ΙΟΒΕ: «Φρέναρε» η ελληνική οικονομία τον Απρίλιο. Παραμένει η αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις

ΙΟΒΕ: «Φρέναρε» η ελληνική οικονομία τον Απρίλιο. Παραμένει η αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις
Βελτίωση σε Βιομηχανία και καταναλωτική εμπιστοσύνη, και επιδείνωση σε Λιανικό εμπόριο, Υπηρεσίες και Κατασκευές καταγράφει η έρευνα του ΙΟΒΕ.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που εκπονεί το ΙΟΒΕ υποχωρεί τον Απρίλιο στις 100,3 μονάδες (από 101,3), ενώ κινείται σε επίδοση χαμηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (102,6).

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, στην πλευρά των επιχειρήσεων, μόνο στη Βιομηχανία καταγράφεται ήπια βελτίωση των προσδοκιών, καθώς ως εξωστρεφής τομέας τροφοδοτείται περισσότερο από το διεθνές περιβάλλον και φαίνεται να διατηρεί τη δυναμική του, με βελτιωμένες προσδοκίες εξαγωγών.

Αντίθετα, στους υπόλοιπους τομείς σημειώνεται επιδείνωση. Στο Λιανικό Εμπόριο με εξαίρεση τα Τρόφιμα, όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι δηλώνουν πτωτικές πωλήσεις αυτήν την περίοδο και φαίνεται να μεταθέτουν τις προοπτικές βελτίωσης στο επόμενο διάστημα.

Στις Υπηρεσίες σημειώνεται οριακή μόνο υποχώρηση, καθώς οι προσδοκίες στον τουρισμό ενισχύονται μεν λόγω εποχής, αλλά είναι ηπιότερες της περυσινής αντίστοιχης περιόδου. Στις Κατασκευές η πτωτική πορεία εκπορεύεται κυρίως από τις Ιδιωτικές Κατασκευές, όπου το πρόγραμμα εργασιών είναι αρκετά φτωχό και οι προβλέψεις για την απασχόληση πτωτικές.

Στην πλευρά των νοικοκυριών, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανακάμπτει οριακά, παραμένοντας ελαφρώς χαμηλότερα των –30 μονάδων για τρίτο μήνα, εξέλιξη που δείχνει ότι ενδεχομένως έχει ολοκληρωθεί η τονωτική επίδραση του προεκλογικού κύκλου. Βεβαίως, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν το οικονομικό περιβάλλον και οικονομικό κλίμα.

Σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής, η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι, αναθερμαίνει τις προσδοκίες για παροχές ή για μη εφαρμογή προγραμματισμένων μέτρων (όπως π.χ. τη μείωση του ορίου αφορολόγητου εισοδήματος). Ταυτόχρονα, όμως, επικρατεί αβεβαιότητα για τη σταθερότητα των παραμέτρων του φορολογικού συστήματος, του ρυθμιστικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα, και ευρύτερα των προοπτικών ανάπτυξης της οικονομίας.

Αναλυτικότερα:

– στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε ελαφρά, ενώ και το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησε, με το δείκτη στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να ενισχύεται

– στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών υποχωρούν, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για την απασχόληση οι οποίες βελτιώθηκαν ήπια

– στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθενούν αισθητά, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ τα αποθέματα φαίνεται να διογκώνονται

– στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, αλλά και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση εξασθενούν, ενώ αντιθέτως ενισχύονται οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για την εξέλιξή της απασχόλησης

– στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας είναι ουσιαστικά αμετάβλητες, ενώ οι προβλέψεις για τη δική τους οικονομική κατάσταση βελτιώνονται όπως και οι προβλέψεις για την ανεργία. Αντίθετη, φθίνουσα πορεία ακολουθεί η πρόθεση για αποταμίευση.