Ο αγγλόφωνος «στρατός» της κομμουνιστικής Πιονγιάνγκ
- 10/02/2014, 20:51
- SHARE
Το enfant gâté της νεολαίας στη Βόρεια Κορέα εκπαιδεύεται στην... αλλαγή.
Στην είσοδο υπάρχουν φρουροί, παραδίπλα ένα σημείο ελέγχου με στρατιώτες κι από μέσα ακούγονται εμβατήρια και ποδοβολητό από παρελάσεις. Όμως, τα φαινόμενα απατούν…
Δεν είναι στρατόπεδο, αλλά το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας, στην «καρδιά» της κομμουνιστικής Πιονγιάνγκ, όπου όλα τα μαθήματα παραδίδονται στα αγγλικά, πολλοί από τους 40 καθηγητές είναι Αμερικανοί (!) και στις εγκαταστάσεις του φοιτά η «αφρόκρεμα» της βορειοκορεατικής νεολαίας.
Ένας προς έναν, οι 500 φοιτητές -άπαντες γόνοι ισχυρών κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων- έχουν επιλεγεί από το ίδιο το καθεστώς του Κιμ Γκιογκ Ουν, ως οι τυχεροί που θα λάβουν δυτικού τύπου εκπαίδευση και μεθαύριο θα κληθούν να εκσυγχρονίσουν ένα από τα πιο αναχρονιστικά και διεθνώς απομονωμένα κράτη στον πλανήτη.
Διαβάστε ακόμη: «Έξυπνο» κινητό με Android λάνσαρε η Βόρεια Κορέα
Από το πρώτο έτος φοίτησης, για παράδειγμα, τους ανατίθενται ως εργασία η θεωρητική ίδρυση και λειτουργία κερδοφόρων εταιρειών. Και σε αντίθεση με τους συμπατριώτες τους, έχουν ήδη -έστω και αυστηρά ελεγχόμενη- πρόσβαση στον έξω κόσμο, μέσω του Ίντερνετ του πανεπιστημίου. Παραδόξως βέβαια ουδείς εκ των φοιτητών δείχνει να γνωρίζει έστω και τα στοιχειώδη -πέραν των εγκυκλοπαιδικών- για την αλλοδαπή.
«Σηκώστε τα χέρια σας όσοι έχετε ακούσει Μάικλ Τζάκσον», τους παροτρύνει το συνεργείο της εκπομπής Panorama του BBC, που κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου, έπειτα από 18 μήνες διαπραγματεύσεων με την Πιονγιάνγκ. Κανείς όμως δεν σηκώνει σε αυτήν την ερώτηση το χέρι να απαντήσει.
Κι όταν οι Βρετανοί δημοσιογράφοι τους εξηγούν τι εννοούν, σχεδόν όλοι οι φοιτητές απαντούν το ίδιο. Η αγαπημένη μουσική όλων, μα όλων, είναι τα τραγούδια του γηγεγούς γυναικείου συγκροτήματος «Moranbong Band»: ενός από τα πιο πετυχημένα σήμερα εργαλεία προπαγάνδας του Κιμ Γκιογκ Ουν.
«Το ερώτημα είναι εάν το πανεπιστήμιο αυτό εκπαιδεύει νεαρούς Βορειοκορεάτες για να αλλάξουν τη χώρα τους προς το καλύτερο ή αντίθετα για να διαιωνίσουν το κομμουνιστικό καθεστώς», αναρωτιέται μεγαλόφωνα ο Γκρεγκ Σκαρλατόιου της αμερικανικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα.
Διαβάστε ακόμη: Το… OSX της Βόρειας Κορέας
Στα αναπάντητα ερωτήματα προτίθεται ένα ακόμη πιο κρίσιμο: ποιος είναι πραγματικά ο ρόλος του 78χρονου ιδρυτή και προέδρου του πανεπιστημίου, Δρ. Τζέιμς Τσιν-Κιούνγκ Κιμ. Αμερικανο-κορεάτης στην καταγωγή, χριστιανός στο θρήσκευμα κι επιχειρηματίας κατ’ επάγγελμα, λέει ότι προσεκλήθη από το κομμουνιστικό καθεστώς της Πιονγιάνγκ να φτιάξει αυτό το πανεπιστήμιο, κατά το πρότυπο ενός αντίστοιχου που ήδη λειτουργεί στη βόρεια Κίνα.
Για την νέα του αυτή αποστολή, ο Δρ. Κιμ ισχυρίζεται ότι κατάφερε να συγκεντρώσει περί τα 33 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές από αμερικανικές και νοτιοκορεατικές χριστιανικές οργανώσεις! Πολλές από αυτές είναι χορηγοί των καθηγητών, που σήμερα διδάσκουν στον αγγλόφωνο πανεπιστήμιο της Πιονγιάνγκ.
«Εάν το ζητούμενο για να μπορεί κανείς να αποκτήσει πρόσβαση στο εσωτερικό της Βόρειας Κορέας είναι να κάνει τα στραβά μάτια στο διαβόητο καθεστώς, τότε το τίμημα είναι πολύ βαρύ», παρατηρεί ο Γκρεγκ Σκαρλατόιου. Όμως, κατά τον Λόρδο Άλτον -πρόεδρο της διακομματικής ομάδας για τη Βόρεια Κορέα στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων και «πάτρωνα» του πανεπιστημίου- «από κάπου θα πρέπει να γίνει μία αρχή».
«Δεν το λέω σαν δικαιολογία -είμαι αντίθετος σε κάτι τέτοιο», δηλώνει στο BBC. Αντίθετα, υποστηρίζει, «είναι μία μορφή δέσμευσης στην προσπάθεια για αλλαγή». Την ίδια άποψη εκφέρουν λίγο πολύ και οι φοιτητές του πανεπιστημίου. «Τώρα πια πιστεύουμε ότι ο αμερικανικός λαός είναι διαφορετικός από την πολιτική ηγεσία του», λέει ένας στο συνεργείο του Panorama. Κι από το βάθος ακούγεται μία άλλη φωνή να λέει: «θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλους τους λαούς».