Η εφαρμογή που ενημερώνει ότι είστε… ζωντανοί!
- 08/02/2014, 14:39
- SHARE
Μία Λιβανέζα φοιτήτρια δημιούργησε ένα εξαιρετικά χρήσιμο app για όσους βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες ή μέρη όπου έχουν συμβεί φυσικές καταστροφές.
«Είμαι ζωντανός!». Μια φράση που μπορεί να μην τη λέμε συχνά, ωστόσο τη χρησιμοποιούμε κάθε φορά που ξεφεύγουμε από κάποιο κίνδυνο.
Στον Λίβανο όμως, όπου οι βομβιστικές επιθέσεις αποτελούν δυστυχώς μέρος της καθημερινότητας των πολιτών, υπάρχει συχνά η ανάγκη να ενημερωθεί το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον για το γεγονός ότι κάποιος ξέφυγε από τον κίνδυνο και είναι καλά στην υγεία του.
Την ανάγκη αυτή συνειδητοποίησε η 26χρονη Λιβανέζα Σάντρα Χασάν, η οποία δημιούργησε μία εφαρμογή -ονόματι «I Am Alive»- που επιτρέπει στον χρήστη να στείλει με ένα κλικ από το κινητό του ένα tweet με το μήνυμα «I am still alive! #Lebanon #LatestBombing» («Είμαι ακόμη ζωντανός! #Λίβανος #Τελευταία βομβιστική επίθεση»).
Η Χασάν απέκτησε την ιδέα όταν αντέδρασε με… «μαύρο» χιούμορ σε μία πρόσφατη έκρηξη βόμβας που έλαβε χώρα σε ένα προάστιο της Βηρυτού. «Είναι αρκετά αγχωτικό το ότι, τουλάχιστον εμείς στον Λίβανο, ζούμε σε μία πραγματικότητα στην οποία μια τέτοια εφαρμογή είναι χρήσιμη και απαραίτητη», εξήγησε στο NPR η Σάντρα Χασάν, προσθέτοντας πως με την έκδοση αυτής της εφαρμογής «ήθελα να εκφράσω την απογοήτευσή μου για όσα συμβαίνουν».
Διαβάστε ακόμη: Γράψτε τα ψώνια σας στο κινητό
Στον Λίβανο σημειώθηκε μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες και η Χασάν, που σπουδάζει στο Παρίσι, λέει πως ήταν πολύ δύσκολο και αγχωτικό να προσπαθεί να επικοινωνήσει με την οικογένειά της στη Βηρυτό. Όπως επισημαίνει, συχνά «μπλοκάρει» και το τηλεφωνικό δίκτυο, επομένως το internet ίσως να είναι ένας καλύτερος τρόπος επικοινωνίας.
Η τωρινή έκδοση της εφαρμογής συνδέεται μόνο με το Twitter, όμως η Χασάν σκοπεύει να την ενημερώσει άμεσα ώστε να «ποστάρει» το χαρμόσυνο μήνυμα και στο Facebook ή να λειτουργεί ως εφαρμογή άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων.
«Ελπίζω η εφαρμογή να καταφέρει να βοηθήσει ανθρώπους, όχι μόνο σε εμπόλεμες ζώνες, αλλά γενικότερα σε στιγμές κρίσης, όπως π.χ. μετά από κάποια φυσική καταστροφή. Πολλοί ήδη μου ζητάνε να βγάλω το #Lebanon από το μήνυμα και να κάνω την εφαρμογή διεθνή, ώστε να χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο», λέει η Χασάν.