Γερμανική κυβέρνηση: Το αργότερο το 2020 μέλος του ΝΑΤΟ η Βόρεια Μακεδονία
- 13/06/2019, 17:22
- SHARE
«Η Βόρεια Μακεδονία έχει βελτιώσει σημαντικά τη θέση της για μια προσέγγιση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Καγκελαρία, για τη συνάντηση που είχε σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η Βόρεια Μακεδονία εξακολουθεί να προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ», καθώς και ότι τα προηγούμενα χρόνια «μεταρρύθμισε με ζήλο τον τομέα της ασφάλειάς της και πέτυχε μεγάλη πρόοδο στους τομείς του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας». Η ίδια η κυβέρνηση «δεσμεύθηκε να συνεχίσει με προσήλωση τα μεταρρυθμιστικά βήματα που έχουν ξεκινήσει» επισημαίνεται από την Καγκελαρία, η οποία αναφέρεται ακόμη στη συμφωνία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. «Η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει το αργότερο το 2020 το 30ό κράτος-μέλος της Συμμαχίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η συνάντηση Μέρκελ-Ζάεφ ήρθε λίγες ημέρες μετά την τοποθέτηση της Καγκελαρίου ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου κατά της άμεσης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία κι επανεξέτασης του ζητήματος το φθινόπωρο. Η στάση της, η οποία οφείλεται εν μέρει και στις αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) που εκφράζει επιφυλάξεις για τη διεύρυνση και κυρίως για την προοπτική ένταξης της Αλβανίας, προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου της, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), οι οποίοι έκαναν λόγο για κινδύνους από τη μη τήρηση των υπεσχημένων.
Το θέμα απασχολεί σήμερα και τον γερμανικό Τύπο, με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt να αναφέρει ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο- του οποίου η έγκριση είναι απαραίτητη προκειμένου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συγκατατεθεί στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την πλευρά της Ε.Ε.- δεν αναμένεται να αποφασίσει κάτι τέτοιο πριν από την θερινή διακοπή των εργασιών της. Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι, αν και δεν μπορεί κανείς να απορρίψει τα επιχειρήματα των σκεπτικιστών της διεύρυνσης, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις «αποτελούν καλύτερο κίνητρο για μεταρρυθμίσεις στο κράτος από τις αόριστες υποσχέσεις, όπου η ελπίδα ότι θα υλοποιηθούν κάποτε φθίνει».
Τον κίνδυνο να εμπεδωθεί στη Βόρεια Μακεδονία η αίσθηση ότι οι επώδυνες μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της μένουν χωρίς αντιπαροχές από την ευρωπαϊκή πλευρά επισημαίνει και η Frankfurter Rundschau, η οποία σε άρθρο γνώμης εκτιμά ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει τους κυβερνώντες στα Βαλκάνια «να εμφανίζονται ότι προωθούν ψευδο-μεταρρυθμίσεις και να διατηρούν την εξουσία με λαϊκιστικά και αυταρχικά μέσα». Αυτό, επισημαίνει η FR, θα αποτελούσε «ένα de facto θανατηφόρο πλήγμα στη διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε.,, ενώ, χωρίς κίνητρα για μεταρρυθμίσεις, θα ενταθεί ο λαϊκισμός στην Ε.Ε. και οι κυβερνώντες θα προσεγγίσουν άλλους εταίρους, π.χ. τη Ρωσία, την Τουρκία ή την Κίνα».
Ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του σήμερα στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, υπενθυμίζει τις υποσχέσεις που έλαβε από την Ευρώπη ενόψει της επίλυσης του ονοματολογικού και τονίζει ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα «αποδείξαμε ότι η διπλωματία και η ελκυστικότητα της Ε.Ε. μπορούν ακόμη να συμβάλλουν στην επίτευξη λύσεων».