Κόμεϊ: Ο Τραμπ είχε εγκληματική πρόθεση όταν παρεμπόδιζε την έρευνα του Μάλερ
- 10/05/2019, 11:43
- SHARE
Ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ δήλωσε χθες πως: «όπως σίγουρα διαφαίνεται» ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε εγκληματική πρόθεση για την παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, στην διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ, μεταδίδει το CNN. Στην διάρκεια μιας ανοιχτής εκδήλωσης που διοργάνωσε το αναφερόμενο τηλεοπτικό δίκτυο στην Ουάσινγκτον, ο παρουσιαστής του CNN Άντερσον Κούπερ ρώτησε τον Κόμεϊ αν ο ίδιος πιστεύει επί τη βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν στο επεξεργασμένο πόρισμα του Μάλερ, πως ο πρόεδρος Τραμπ είχε εγκληματική πρόθεση να παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης.
«Όπως φαίνεται είχε σχέση με δύο επεισόδια. Η οδηγία προς τον πρώην Νομικό Σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκάν για την απόλυση του Μάλερ, μου έρχεται στο μυαλό ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα», εγκληματικής πρόθεσης, απάντησε ο Κόμεϊ. «Ο πρόεδρος δεν είναι πάνω από το νόμο και δεν αποδέχομαι την λογική ότι επειδή ο πρόεδρος ηγείται της εκτελεστικής εξουσίας, δεν μπορεί να παρεμποδίσει την δικαιοσύνη σε σχέση με τις δραστηριότητες της εκτελεστικής εξουσίας», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. «Αυτό είναι εντελώς τρελό και μία συνταγή παρανομίας», δήλωσε ο πρώην διευθυντής του FBI.
Η εμφάνιση του Κόμεϊ στην ανοιχτή εκδήλωση έγινε ακριβώς με την συμπλήρωση δύο χρόνων από την απόλυσή του, από τον πρόεδρο Τραμπ. Η εξέλιξη αυτή, οδήγησε τον (τότε) αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν να προχωρήσει στον διορισμό του Μάλερ, προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Ο Μάλερ από την πλευρά του προσπέρασε το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ, παρά το γεγονός ότι το πόρισμά του απαριθμεί περιπτώσεις στις οποίες, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από συνεργάτες του να προχωρήσουν σε ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης. Ωστόσο, ο Μάλερ καταγράφει ότι οι προσπάθειες αυτές, ήταν ανεπιτυχείς, καθώς οι συνεργάτες του προέδρου Τραμπ αρνήθηκαν να εκτελέσουν τις εντολές του. Ο Μάλερ δεν προχώρησε σε μία «παραδοσιακής μορφής κρίση άσκησης ποινικής δίωξης» για την ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, είχε δηλώσει στην συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, πριν την δημοσιοποίηση του επεξεργασμένου πορίσματος του Μάλερ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε δηλώσει ότι ο ίδιος κι ο Ρόζενσταϊν αποφάσισαν ότι οι αποδείξεις «δεν ήταν ικανές για την εδραίωση της κατηγορίας παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ».
Ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε προχθές στην επίκληση του λεγόμενου υπηρεσιακού απορρήτου (executive privilege) για το σύνολο του πορίσματος του Μάλερ, αλλά και για τα αποδεικτικά στοιχεία που το συνοδεύουν, κλιμακώνοντας την ένταση στην συνταγματική κρίση μεταξύ των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων και του Λευκού Οίκου. Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη της έρευνας του FBI για την Ρωσία τον Μάιο του 2017, αμέσως μετά την αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ. Ο ίδιος, πέρα από τα ανακριτικά είχε και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών με την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).
Στο πλαίσιο της έρευνας του διερεύνησε το ενδεχόμενο διάπραξης συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, αλλά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή πρώην ή εν ενεργεία συνεργάτες και συμβούλους του στον Λευκό Οίκο. Παράλληλα, ο Μάλερ είχε επεκτείνει το πλαίσιο της έρευνας και στην διερεύνηση των επιχειρηματικών και λοιπών δραστηριοτήτων πρώην συνεργατών του προέδρου Τραμπ με την Ρωσία κι άλλες χώρες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι αυτό, του πρώην πρόεδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ. Ο Κόμεϊ απολύθηκε, όταν ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται να του ζήτησε τον τερματισμό της έρευνας που πραγματοποιούσε για τις προεκλογικές επικοινωνίες με την Ρωσία, του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν.