Η Κομισιόν βρίσκεται για πρώτη φορά μπροστά σε μια ιστορική αλλαγή

Η Κομισιόν βρίσκεται για πρώτη φορά μπροστά σε μια ιστορική αλλαγή
epa07602554 A voter casts his ballot at a polling station during the European elections in Rome, Italy, 26 May 2019. The European Parliament election is being held by member countries of the European Union (EU) from 23 to 26 May 2019. EPA/MASSIMO PERCOSSI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ανάγκη αναζήτησης συμμαχιών για την προεδρία της επερχόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει πόσο σημαντικές θα είναι οι αποφάσεις των ευρω-ομάδων.

Η αναζήτηση “συμμαχιών” προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρέθηκε στο επίκεντρο των δηλώσεων των υποψηφίων των Ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων μετά τη δημοσιοποίηση της τρίτης πρόβλεψης αποτελέσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κορυφαίος υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ απηύθυνε έκκληση σε Σοσιαλιστές, Φιλελεύθερους και Πράσινους να “ενώσουν τις δυνάμεις” τους σε ένα πρόγραμμα για τα επόμενα πέντε χρόνια που θα αντικατοπτρίζει μια “φιλόδοξη Ευρώπη” με συγκεκριμένα έργα. “Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να δουλέψουμε μαζί”, υπογράμμισε ο Μ. Βέμπερ, αποκλείοντας τη συνεργασία με ακροδεξιές και ακροαριστερές δυνάμεις. Επιπλέον, έκανε λόγο για “σταθερότητα” την οποία μπορεί να διασφαλίσει το κόμμα του που αναδείχθηκε πρώτο παρά τις απώλειες που υπέστη. Σε ό,τι αφορά τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής, σημείωσε ότι δεν υπάρχει “σταθερή πλειοψηφία” απέναντι στο ΕΛΚ και ξεκαθάρισε πως είναι αναγκαίο να γίνει σεβαστή η διαδικασία του κορυφαίου υποψηφίου.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Φρανς Τίμερμανς σημείωσε ότι το κόμμα του είναι διατεθειμένο να δημιουργήσει συμμαχίες μόνο με τα κόμματα που επιθυμούν “αλλαγή” της παρούσας κατάστασης και που συνειδητοποιούν ότι το μήνυμα των ψηφοφόρων ήταν η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η υπεράσπιση της δίκαιης φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων και της κοινωνικής πολιτικής. Εξάλλου, αναγνώρισε ότι το κόμμα του έχασε έδρες και επομένως [οι Σοσιαλιστές] θα πρέπει να είναι “πιο ταπεινοί”.

Εκπροσωπώντας τους Φιλελεύθερους, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ επισήμανε ότι σήμερα “έσπασε το μονοπώλιο της εξουσίας”, κάνοντας λόγο για ανάγκη “αλλαγής”. Χαιρέτισε την ενίσχυση της δύναμης των Πρασίνων, ενώ τόνισε την ανάγκη για μια ισορροπημένη και ως προς το φύλο εκπροσώπηση στα υψηλά αξιώματα της ΕΕ.

Οι υποψήφιοι των Πρασίνων, Σκα Κέλερ και Μπας Άικχουτ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα και επισήμαναν ότι οι όποιες συμμαχίες θα πρέπει να χτιστούν πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα διασφαλίζει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της κοινωνικής Ευρώπης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισαν πως θα υποστηρίξουν μόνο τους υποψήφιους που ήδη έχουν ανακοινωθεί από τα κόμματα πριν από τις εκλογές.

Τέλος, ο υποψήφιος της Αριστεράς, Νίκο Κουέ σημείωσε ότι θα ληφθεί υπόψη το πρόγραμμα της όποιας προοδευτικής συμμαχίας γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί, θέτοντας τρεις προτεραιότητες: την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των ευρωπαϊκών θεσμών, την πραγματική ενδυνάμωση της κοινωνικής Ευρώπης και τις συγκεκριμένες προτάσεις που θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.