Οχτώ εφευρέσεις της Motorola μέχρι το Moto X
- 12/02/2014, 12:38
- SHARE
Οι δημιουργίες της εταιρείας εκτείνονται από το πρώτο walkie-talkie μέχρι το πρώτο κινητό τηλέφωνο.
Η Lenovo εξαγόρασε τη Motorola Mobility, μια εταιρεία με πλούσια ιστορία καινοτομιών, η οποία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Η Motorola, που ξεκίνησε σαν Galvin Manufacturing Corporation, ιδρύθηκε από τους αδελφούς Πωλ και Τζόζεφ Γκάλβιν το 1928. Το πρώτο προϊόν της εταιρείας με έδρα το Σικάγο ήταν ένας μετατροπέας ισχύος που επέτρεπε σε ραδιόφωνα που λειτουργούσαν με μπαταρία να μπούνε σε οικιακές πρίζες.
Η εταιρεία σύντομα άρχισε να πειραματίζεται και με το ίδιο το ραδιόφωνο τοποθετώντας ραδιόφωνα παντού, από αυτοκίνητα μέχρι σακίδια. Μετά από 75 χρόνια και μια αλλαγή ονόματος, η Motorola έχει συγκεντρώσει 17.000 πατέντες και έχει δημιουργήσει πρωτοποριακή τεχνολογία.
Δείτε οχτώ καινοτομίες που σημάδεψαν την εταιρεία.
Το Handie-Talkie
To 1940 η Galvin Manufacturing (η ονομασία άλλαξε σε Motorola to 1947) δημιούργησε το Handie-Talkie. Καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι μηχανικοί της εταιρείας προέβλεπαν ότι οι στρατιώτες θα χρειάζονταν ένα τρόπο για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Την εποχή εκείνη οι ασύρματοι που είχε ο Στρατός μεταφέρονταν μόνο πάνω σε Τζιπ. Η λύση που έδωσε η εταιρεία ήταν ένας ασύρματος αμφίδρομου σήματος AM που λειτουργούσε με μπαταρία. Το Handie-Talkie είχε εμβέλεια μόνο 1,5 χιλιόμετρο αλλά χρησιμοποιήθηκε ευρέως στη διάρκεια του Πολέμου.
Το Walkie-Talkie
To Walkie-Talkie έκανε την εμφάνισή του το 1943 και ήταν ο πρώτος φορητός ασύρματος που λειτουργούσε σε συχνότητα FM αμφίδρομου σήματος. Το χρησιμοποιούσε ο Αμερικανικός Στρατός στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ζύγιζε 15 κιλά οπότε η μεταφορά του γινόταν με σακίδιο στην πλάτη. Όμως η συσκευή είχε εμβέλεια 15-30 χιλιομέτρων. Οι φορητοί ασύρματοι ΑΜ, παρότι ευκολότεροι στη μεταφορά, είχαν πολύ μικρότερη εμβέλεια.
Το πρώτο κινητό τηλέφωνο
H Motorola κυκλοφόρησε το DynaTAC 8000X το 1983, το πρώτο κινητό τηλέφωνο εμπορικής χρήσης. Περισσότερο γνωστό σαν το τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε ο Γκόρντον Γκέκο στην ταινία Wall Street του 1987, το DynaTAC ζύγιζε 600 γραμμάρια. Η Motorola είχε εφεύρει το DynaTAC 10 χρόνια πριν κυκλοφορήσει. Όμως η εταιρεία έπρεπε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει και την υποδομή μεταφοράς σήματος που επέτρεπε τις κλήσεις από κινητά τηλέφωνα.
StarTAC
To κινητό StarTAC κυκλοφόρησε τo 1986 και δεν ήταν απλά το μικρότερο και ελαφρύτερο κινητό της εποχής του, αλλά και ένα από τα ελαφρύτερα μέχρι και σήμερα. Διαφημίστηκε ως το πρώτο «φορετό» κινητό καθότι ζύγιζε μόλις 87 γραμμάρια. Το iPhone 4 ζυγίζει 113 γραμμάρια. Φυσικά τα σύγχρονα τηλέφωνα μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα από το StarTAC. Το StarTAC όμως μπορούσε να συνδεθεί με laptop παρέχοντας εύρος σύνδεσης 9,6 kbits/δευτερόλεπτο – περίπου το 1/6 της ταχύτητας ενός modem 56k.
RAZR
Μέχρι να το ξεπεράσει το iPhone το δεύτερο τρίμηνο του 2011, το RAZR της Motorola ήταν το κινητό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Το μοντέλο κυκλοφόρησε το 2004. Αμέσως σημείωσε επιτυχία και παρέμεινε στην κορυφή των καλύτερων κινητών για 12 συναπτά τρίμηνα. Η λάμψη του άρχισε να σβήνει το 2007 όταν η Apple κυκλοφόρησε το iPhone. Όμως στην καλή του εποχή το RAZR εξαφανιζόταν από τα ράφια γρηγορότερα από το iPhone. Η Motorola πούλησε 110 εκατομμύρια RAZR μέσα σε 3 χρόνια. Η Apple χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να πιάσει τέτοιες πωλήσεις.
Droid
Μετά το RAZR η Motorola άρχισε να κυκλοφορεί τη μια αποτυχία μετά την άλλη. Αυτό άλλαξε το 2009 με το Droid. Η Motorola συνεργάστηκε με την ομάδα Droid της Google για να εισάγει το μέχρι εκείνη τη στιγμή άγνωστο λειτουργικό σύστημα στο νέο της κινητό τηλέφωνο. Με μια επιθετική διαφημιστική εκστρατεία από τη Verizon Wireless, το Droid ήταν η πρώτη συσκευή Android. Οι πωλήσεις του Droid το πρώτο τρίμηνο κυκλοφορίας του ήταν ακόμα καλύτερες από του iPhone.
Xoom
Μετά την κυκλοφορία του Droid η Motorola σκόρπισε. Το καινοτόμο έξυπνο τηλέφωνο Atrix δεν πούλησε καλά, και μετέπειτα εκδόσεις του Droid δεν κατάφεραν να κερδίσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Η μεγαλύτερη αποτυχία της εταιρείας με διαφορά ήταν το Xoom, το πρώτο tablet για την έκδοση Honeycomb του Android της Google. Οι πωλήσεις του ήταν απελπιστικές και η Motorola γρήγορα σταμάτησε την κυκλοφορία του προϊόντος.
Moto X
H Google αγόρασε τη Motorola to 2012 και κυκλοφόρησε το Moto X το φθινόπωρο του 2013. Το κινητό έλαβε πολύ καλές κριτικές για τα πρωτοποριακά χαρακτηριστικά του, μεταξύ των οποίων φωνητική ενεργοποίηση και έξυπνες ειδοποιήσεις. Η Google άνοιξε ένα εργοστάσιο στο Τέξας για την κατασκευή του Moto X, επιτρέποντας στους αγοραστές να διαμορφώσουν την εμφάνιση του κινητού τους και να το λάβουν εντός μιας εβδομάδας. Όμως οι πωλήσεις δεν ήταν οι αναμενόμενες και η Motorola δεν επέστρεψε σε κέρδη όσο καιρό ήταν στην ιδιοκτησία της Google.