Κωσταπάνος Μηλιαρέσης: H κρίση έκανε τους Έλληνες να δουν με άλλο μάτι τον εθελοντισμό

Κωσταπάνος Μηλιαρέσης: H κρίση έκανε τους Έλληνες να δουν με άλλο μάτι τον εθελοντισμό
Ο Co-founder της Ethelon με σημαντικές διακρίσεις ήδη στο βιογραφικό του μίλησε στο Business Monitor για τη δύναμη του εθελοντισμού και για το πώς οι Έλληνες ξεπέρασαν τις προκαταλήψεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

Στο στούντιο της εκπομπής του Fortune, Business Monitor, στο News24/7 Radio στους 88,6  βρέθηκε αυτό το Σάββατο ο Κωσταπάνος Μηλιαρέσης της Ethelon, ο οποίος πρόσφατα αναδείχθηκε από την Adecco στη  λίστα με τους επιχειρηματίες με ταλέντο, οι οποίοι ξεχωρίζουν στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Από το 2012 και την έναρξη λειτουργίας της ethelon, σκοπός της είναι να αποτελέσει το κύριο σημείο αναφοράς για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα προσφέροντας ουσιαστικές και βιώσιμες λύσεις, με αφετηρία τους ίδιους τους ανθρώπους της ομάδας του οργανισμού. Το 2018 ήταν καθοριστικό για την ανάπτυξη του οργανισμού, καθώς πρόσθεσε ακόμη περισσότερες υπηρεσίες στους τρεις πυλώνες του οργανισμού, τους εθελοντές, τις ΜΚΟ αλλά και τον εταιρικό κόσμο, ώστε να εδραιωθεί το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ τους με επίκεντρο, φυσικά, τον εθελοντισμό.

Ακούστε το απόσπασμα της συνέντευξης (μετά το 26’ λεπτό):

Διαβάστε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Ποιο είναι το όραμα και η αποστολή της Ethelon;

Το όραμά μας όταν ξεκινήσαμε ήταν να ενισχύσουμε την αξία του εθελοντισμού στην Ελλάδα. Ουσιαστικά, το 2012 παρατηρήσαμε δύο πολύ σημαντικά προβλήματα. Αφενός διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά άτομα που θέλουν να γίνουν εθελοντές, αλλά δεν ήξεραν τον τρόπο και αφετέρου είχαμε πολλές εταιρείες οι οποίες εν μέσω κρίσης αναζητούσαν εθελοντές, αλλά δεν ήξεραν που να τους βρουν. Συνεπώς, πιστεύαμε ότι μπορούμε να γίνουμε η «γέφυρα» ανάμεσα σε αυτά τα δύο προβλήματα και να δημιουργήσουμε μία λύση, όπου οποιοσδήποτε ήθελε να προσφέρει το χρόνο του και τις ικανότητές του εθελοντικά να μπορεί να βρει τον αντίστοιχο οργανισμό και από την άλλη οποιοσδήποτε οργανισμός χρειάζεται εθελοντές να μπορεί να ανεβάσει στην πλατφόρμα μας την θέση και την ανάγκη του και εμείς από την πλευρά μας να την καλύψουμε. Πλέον συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είμαστε μια μικρή ομάδα εθελοντισμού, αλλά αναπτυχθήκαμε, συνεπώς και χρειαζόμασταν πιο σταθερές βάσεις. Ξεκινήσαμε από πέρσι αλλάζοντας το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού. Απευθυνθήκαμε σε ανθρώπους της αγοράς που μπορούσαν να μας κατευθύνουν. Ταυτόχρονα πριν λίγους μήνες περάσαμε και στην αλλαγή του γενικού διευθυντή του οργανισμού, καθώς ψάχναμε ένα άτομο που να έχει εμπειρία τόσο στο χώρο των επιχειρήσεων, όσο και στο χώρο των οργανισμών. Βρήκαμε την Αναστασία Καφίρη, η οποία ήταν ακριβώς το άτομο που ψάχναμε και πλέον πιστεύουμε ότι μαζί της μπορούμε να κατευθύνουμε τον οργανισμό στο να συνεχίσει να μεγαλώνει με ένα πιο σταθερό τρόπο.

Ωστόσο ο ρόλος σου παραμένει ενεργός στο στρατηγικό κομμάτι που αφορά την Ethelon, σωστά;

Φυσικά. Γενικότερα όταν σε μία startup υπάρχουν πολύ λίγα άτομα, αυτά τα άτομα κάνουν πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Πλέον, αφού έχουμε περισσότερο δυναμικό μπορούμε να μοιράσουμε τις αρμοδιότητες. Σίγουρα εγώ παραμένω στον οργανισμό στο στρατηγικό κομμάτι και η Αναστασία έχει αναλάβει τα καθήκοντά του operation.

Ποια είναι η στάση των Ελλήνων απέναντι στον εθελοντισμό; Μπορεί ο εθελοντισμός να γίνει κυρίαρχη αξία στην κοινωνία μας;

Σίγουρα είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι, από όταν ξεκινήσαμε το 2012. Ακούγαμε πολλές φορές να μας λένε ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν υπάρχει εθελοντισμός στην Ελλάδα. Βέβαια, διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος άρχισε πολύ σύντομα να συμμετέχει στο εθελοντικό κομμάτι. Για εμάς τώρα ξεπερνάει το ποσοτικό κομμάτι και προσανατολίζεται περισσότερο στο ποιοτικό. Μας αρέσει πάρα πολύ να βλέπουμε ότι ο κόσμος έχει βάλει τον εθελοντισμό στην καθημερινότητά του και επιθυμεί να είναι μέρος του κοινωνικού συνόλου, βοηθώντας το συνάνθρωπό του.

