Τι σκέφτεται ο Κυριάκος για την κυβέρνησή του
- 18/06/2019, 19:56
- SHARE
«Το δίλημμα της κάλπης της 7ης Ιουλίου είναι κρίσιμο. Θα παραμείνουμε στο βάλτο της καθυστέρησης και της στασιμότητας ή θα βαδίσουμε στο νέο δρόμο της ευημερίας;», τόνισε μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μελών του ΣΕΒ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι «η χώρα δεν έχει πλέον περιθώρια ούτε για πειράματα, ούτε για αστάθεια, ούτε για περιπέτειες. Στις 8 Ιουλίου η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση με καθαρή εντολή που θα πάρει γρήγορες αποφάσεις και θα κριθεί φυσικά για αυτές».
Ακόμη ανέφερε ότι στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές «οι πολίτες καταδίκασαν την προπαγάνδα του φόβου» και «δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να τους κοροϊδέψει».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει ξεκάθαρο σχέδιο για την επόμενη ημέρα. «Δεν κρύβουμε τις δυσκολίες. Από τη ΔΕΗ που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μέχρι τα εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Θα χρειαστεί σκληρή δουλειά για να αφήσουμε πίσω αυτά τα “πέτρινα” χρόνια. Στις 26 Μαΐου οι πολίτες έστειλαν ένα πρώτο μήνυμα ελπίδας», συνέχισε προσθέτοντας πως «η ΝΔ δεν είναι απλώς η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη της χώρας αλλά ένα ευρύ πατριωτικό ρεύμα στο οποίο έχουν θέση όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα από προηγούμενες κομματικές επιλογές».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στη ΝΔ έχουν κάνει πολύ συστηματική προετοιμασία για την επόμενη ημέρα των εκλογών εφόσον την εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός και υπογράμμισε: «Στις 7 Ιουλίου οι πολίτες θα αποφασίσουν αν η χώρα θα μπει πάλι σε περιπέτειες ή θα προχωρήσει μπροστά με αλήθεια και ανάπτυξη. Παρακολουθείτε κι εσείς την προσπάθεια της απερχόμενης κυβέρνησης να παραπλανήσει ξανά τους πολίτες μετά το ηχηρό μήνυμα της 26ης Μαΐου. Διαστρεβλώνει τις θέσεις της ΝΔ και επιμένει να κατασκευάζει ανύπαρκτους αντιπάλους. Αυτοί που επέβαλαν 29 νέους φόρους, ανακάλυψαν την ανάπτυξη, θυμήθηκαν εκ των υστέρων τη μεσαία τάξη, την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις».
Πώς σκέφτεται την κυβέρνησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα, ο πρόεδρος της ΝΔ προσανατολίζεται σε ένα πιο ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα.
Αυτό σημαίνει ότι θα επιλεγούν ως επί το πλείστον υπουργοί και υφυπουργοί, χωρίς αναπληρωτές, οι οποίοι έχουν το παράδοξο να αναφέρονται στον πρωθυπουργό απευθείας και όχι στον πολιτικό τους προϊστάμενο στο υπουργείο. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε σε συνέντευξη του στο OPEN ότι θα υπάρχει, μάλλον, μια περίπτωση, όπου θα χρειαστεί και ένας αναπληρωτής υπουργός- ίσως στο υπουργείο Οικονομικών-, αλλά αυτό θα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Ενδεικτικό παράδειγμα, η κατάργηση της θέσης του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, την οποία κατέχει σήμερα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, και η αντικατάσταση του χαρτοφυλακίου από μια νέα Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας, στην οποία θα συνενωθούν ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτος.
Μείζον για τον κ. Μητσοτάκη είναι το πρώτο νομοσχέδιο της διακυβέρνησής του που αφορά την οργάνωση του κράτους και της κυβέρνησης υπό τον τίτλο «Επιτελικό Κράτος». Το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο αποτυπώνει την πρόθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κωδικοποιήσει διάσπαρτες διατάξεις που αφορούν την οργάνωση της κυβέρνησης και το κυβερνητικό έργο, εν γένει, προκειμένου να αντικατασταθούν από ένα απλό και συνεκτικό κείμενο.
Βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου θα είναι το «ισχυρό» Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα υπάρχει μια εποπτεύουσα και συντονιστική αρχή που θα λειτουργεί ως θεσμοθετημένος σύνδεσμος μεταξύ των υπουργείων και του πρωθυπουργού. Το γραφείο του πρωθυπουργού θα είναι αναβαθμισμένο, ενώ και οι υπηρεσίες εντός του Μαξίμου που υπάγονται στον πρωθυπουργό θα αλλάξουν τρόπο λειτουργίας και θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο λειτουργίας.