Τρίτο «όχι» των Βρετανών βουλευτών στη συμφωνία του Brexit – Οι επιλογές πλέον μειώνονται δραματικά – Πτώση της στερλίνας
- 29/03/2019, 17:31
- SHARE
Με 286 ψήφους υπέρ και 344 κατά η Βουλή των Κοινοτήτων αποφάσισε να απορρίψει για τρίτη φορά τη δεσμευτική Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. που θέτει τους όρους του διαζυγίου.
Η ηττηθείσα Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι «επιπτώσεις αυτής της απόφασης είναι σοβαρές».
«Βαθιά θλιβερό το γεγονός ότι για άλλη μια φορά το παρόν Σώμα δεν μπόρεσε να υποστηρίξει την αποχώρηση της Ε.Ε. με ομαλό τρόπο (…) Φοβάμαι ότι φτάνουμε στα όρια αυτής της διαδικασίας για το Σώμα», πρόσθεσε.
Με την απόρριψη της συμφωνίας που σύναψε η Μέι με την ΕΕ, η Βρετανία έχει μπροστά της την προοπτική μίας πολύ μακρύτερης παράτασης, οι όροι της οποίας θα πρέπει να συμφωνηθούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή να εγκαταλείψει την Ένωση στις 12 Απριλίου χωρίς συμφωνία.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της πρωθυπουργού δήλωσε πως η Μέι θα συνεχίσει τις συνομιλίες για να εξασφαλίσει τη στήριξη που χρειάζεται για τη συμφωνία που σύναψε με την ΕΕ σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ.
Η Βρετανία είναι προγραμματισμένο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση τη 12η Απριλίου, ωστόσο ο εκπρόσωπος της Μέι σημείωσε ότι η μικρότερη διαφορά που καταγράφηκε μεταξύ των θετικών κι αρνητικών ψήφων δείχνει ότι τα πράγματα οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι στελέχη των Συντηρητικών τάχθηκαν στο πλευρό της κυβέρνησης.
«Ξεκάθαρα, δεν ήταν το αποτέλεσμα που θέλαμε» δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους. «Ωστόσο, έχουμε έναν αριθμό συναδέλφων μας, στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος, που ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης σήμερα… Ξεκάθαρα, υπάρχει ακόμη δουλειά να κάνουμε, όμως, τουλάχιστον, οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση».
Από την πλευρά τους, οι Εργατικοί αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έθεσαν εκ νέου το θέμα της διεξαγωγής γενικών εκλογών. Η πρωθυπουργός θα πρέπει να αλλάξει την συμφωνία της και εάν δεν μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο «θα πρέπει να παραιτηθεί και να αφήσει τη χώρα να αποφασίσει το μέλλον με γενικές εκλογές» υποστήριξε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.
Η κυβέρνηση ζήτησε από το κοινοβούλιο να συζητήσει και να ψηφίσει μόνο, και χωριστά από την Πολιτική Διακήρυξη, τη Συμφωνία Αποχώρησης. Η έγκριση της συμφωνίας θα ξεκλείδωνε ενδεχομένως μία παράταση της ενεργοποίησης του Άρθρου 50 μέχρι τις 22 Μαΐου, αλλά μη εκπληρώνοντας τα κριτήρια που είναι αναγκαία για την επικύρωση της συμφωνίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα αποφύγει μία συντριπτική ήττα διαχωρίζοντας τα δύο στοιχεία που αποτελούν το «πακέτο εξόδου»: τη δεσμευτική Συμφωνία Αποχώρησης που θέτει τους όρους του διαζυγίου και την Πολιτική Διακήρυξη που αφορά τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τα δύο έγγραφα που αποτελούν το «πακέτο εξόδου» έχουν απορριφθεί δύο φορές από την Βουλή των Κοινοτήτων σε δύο διαδοχικές «meaningful» ψηφοφορίες. Μάλιστα, η συμφωνία του Brexit απορρίφθηκε για πρώτη φορά στις 15 Ιανουαρίου με πλειοψηφία 230 ψήφων και στις 12 Μαρτίου με 149 ψήφους.
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, η συμφωνία δεν μπορεί να επικυρωθεί χωρίς να διασφαλισθεί η έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου και για τα δύο μέρη του «πακέτου εξόδου».
Πτώση της στερλίνας
Η στερλίνα κατέγραψε πτώση έναντι του δολαρίου και του ευρώ σήμερα μετά την απόρριψη από τους βρετανούς βουλευτές για τρίτη φορά της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία διαπραγματεύτηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.
Γύρω στις 15.20 ώρα Γκρίνουιτς (17.20 ώρα Ελλάδας) η ισοτιμία του βρετανικού νομίσματος ήταν 1,3029 δολάριο, μισή ώρα μετά την πτώση του στο 1,2978 δολάριο, λίγο πιο χαμηλά τις τελευταίες δυόμισι και πλέον εβδομάδες. Χθες, Πέμπτη στις 21.00 ώρα Γκρίνουιτς η στερλίνα ήταν στο 1,3044 δολάριο.
Έναντι του ευρώ, η στερλίνα ανταλλασσόταν στις 86,21 πένες για ένα ευρώ, έναντι 86,03 πένες το βράδυ της Πέμπτης.
Παρότι η έκβαση αυτή ήταν αναμενόμενη, οι κίνδυνοι μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, η οποία “έδειχνε πολύ απίθανη μόλις πριν από μερικές εβδομάδες” αυξάνονται, εκτιμά ο Ντέιβιντ Τσίθαμ, αναλυτής του XTB.
Κομισιόν: Πιθανό το άτακτο Brexit στις 12 Απριλίου
Τη «λύπη» της για την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι η μη συντεταγμένη αποχώρηση της Βρετανίας στις 12 Απριλίου είναι πλέον πιο «πιθανή».
Στην ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνεται ότι η ΕΕ είναι προετοιμασμένη και γι’ αυτό το σενάριο και ότι απορρίπτει το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων για τους όρους αποχώρησης. «Τα οφέλη της Συμφωνίας Αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένης μιας μεταβατικής περιόδου, σε καμία περίπτωση δεν θα επαναληφθούν σε ένα σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Οι επί μέρους συμφωνίες ανά τομέα, δεν αποτελούν επιλογή», ξεκαθαρίζει η Επιτροπή.
Οι αντιδράσεις στη Βρετανία – Τι μέλλει γενέσθαι
Η βουλευτής των Πρασίνων, Κάρολιν Λούκας, χαρακτήρισε αστείο το γεγονός ότι η Τερέζα Μέι δεν μπορεί να αναγνωρίσει ότι η συμφωνία της είναι «νεκρή», ενώ η προσωρινή επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ομάδας, Χάιντι ‘Αλεν, ότι τώρα θα πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα. Ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας στο κοινοβούλιο, Ίαν Μπλάκφορντ, ζήτησε από την Μέι να σκεφτεί την ανάκληση του άρθρου 50 και διενέργεια εκλογών.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του βορειο-ιρλανδικού DUP, Νάιτζελ Ντοντς, επανέλαβε την θέση του κόμματος για την απειλή που θέτει το backstop στην ενότητα της χώρας, αλλά πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον χρόνο που απομένει για να ασχοληθεί με τις ανησυχίες που υπάρχουν στο κοινοβούλιο» και ότι το DUP ενθάρρυνε την κυβέρνηση να επιστρέψει στις Βρυξέλλες με τα ζητήματα (που τέθηκαν στις μεταξύ τους συζητήσεις) και όχι απλά να αποδεχτεί την θέση της ΕΕ ως κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει.
Από την πλευρά τους, οι οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες της χώρας, ανακοίνωσαν ότι τώρα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ενδεικτικές ψηφοφορίες της Δευτέρας, οι οποίες θα πρέπει να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα, καθώς έχουν απομείνει μόνο δύο εβδομάδες από την έξοδο χωρίς συμφωνία. «Μόνο οι βουλευτές μπορούν να δώσουν τέλος σε αυτό τον εφιάλτη για τις επιχειρήσεις» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων, Τζος Χάρντι. «Το καρουζέλ του Brexit εξακολουθεί να γυρίζει, αλλά η διασκέδαση τελείωσε εδώ και πολύ καιρό. Δεν έχουμε λόγια να εκφράσουμε πόσο ο επιχειρηματικός κόσμος έχει σιχαθεί αυτή την εκκρεμότητα. Η ανικανότητα να ληφθούν αποφάσεις προκαλεί διαρκή ζημία στις επιχειρήσεις» είπε ο προσωρινός επικεφαλής του Ινστιτούτου των Διευθυντών.
Οι βουλευτές θα πάρουν στα χέρια τους την διαδικασία την Δευτέρα, 1 Απριλίου, οπότε και είναι πιθανόν ότι θα ψηφίσουν επί μίας λίστας εναλλακτικών σχεδίων για το Brexit. Από τις ψηφοφορίες αυτές θα εξακριβωθεί εάν υπάρχει πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο για οποιοδήποτε επόμενο βήμα.
