Kαθίζηση στο οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο – Σε ελεύθερη πτώση οι επενδύσεις
- 01/05/2019, 10:47
- SHARE
Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έστειλε το ΙΟΒΕ στην Κομισιόν, πτώση γνώρισε ο δείκτης οικονομικού κλίματος. Ο δείκτης υποχώρησε στις 100,1 μονάδες, από τις 101,3 μονάδες στις οποίες είχε διατηρηθεί το προηγούμενο δίμηνο. Πρόκειται για τον πρόδρομο δείκτη οικονομικής συγκυρίας που αποτυπώνει την τάση για την πορεία του ΑΕΠ.
Το ΙΟΒΕ έχει προβλέψει ανάπτυξη στην περιοχή του 2% για το 2019, την ώρα που και η κυβέρνηση “διορθώνει” τις προβλέψεις της στο 2,3% από 2,5%.
Πτώση στις επενδύσεις
Στην έρευνα συγκυρίας του Απριλίου περιλαμβάνεται και τριμηνιαία επενδυτική έρευνα η οποία καταγράφει αναστροφή τάσης: ενώ το προηγούμενο φθινόπωρο οι εκπρόσωποι του κλάδου ανέφεραν άνοδο κατά 32% των επενδύσεων σε αξία και κατά 29% σε όγκο (σε ετήσια βάση), οι νέες μετρήσεις που έγιναν το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου κατέγραψαν μείωση κατά 1% σε αξία και κατά 3% σε όγκο.
Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία για τις επενδύσεις (που έχει συλλέξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή), κατά μέσο όρο καταγράφεται άνοδος των επενδύσεων κατά 6% στην ευρωζώνη. Ανάμεσα στα κράτη μέλη, μεγαλύτερες πιέσεις από ότι στην Ελλάδα αποτυπώνονται στην Ιταλία (-5%), στην Ισπανία (-4%) και στην Πορτογαλία (-3%).
Λιανεμπόριο, κατασκευές και υπηρεσίες οι τομείς υπό την μεγαλύτερη πίεση
Οι μετρήσεις ανά κατηγορία δείχνουν ότι οι πιέσεις πηγάζουν κυρίως από το λιανεμπόριο, τις κατασκευές και τον τομέα των υπηρεσιών. Η υποχώρηση των εν λόγω δεικτών εν μέρει αντισταθμίστηκε από τη βιομηχανία αλλά – κυρίως – από την κύμανση του δείκτη του καταναλωτή, ο οποίος συνεχίζει (σταθερά το τελευταίο τρίμηνο) να παρουσιάζει βελτίωση και λόγω των προεκλογικών προσδοκιών (πού δίνουν την αίσθηση αλλαγής πορείας), αλλά και λόγω της παροχολογίας και της αναμονής για ρυθμίσεις οφειλών.
Τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν ότι στον κλάδο των υπηρεσιών οι πιέσεις προκαλούνται από την επιδείνωση της άποψης των εκπροσώπων του κλάδου για την κατάσταση κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Καταγράφεται μείωση της ζήτησης αλλά και των προοπτικών απασχόλησης.
Στο τομέα του λιανεμπορίου η υποχώρηση συνδέεται με μεγάλη επιδείνωση της παρούσας κατάστασης, με αύξηση των αποθεμάτων και με σημαντική περιστολή των προσδοκιών για νέες παραγγελίες. Στον κλάδο των κατασκευών καταγράφεται μείωση των νέων συμβάσεων, αλλά και αύξηση της δραστηριότητας σε σχέση με προηγούμενους μήνες.