Άρα θα έλεγες ότι και μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε σαν χώρα ο εθελοντισμός κατά κάποιο τρόπο ενισχύθηκε;

Σίγουρα. Από τη στιγμή που υπήρχε κρίση στην χώρα μας και αρκετός κόσμος έμεινε χωρίς εργασία, ένιωσε την ανάγκη να προσφέρει κάπου και να αισθανθεί χρήσιμος και ενεργός. Ο εθελοντισμός μπορεί να προσφέρει όλα τα παραπάνω σε έναν άνθρωπο και παράλληλα να τον βοηθήσει να αναπτυχθεί.

Ένα μεγάλο κομμάτι στην Ethelon αφορά και στον εταιρικό εθελοντισμό. Οι εταιρείες στην Ελλάδα έχουν εντάξει κάτι τέτοιο στην κουλτούρα τους;

Ασφαλώς και ναι. Πριν τρία χρόνια διαπιστώσαμε ότι άτομα μέχρι την ηλικία των 25-26 ετών, σταματούσαν τον εθελοντισμό, πιθανώς επειδή έβρισκαν την πρώτη τους δουλειά. Εμείς θέλαμε να τους κρατήσουμε ενεργούς και τότε ήταν που σκεφτήκαμε και βρήκαμε στο εξωτερικό την έννοια του εταιρικού εθελοντισμού. Ουσιαστικά, μία εταιρεία εντάσσει στο πρόγραμμά της τον εθελοντισμό για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Πρώτα από όλα για λόγους recruitment. Υπήρχε, δηλαδή, η ανάγκη οι εργαζόμενοι να μην πηγαίνουν και να φεύγουν απλά από τη δουλειά τους, αλλά να έχουν και άλλες δυνατότητες και δράσεις μέσα στην εταιρεία. Πολλές εταιρίες από την άλλη εντάσσουν τον τομέα του εθελοντισμού για λόγους engagement μεταξύ των υπαλλήλων. Στους εργαζομένους, δηλαδή, αρέσει να νοιώθουν πως συμμετέχουν σε κάτι και ότι είναι ενεργοί και δεν πηγαίνουν απλά στην εταιρεία κάθε μέρα μόνο για να εργαστούν. Ο εθελοντισμός, μπορεί να φέρει κοντά τους εργαζομένους και να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους.

Θα έλεγες ότι η γραμμή ανάμεσα στον εθελοντισμό και την δωρεάν εργασία είναι λεπτή; Τίθεται θέμα «εκμετάλλευσης» από την πλευρά των εταιρειών προς τους εργαζόμενους;

Κάτι τέτοιο το ακούσαμε από την πρώτη ημέρα και για αυτό το λόγο θέλαμε να είμαστε αρκετά αυστηροί σε αυτό το κομμάτι. Δεν υπάρχει, δηλαδή, περίπτωση να αναλάβουμε κάποια δράση δωρεάν εργασίας όταν υπάρχει «εκμετάλλευση» της ιδέας κάποιου επαγγελματία. Συνεπώς, όταν οργανώνουμε μία δράση φροντίζουμε να είναι οργανωμένα τα πόστα και οι ρόλοι που θα αναλάβουμε για το συγκεκριμένο σκοπό. Όλο αυτό φυσικά ξεκίνησε από την αγάπη μας για τον εθελοντισμό και δεν θέλουμε να το επισκιάσει το επιχειρείν.

Θυμάσαι κάποιο πρότζεκτ στο οποίο έχεις συμμετάσχει και δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

Η αλήθεια είναι ότι πάντα μας αρέσει να κάνουμε πράγματα τα οποία δεν έχουν ξαναγίνει στην Ελλάδα. Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάτι, ξεχωρίζω τις ημέρες καριέρας για άτομα με αναπηρία. Το 2016, που υπήρχε ακόμα η κρίση στην Ελλάδα και ο κόσμος δεν μπορούσε να βρει τόσο εύκολα δουλειά, βλέπαμε ότι είχαμε άτομα με αναπηρία τα οποία διέθεταν πολλές ικανότητες και μπορούσαν να περάσουν από το κομμάτι του εθελοντισμού στο δυναμικό μίας εταιρείας την οποία την ενδιαφέρει η διαφορετικότητα και δεν εστιάζει στην αναπηρία του κάθε ατόμου. Κάτι τέτοιο φυσικά μας έκανε πάρα πολύ χαρούμενους.

Πώς αισθάνεσαι για όλες αυτές τις διακρίσεις που έχεις σε τόσο μικρή ηλικία;

Όλες αυτές οι διακρίσεις είναι ασφαλώς πάρα πολύ σημαντικές για εμένα και με κάνουν πολύ χαρούμενο. Όλα αυτά μου έδειξαν ότι βρίσκομαι στο σωστό δρόμο και ότι τελικά μπορεί να υπάρχει πραγματικός κοινωνικός αντίκτυπος μίας εταιρείας πέρα από το επιχειρείν χωρίς να χάνεται το όραμα και ο σκοπός. Διακρίσεις όπως αυτές μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε στις δύσκολες ημέρες, ενώ παράλληλα προωθούν το έργο και την αξία του εθελοντισμού που ως κουλτούρα έχει θέση στην κοινωνία και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη που δεν είναι εμφανή με την πρώτη ματιά.