργασιών μας θα αυξηθεί σχεδόν κατά δέκα φορές», λέει ο Πήτερ Ορτένσιους, αντιπρόεδρος της Lenovo.
Επιπλέον, ενώ η πώληση διακομιστών ήταν δραστηριότητα χαμηλής κερδοφορίας για την ΙΒΜ, για τη Lenovo τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ μεγαλύτερα, ενώ η εταιρεία δίνει έμφαση περισσότερο στο μερίδιό της στην αγορά μειώνοντας την τιμή πώλησης έναντι ανταγωνιστών όπως η Dell και η HP.
Η αύξηση στα περιθώρια κέρδους θα έδινε στην κινεζική εταιρεία το περιθώριο να επενδύσει σημαντικά ποσά στην κατασκευή κινητών, μια δραστηριότητα που ακόμα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Η Lenovo εισήλθε στην αγορά κινητών πριν από δύο χρόνια και έχει ανέβει στην τρίτη θέση παγκοσμίως σε πωλήσεις. Το μερίδιό της στην αγορά βρίσκεται στο 5,1%, πίσω από το 12,1% της Apple και το 32,1% της Samsung.
Διαβάστε ακόμη: Επέκταση 2,3 δισ. δολαρίων της Lenovo στην IBM
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι από αυτή την εξαγορά,» ανέφερε ο Ορτένσιους. «Ήταν το επόμενο λογικό βήμα για εμάς».
Το ερώτημα που γεννάται τώρα είναι αν η συμφωνία θα έχει την έγκριση των Αρχών, κατόπιν της ενδελεχούς μελέτης που προηγήθηκε γύρω από την εξαγορά και την προστασία της εθνικής ασφάλειας. Όπως δείχνουν κι άλλες συμφωνίες στο παρελθόν μάλλον δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Η Lenovo, σε αντίθεση με πολλές κινεζικές εταιρείες, λειτουργεί με δυτικά πρότυπα σε θέματα διαφάνειας. Η εταιρεία πουλά δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές σε κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της έχει επιτραπεί στο παρελθόν να εξαγοράζει αμερικάνικες εταιρείες.
Η πιο πρόσφατη τέτοια περίπτωση ήταν η εξαγορά της γραμμής παραγωγής προσωπικών υπολογιστών της ΙΒΜ το 2005, μια συμφωνία που έδωσε παγκόσμια ώθηση στις δραστηριότητες της Lenovo. Ο Ορτένσιους, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις αρχικά εκ μέρους της ΙΒΜ και στη συνέχεια της Lenovo, λέει ότι αναμένει η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί τους επόμενους έξι με εννιά μήνες.
Διαβάστε ακόμη: Η Lenovo φιλοδοξεί να γίνει ασυναγώνιστη στα tablets