Ένα ταξίδι στην τρισδιάστατη αρχαία Ελλάδα
- 08/04/2019, 16:03
- SHARE
Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγαν ότι μπορείτε να πάρετε μια «γεύση» από τον τρόπο που ζούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες βλέποντας τα μνημεία στην ολότητά τους, στις πραγματικές τους διαστάσεις και με τα αρχικά τους χρώματα; Δεν θα είχατε την περιέργεια να δείτε πώς ζούσαν στην καθημερινότητά τους οι πρόγονοί μας;
Μια εταιρεία ανάπτυξης καινοτόμων Εφαρμογών Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας, ονόματι Moptil, έχει θέσει ως στόχο την ανάδειξη των Μνημείων Πολιτισμικής Κληρονομιάς, όπως ήταν πιθανώς στην Αρχαιότητα. Αρχαιολόγοι, 3D artists, προγραμματιστές, γραφίστες, ιστορικοί και ζωγράφοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει, προσφέροντας σε τουρίστες, μαθητές και εραστές της Ιστορίας μια διαδραστική και βιωματική εμπειρία εμβύθισης στον Αρχαίο, Εικονικό κόσμο.
Η ιδέα για τη σύλληψη της Moptil προέκυψε όταν ο Ιδρυτής της Μιχάλης Κόκκινος βρέθηκε άνεργος και μέσα στην κρίση πήρε την απόφαση να κάνει αυτό που πάντα αγαπούσε, να συνδυάσει τις Νέες τεχνολογίες με την Ιστορία. Η ιδέα ήταν να αναπτύξει μια εφαρμογή που θα αναπαριστούσε την αρχαία Ελλάδα τρισδιάστατα και θα ήταν μια εκπαιδευτική εμπειρία για μαθητές και τουρίστες.
«Χρησιμοποιήσαμε ότι πιο καινοτόμο τεχνολογικά υπήρχε το 2014 αξιοποιώντας τις τεχνολογίες της Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας. Σε 3 χρόνια η εταιρεία αναπτύχθηκε γρήγορα και σήμερα έχει καταφέρει να νοικιάζει τα τάμπλετ της σε 7 σημεία της Ελλάδας και 2 του εξωτερικού» αναφέρει στο fortunegreece.com ο κ. Κόκκινος.
Η ικανοποίησή του είναι μεγάλη, καθώς αρκετοί Έλληνες και ξένοι τουριστικοί πράκτορες, μεταξύ των οποίων η TUI, έχουν ενσωματώσει στις εκδρομές τους την εν λόγω υπηρεσία και παρέχουν τα τάμπλετ της Moptil (ή και γυαλιά VR) στα γκρουπ τουριστών που επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους της Ακρόπολης, της Ολυμπίας, της Κνωσού, της Δήλου, των Δελφών, της Λίνδου, και του Ασκληπιείου της Κω. Παράλληλα, ένας σημαντικός αριθμός σχολείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη υπηρεσία για να εμπλουτίσουν το περιεχόμενο της ξενάγησής τους κατά την επίσκεψή τους στους αρχαιολογικούς χώρους ή στις τάξεις τους. Το μέσο κόστος ενοικίασης ανά άτομο είναι στα 8 Ευρώ και ήδη υπάρχει συνεργασία με πάνω από 50 γραφεία και πρακτορεία σε όλη την Ελλάδα.
«Σημαντικό ρόλο στην όλη Εικονική ξενάγηση έχουν οι αδειοδοτημένοι ξεναγοί μας όπου πολλοί πλέον έχουν ενσωματώσει στην ξενάγησή τους την οπτικοποίηση αυτών που περιγράφουν. Όλες μας οι εφαρμογές είναι αντικείμενο επιμέλειας σπουδαίων Καθηγητών αρχαιολογίας και επομένως είναι ότι πιο κοντινό υπάρχει στην αρχαιότητα» προσθέτει ο κ. Κόκκινος.
