Η «μάχη» για τη δόση τελείωσε. Ο «πόλεμος» για την αποπληρωμή του ΔΝΤ ξεκινά
- 04/04/2019, 14:09
- SHARE
Οι διαβουλεύσεις των τελευταίων εβδομάδων, σε συνδυασμό με μια σειρά από υποχωρήσεις της Αθήνας στην τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, «ξεκλείδωσαν» τη μια από τις δύο κυβερνητικές υποσχέσεις: την παρουσίαση του πλαισίου για τον νέο «νόμο Κατσέλη».
Την ψήφισή του από τη βουλή ακολούθησε η πολιτική απόφαση για εκταμίευση της δόσης του σχεδόν ενός δισ. ευρώ -που θα οριστικοποιήσει τυπικά το Eurogroup της Παρασκευής- κι όλο το βάρος αναμένεται να πέσει το επόμενο διάστημα στην κυβερνητική προσπάθεια πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Οι δύο πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων από την Αθήνα εντάσσονται στο πλαίσιο της συγκέντρωσης κεφαλαίων για την πληρωμή μέρους ή ολόκληρου του ποσού των 9,4 δισ. ευρώ προς το Ταμείο, και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης συμμάχων εντός των ευρωπαϊκών «τειχών».
Θεωρητικά, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δείχνουν θετικοί σε οποιαδήποτε απόφαση της Αθήνας μπορεί να αναδιαρθρώσει υπό ευνοϊκότερους όρους το προφίλ του χρέους, όμως το εμπόδιο της Γερμανίας αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα ελληνικά σχέδια. Ως γνωστόν, το Βερολίνο δεν επιθυμεί να δει το ΔΝΤ να αποχωρεί πλήρως από το ελληνικό μεταμνημονιακό πρόγραμμα, καθώς θεωρεί ότι η πίεση των τεχνοκρατών της Ουάσινγκτον αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μην παρεκκλίνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις από τη συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας.
Η γερμανική πρόθεση για παραμονή του Ταμείου στην Ελλάδα περικλείει και ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση, καθώς έχει αντιληφθεί πως η παρουσίαση της αποπληρωμής των δανείων ως μια πράξη «οριστικής εξόδου» του ΔΝΤ, θα δημιουργούσε επιπλέον κίνητρα για περαιτέρω ελαστικότητα απέναντι στις αυστηρές μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ESM μπορεί να μπει, θεωρητικά, στη συζήτηση για την αποπληρωμή των ελληνικών δανείων στο Ταμείο, όμως έχει τονίσει δύο σημαντικά πράγματα για το ζήτημα: πρώτον, δεν υπάρχει ακόμη καμία επίσημη προσέγγιση από τις ελληνικές αρχές, και δεύτερον, η διαδικασία αυτή δεν θα είναι τόσο εύκολη όσο αυτές της Κύπρου και της Πορτογαλίας.
Η προεκλογική περίοδος που διανύει η Ελλάδα αποτελεί για τον σκληρό πυρήνα των δανειστών -κυρίως Γερμανία και Ολλανδία- το μεγαλύτερο αντικίνητρο για παραχωρήσεις, όπως αυτή της αποπληρωμής του ΔΝΤ. Αποστολή, λοιπόν, της Αθήνας δεν είναι μόνο να πείσει τις κινητήριες δυνάμεις του ευρώ για τις ευνοϊκότερες συνθήκες σε επίπεδο αγορών και ομολόγων, αλλά και να δείξει πως εμπνέει ακόμη εμπιστοσύνη ως προς την τήρηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας.
Διαβάστε ακόμη: Eurogroup: Οι οκτώ αστερίσκοι για την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