Πολιτικό μπρα ντε φερ για τη Δικαιοσύνη με φόντο τις εκλογές
- 31/05/2019, 09:49
- SHARE
Βίκυ Σαμαρά
Η αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας- κυβέρνησης για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης εν μέσω προεκλογικής περιόδου συνεχίζεται, μετά την απόρριψη από την αξιωματική αντιπολίτευση της πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου να συναποφασίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα για τον ορισμό Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος απέρριψε την πρόταση αυτή ως αντιθεσμική, επιμένοντας ότι το ζήτημα είναι πως δεν μπορεί σε προεκλογική περίοδο να ληφθούν αποφάσεις που θα δεσμεύσουν τη χώρα τα επόμενα χρόνια, έστω και εάν αυτές είναι συναινετικές. Στο Μοσχάτο εξέλαβαν την κίνηση αυτή της κυβέρνησης ως ελιγμό, καθώς η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και άρα η όποια συμφωνία θα έπρεπε να γίνει επί των συγκεκριμένων προσώπων και βέβαια έτσι η ΝΔ θα έπρεπε να αποδεχθεί επιλογές στις οποίες θα συμφωνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ.Παναγιωτόπουλος εξάλλου στην απάντηση του στον κ.Καλογήρου υποστήριξε ότι με την πρόταση αυτή η κυβέρνηση συνομολογεί ότι υπάρχει πολιτικό ζήτημα για την πλήρωση θέσεων ανώτατων δικαστικών πριν από εκλογές.
Το Μαξίμου και το υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησαν σε υψηλούς τόνους, υποστηρίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση αρνείται τη συναινετική επιλογή και δεν ενδιαφέρεται για την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας, διότι στελέχη της έχουν ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις- υπονοώντας βεβαίως τη Novartis. Όμως και από την πλευρά της ΝΔ αντίστοιχα υπονοούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας την επερχόμενη ήττα θέλει να ελέγξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αφενός για να προστατεύσει δικά του στελέχη και αφετέρου για να
Και οι δύο πλευρές βεβαίως επισήμως επικαλούνται την τήρηση του Συντάγματος, αλλά και το εάν μία κυβέρνηση απερχόμενη νομιμοποιείται πολιτικά να επιλέξει πρόσωπα για αξιώματα τα οποία θα κρατήσουν καθόλη τη θητεία της επόμενης κυβέρνησης. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι είναι πολιτικά ανήθικο μία κυβέρνηση ενώ έχει προαναγγείλει εκλογές να προχωρήσει σε αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνταν ότι αντίστοιχα το 2014 ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όρισε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος τον Γιάννη Στουρνάρα λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Γαλάζια στελέχη απαντούν πως επρόκειτο για τελείως διαφορετική κατάσταση, καθώς η επιλογή έγινε ένα εξάμηνο πριν τις εκλογές (που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν εξελέγετο Πρόεδρος Δημοκρατίας) και όχι μέσα σε προεκλογική περίοδο.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει το επόμενο διάστημα για να κινηθεί η διαδικασία, με το επιχείρημα ότι έγινε προσπάθεια για συναίνεση αλλά προσέκρουσε στην άρνηση της ΝΔ.
Τα νομικά επιχειρήματα της ΝΔ, η απειλή του ΣτΕ και η εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας
Αλλά και η ΝΔ από την πλευρά της δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω. Ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Γιώργος Γεραπετρίτης (Alpha) ήταν σαφής χθες: Υποστήριξε ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να θέσει το ζήτημα της επιλογής προσώπων για την ηγεσία της δικαιοσύνης,καθώς από την 1η Ιουλίου και μετά οι μόνες πράξεις που μπορούν να γίνουν κατά το Σύνταγμα εκ μέρους της κυβέρνησης είναι πράξεις διαχειριστικές και όχι υψηλής πολιτικής. Επομένως ,είπε, η επιλογή ανώτατων δικαστικών έστω και με τη συναίνεση της ΝΔ, θα ήταν αντισυνταγματική και παράνομη. Επίσης επικαλέστηκε ότι υπάρχει πάγια νομοθεσία από το 1990 με την οποία κατά την προεκλογική περίοδο δεν υπάρχει δυνατότητα στην κυβέρνηση να πράξει τον όποιο διορισμό.
Η ΝΔ υποστηρίζει ότι η κυβερνητική σκοπιμότητα αποδεικνύεται από το ότι ενώ ο πρωθυπουργός μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές αρχικά δήλωσε ότι θα διέλυε τη Βουλή και θα προκήρυττε εκλογές επικαλούμενος την απώλεια της λαϊκής εντολής, κάτι που θα συνεπαγόταν παραίτηση της κυβέρνησης και υπηρεσιακή κυβέρνηση, τελικά επέλεξε μία κατά τη ΝΔ “συνταγματική ακροβασία” επικαλούμενος κρίσιμο εθνικό θέμα για να διεξάγει η ίδια κυβέρνηση τις εκλογές.
“Η επιλογή της 7ης Ιουλίου των εκλογών δεν είναι τυχαία διότι κατά τη δήλωση του πρωθυπουργού θα έπρεπε να γίνουν στις 30 Ιουνίου” σημείωσε εξάλλου ο κ.Γεραπετρίτης.
Η ΝΔ επικαλείται ακόμη ότι στις τελευταίες κρίσεις που έγιναν για την επιλογή των προέδρων του Αρείου πάγου και του ΣτΕ η κυβέρνηση καθυστέρησε 5 μήνες να διορίσει τους δύο ανώτατους δικαστικούς.
Στην αντιπαράθεση ενέπλεξαν κάποιοι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο με το ερώτημα που έθεσε πρώτος ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εάν θα μπορούσε και θα έπρεπε να εμποδίσει τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης μη υπογράφοντας τον ορισμό των νέων προσώπων. Από την Προεδρία της Δημοκρατίας ξεκαθάριζαν πάντως ότι ο Πρόεδρος δε θα αναμειχθεί και δε θα κάνει καμία παρέμβαση προς καμία κατεύθυνση.
“Ο κ.Παυλόπουλος θα πρέπει να εκδώσει ένα προεδρικό διάταγμα εφόσον κρίνει ότι αυτό το διάταγμα είναι Συνταγματικό και νόμιμο” δήλωσε από την πλευρά της ΝΔ με νόημα ο κ.Γεραπετρίτης. “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δική του άποψη και δεν θα δεχόταν να λάβει την όποια συμβουλή η εντολή. Υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του” πρόσθεσε, σημείωσε ωστόσο ότι: “Εάν υπάρχει θέμα συνταγματικότητας και νομιμότητας τότε το προεδρικό διάταγμα θα έχει ζήτημα ακυρότητας από το ΣτΕ”, προϊδεάζοντας έτσι ότι θα ακυρωθούν ούτως ή άλλως επιλογές που θα γίνουν τώρα στο μέλλον.
Εν τω μεταξύ το Κίνημα Αλλαγής με αφορμή την επιστολή Καλογήρου στην κυβέρνηση κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για δικομματικό παιχνίδι (δήλωση μάλιστα έκανε η ίδια η Φώφη Γεννηματά για το θέμα) και δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση απευθύνθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για μία συμφωνία των δύο σε ένα ζήτημα που αφορά συνολικά τη χώρα.
Πηγή: news247.gr