Πώς η Γερμανία στρέφει τους επενδυτές στην Ελλάδα
- 08/04/2019, 19:49
- SHARE
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο δεκατριών και πλέον ετών σήμερα, καθώς τα ενθαρρυντικά πρωτοσέλιδα και οι μηδενικές αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών ομολόγων (bunds) ώθησαν τους επενδυτές σε επενδύσεις με υψηλότερο ρίσκο. Η απόδοση των ελληνικών 10ετών τίτλων υποχώρησε κάτω από το όριο του 3,5% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2006. Στις 12.15 (ώρα Ελλάδας), είχε μειωθεί κατά 6,7 μονάδες βάσης και διαμορφωνόταν στο 3,477%.
Οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων της Ευρωζώνης έχουν τώρα μικρότερα spreads (διαφορές στις αποδόσεις τους σε σχέση με εκείνες των γερμανικών ομολόγων). Το αποτέλεσμα αυτό ήταν πιο έντονο στην ελληνική αγορά ομολόγων, καθώς συνεχίζεται η ανάκαμψή της από την κρίση χρέους. Την Παρασκευή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να παραχωρήσουν περί το 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Επιπλέον, αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Ελλάδα σχεδιάζει και άλλη έξοδο στις αγορές ομολόγων τους επόμενους μήνες για να αποπληρώσει ακριβά δάνεια, ύψους έως και 4 δισ. ευρώ, που είχε πάρει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
«Μας αρέσει το αφήγημα της Ελλάδας και επιπλέον παίρνει κανείς μία απόδοση 350 μονάδων βάσης σε σχέση με αυτή της Γερμανίας, που είναι πολύ ευνοϊκή», δήλωσε ο επικεφαλής διεθνών επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της JP Morgan Asset Management, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία στον κόσμο. Ο ίδιος είπε ότι το ταμείο επενδύει στην Ελλάδα εδώ και περίπου ένα χρόνο και ότι βλέπει αξία στα ελληνικά κρατικά ομόλογα καθώς και στα καλυμμένα ομόλογα που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες.
«Υπάρχουν πιθανόν ακόμη ζητήματα για την Ελλάδα μακροπρόθεσμα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι σε δημόσιους πιστωτές, κάτι που μας καθησυχάζει», σημείωσε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι με διαφορά μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας είναι τα ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης ESM και EFSF.
Bloomberg: Το ράλι των μετοχών μόλις αρχίζει
Σε χαμηλό, σχεδόν 13 ετών, εκεί που ήταν πριν από την ελληνική κρίση, αλλά και την κρίση χρέους της ευρωζώνης, βρίσκονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας ενώ είναι πιθανό να υποχωρήσουν περαιτέρω μεταδίδει το Bloomberg. Το γεγονός αυτό αντανακλά το εξαιρετικό ράλι των ομολόγων στις παγκόσμιες αγορές, σε συνθήκες άφθονης ρευστότητας και χωρίς πληθωριστικές πιέσεις. Είναι όμως και απόδειξη της ανθεκτικότητας του εγχειρήματος του ενιαίου νομίσματος.
Όχι μόνον η Ελλάδα παρέμεινε στην ευρωζώνη, αλλά εμφανίζονται ενδείξεις σταδιακής κανονικοποίησης και προσαρμογής της οικονομίας της. Η όλη διαδικασία υπήρξε απίστευτα οδυνηρή, συνεχίζεται και δεν είναι εγγυημένο ότι μακροπρόθεσμα θα έχει επιτυχία, όμως δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να υλοποιηθούν διαχρονικά. Το πρόσφατο ράλι πυροδοτήθηκε από την απόφαση του Eurogroup να εκταμιευθεί η «δόση» του ενός δισ. ευρώ, αφού κρίθηκε πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους της πρώτης αξιολόγησης στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να βοηθήσει την χώρα να δανειστεί με μικρότερο κόστος, βελτιώνοντας περισσότερο το προφίλ του χρέους της, αναφέρει το Bloomberg.
Η προτίμηση των επενδυτών δεν στρέφεται μόνον προς τα ομόλογα. Οι μετοχές θα συνεχίσουν να έχουν υψηλές αποδόσεις όσο η οικονομία ανακάμπτει και επωφελείται από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εκτιμά επίσης το Bloomberg. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει εκτοξευθεί κατά 23% φέτος, ξεπερνώντας τον Stoxx 600 και υπερβαίνοντας ακόμη και την Ιταλία. Μέρος των κερδών οφείλεται στην στροφή προς επισφαλείς τίτλους, αλλά και στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, με την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ να φθάνει στο 1,9% φέτος, έναντι 0,1% για την Ιταλία και 1,2% για την ευρωζώνη. Μέχρι τώρα, ο δείκτης τραπεζών στο ΧΑ έχει αυξηθεί 40% σε ετήσια βάση.