Παρουσία σε Ισπανία, Τενερίφη και προσεχώς σε Αμερική
Στην παρούσα φάση η εταιρεία έχει ξεκινήσει πενταετή συνεργασία με το Ισπανικό Δημόσιο και πρόκειται πολύ σύντομα να παρέχει στην Καρταχένα της Ισπανίας μια ξεχωριστή Εμπειρία όπου ο κάθε επισκέπτης του αρχαίου Ρωμαικού Forum της περιοχής, θα έχει την δυνατότητα να ζήσει μέσω ενός τάμπλετ στα Ρωμαικά χρόνια και να δει πολύχρωμα κτίρια, αγάλματα και αρχαίους Ρωμαίους. Επιπρόσθετα, πριν από λίγες ημέρες η Moptil δημοσίευσε στο Appstore και στο GooglePlay την εφαρμογή Acropolis3D προκειμένου να προωθήσει τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, ενώ κατάφερε να συνάψει 2 σημαντικές συνεργασίες με τον “Ελληνικό Κόσμο” του ΙΜΕ και το Μουσείο της Ακρόπολης. Προσεχώς αναμένεται να αναπτύξει εφαρμογή Εικονικής ξενάγησης και στην πόλη της Σαντα Κρουζ στην Τενερίφη.
«Το συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στην διεθνή αγορά είναι τεχνικά και εμπορικά. Έχουμε καταφέρει να έχουμε αρκετά φωτορεαλιστικά γραφικά με πολύ χαμηλές απαιτήσεις σε μνήμη κινητού. Επίσης, είμαστε η μοναδική μέχρι στιγμής εταιρεία που έχει ολόκληρη μελέτη με βιβλιογραφία για κάθε Αναπαράσταση»
Ο κ. Κόκκινος εξηγεί πως η βιομηχανία των τρισδιάστατων αναπαραστάσεων στον τομέα Πολιτισμικής Κληρονομιάς είναι σαν τα fake news, υπό την έννοια ότι κυκλοφορούν στο διαδίκτυο πλήθος αναπαραστάσεων που δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση παρότι επιβεβαιώνουν για το εντελώς αντίθετο. Τονίζει πως είναι σημαντικό όταν βλέπουμε μια Αναπαράσταση να διαβάζουμε ποιος αρχαιολόγος έχει την επιμέλεια.
Αναφερόμενος στις δυσκολίες που έχει συναντήσει αναγνωρίζει πως ο τουριστικός κλάδος δεν είναι πάντοτε δεκτικός στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογικών εργαλείων, ωστόσο, εκτιμάει την επαγγελματική και επιστημονική δουλειά. «Η συνέπεια και ο επαγγελματισμός είναι κάτι πολύ σημαντικό εάν θέλεις να εδραιωθείς στην τουριστική αγορά και φυσικά η υπηρεσία σου πρέπει να είναι 24/7 365 μέρες τον χρόνο, με όλες τις καιρικές συνθήκες».
Εκτός από την Ελλάδα και την Ισπανία, στο «στόχαστρο» της Moptil μπαίνει από το Σεπτέμβριο η Αμερική, αλλά και οποιαδήποτε περιοχή εκτός συνόρων διαθέτει δυνατούς αρχαιολογικούς χώρους και κάστρα.
Λίγες οι επιτυχημένες startups στην Ελλάδα
Ξεκινώντας και ο ίδιος τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα ως startupper και έχοντας συμμετάσχει σε αρκετά φόρουμ με αντικείμενο τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, ο κ. Κόκκινος θεωρεί πως το ελληνικό startup οικοσύστημα έχει αρχίζει να ωριμάζει αλλά τα επιτυχημένα παραδείγματα είναι μετρημένα στο χέρι. Όπως λέει στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα στην Αμερική, οι ευκαιρίες και οι διαδικασίες χρηματοδότησης είναι πολύ πιο ευέλικτες και αντικειμενικές με έναν ξεκάθαρο σκοπό, το κέρδος.
Δεδομένου ότι η τεχνολογία αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται ποιο θα είναι το επόμενο βήμα μετά την ψηφιακή απεικόνιση. Για τον ιδρυτή της Moptil, η απάντηση ακούει στο όνομα του Internet of Things, το οποίο θα αναγκάσει τις χώρες να έχουν παντού δυνατό δίκτυο και θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο εφαρμογές Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας.
«Το Μοτο της εταιρείας μας είναι “Visualize your Imagination” και νομίζω ότι στο απώτερο μέλλον εκεί θα πάει το πράγμα. Δηλαδή, στο να μπορεί κανείς με την τεχνολογία να επικοινωνεί και να οπτικοποιεί στο μυαλό του πλήρως αυτό που φαντάζεται» καταλήγει.