Σύνοδος Κορυφής των 27 στις 10 Απριλίου
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν στις 10 Απριλίου για να συζητήσουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά την ψηφοφορία στη βρετανική βουλή.
«Υπό το φως της απόρριψης της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, αποφάσισα να συγκαλέσω Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 10 Απριλίου», έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.
Οι ηγέτες της ΕΕ είχαν δώσει την περασμένη εβδομάδα στην Μέι προθεσμία μέχρι τις 29 Μαρτίου, για να εξασφαλίσει υποστήριξη για τη συμφωνία που συνήψε πέρυσι μαζί τους. Διαφορετικά η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 12 Απριλίου, εφόσον το Λονδίνο δεν παρουσιάσει κάποια άλλη στρατηγική.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε εξάλλου πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου είναι τώρα «πιθανό».
«Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για την αρνητική ψήφο σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν προσθέτοντας πως η ΕΕ έχει δώσει στο Λονδίνο προθεσμία μέχρι τις 12 Απριλίου για να την ενημερώσει για τα επόμενα βήματα. «Εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσδιορίσει πριν απ’ αυτή την ημερομηνία τον τρόπο που θα προχωρήσουμε».
«Το σενάριο της μη συμφωνίας στις 12 Απριλίου είναι τώρα ένα πιθανό σενάριο. Η ΕΕ … είναι πλήρως προετοιμασμένη για ένα σενάριο μη συμφωνίας τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου».
Εντείνεται ο κίνδυνος για άτακτο Brexit, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας
Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια μακρά παράταση στην περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει να αναθεωρήσει την προσέγγισή της στο Brexit, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο αίτημα εκ μέρους του Λονδίνου θα τύχαινε γενναιόδωρης απάντησης. Παράλληλα όμως ο Βαράντκαρ προειδοποίησε ότι εντείνεται ο κίνδυνος για ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία, αφού οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν για τρίτη φορά σήμερα τη Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευτεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.
“Η Ιρλανδία προετοιμάζεται εντατικά για ένα σενάριο (εξόδου) χωρίς συμφωνία. Αλλά δεν πρέπει να υποτιμάμε τις δυσκολίες που θα έχει (μια αποχώρηση αυτού του είδους) για όλους μας, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν είναι σαφές αν η Βρετανία έχει αντιληφθεί πλήρως ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία δεν έχει φύγει από το τραπέζι, αντιθέτως είναι μια εντεινόμενη πιθανότητα”, σημείωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.
Μακρόν: Η Γαλλία είναι έτοιμη για τις συνέπειες ενός Brexit
Η απόρριψη, για τρίτη φορά, της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο “εντείνει σημαντικά τον κίνδυνο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία”, προειδοποίησε σήμερα η γαλλική προεδρία. “Επαφίεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να παρουσιάσει εντός των επόμενων ημερών ένα εναλλακτικό σχέδιο (βουλευτικές εκλογές, δημοψήφισμα, τελωνειακή ένωση…). Διαφορετικά –και αυτό γίνεται ολοένα και πιο πιθανό– θα δούμε να αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία”, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, μιλώντας σε βουλευτές, διαβεβαίωσε ότι η χώρα είναι απολύτως έτοιμη να διαχειριστεί τις συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αν και θα πρέπει “να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες” και να γίνει μια διαπραγμάτευση με το Λονδίνο για το ζήτημα της αλιείας.
“Θα επιταχύνουμε την τελική φάση της προετοιμασίας, όμως αναμφίβολα είμαστε η πιο έτοιμη από τις χώρες που τις αφορά άμεσα” το θέμα, τόνισε. Όταν ρωτήθηκε από βουλευτές της βόρειας Γαλλίας για το τι θα γίνει με τους Γάλλους αλιείς, που ψαρεύουν σε βρετανικά ύδατα, είπε ότι έχει ξεκινήσει διάλογος με τη Βρετανία για να λυθεί το πρόβλημα. Στην ΕΕ, η κοινή αλιευτική πολιτική επιτρέπει σε όλα τα ευρωπαϊκά αλιευτικά να ψαρεύουν στις ζώνες αλιείας των άλλων χωρών-μελών, υπό τον όρο ότι θα τηρούν τις ποσοστώσεις των ποσοτήτων. Όμως μετά το Brexit η βρετανική κυβέρνηση θα έχει τον αποκλειστικό έλεγχο των θαλασσών της.