Trophy – Τροφή Challenge: Η επόμενη μέρα της αγροδιατροφής έφτασε
- 19/06/2019, 12:08
- SHARE
Το μέλλον του πλανήτη φαίνεται ότι θα είναι συναρπαστικό, αλλά ταυτόχρονα κρύβει μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς αναδιαμορφώνει τους παραδοσιακούς τρόπους γεωργικής παραγωγής και κτηνοτροφίας, και αφήνει σημαντικές υποσχέσεις για την κάλυψη των διατροφικών μας αναγκών. Την ίδια στιγμή, ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη υδάτινων πόρων και η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, επιτάσσουν την ανάπτυξη δικτύων τα οποία θα ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και θα ενισχύουν την περιβαλλοντική συνείδηση των παραγωγών και των καταναλωτών.
Με αυτή τη στόχευση πορεύεται το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Rutgers, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η τεχνολογική απάντηση στις προκλήσεις του μέλλοντος
«Η τεχνολογία αποτελεί ήδη μέρος της λύσης για να προστατεύσουμε τον πλανήτη και να εξασφαλίσουμε τροφή για τον πληθυσμό που, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα φτάσει τα 10 δισ. ανθρώπους ως το 2050», σχολιάζει η Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά».
Με βασικό σκοπό να «ανακαλύψει» λύσεις που απαντούν σε αυτές τις κρίσιμες προκλήσεις ο διαγωνισμός καινοτομίας, «Trophy – Τροφή Challenge» – που αποτελεί δράση του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» – απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε ανθρώπους της παραγωγής, της έρευνας και των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα. Ειδικότερα οι συμμετέχοντες στον Διαγωνισμό θα έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν με την κοινότητα το πώς αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής για να αναπτύξουν προϊόντα, υπηρεσίες και επιχειρηματικές λύσεις. «Πρωτοβουλίες σαν αυτή, προσφέρουν ευκαιρία για ώσμωση, και μέσα από αυτή μπορούν να γεννηθούν καινούριες ιδέες, νέες ομάδες, ανταγωνιστικές λύσεις και συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα», συμπληρώνει η Έφη Λαζαρίδου.
Ένα πολύ ισχυρό δίκτυο στην υπηρεσία των συμμετεχόντων
Η διαδικασία κατάθεσης συμμετοχών στον διαγωνισμό παρατάθηκε ως τις 23 Ιουνίου 2019. Μέχρι στιγμής, ομάδες από όλη την Ελλάδα από τον επιχειρηματικό, ερευνητικό και ακαδημαϊκό χώρο, που έχουν στον πυρήνα των δραστηριοτήτων τους την τεχνολογία, έχουν υποβάλει αιτήσεις συμμετοχής. Μάλιστα, με σκοπό την επιχειρηματική τους εξέλιξη, το «Trophy – Τροφή Challenge» έχει δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό δίκτυο μεντόρων, με περισσότερους από τριάντα επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς σε πολύ υψηλό επίπεδο. «Μιλάμε για ανθρώπους από venture capitals, τράπεζες, πολύ επιτυχημένους επιχειρηματίες και startuppers, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, εκπροσώπους εμπορικών και επιχειρηματικών φορέων και υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων εταιρειών τροφίμων», σημειώνει η Διευθύνουσα Σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά». «Υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο ανθρώπων που πίστεψε σε αυτήν την προσπάθεια και θέλει να στηρίξει αυτές τις ομάδες στα επόμενά τους βήματα».
Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό διεκδικούν χρηματικά έπαθλα ύψους 25.000, αλλά και τη δυνατότητα απευθείας συμμετοχής στον τελικό του παγκόσμιου αγροδιατροφικού διαγωνισμού Future Agro–challenge, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2019, και παρουσία με περίπτερο στην έκθεση. Επιπλέον, δύο εκπρόσωποι των νικητών στις κατηγορίες Agri–Tech / Πρωτογενής Παραγωγή και Food–Tech / Επεξεργασία και Ποιότητα Τροφίμων θα έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν για πέντε μέρες στα agri-food τμήματα και ερευνητικά εργαστήρια του Πανεπιστημίου Rutgers στις Η.Π.Α., για να παρακολουθήσουν ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα επισκέψεων και συναντήσεων ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν.
Εκτός, όμως, από τους νικητές, το «Trophy – Τροφή Challenge» επιφυλάσσει μια ακόμη πολύ σημαντική δράση: Στις 10 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ειδικό bootcamp στο πλαίσιο του οποίου όλοι οι συμμετέχοντες στον Διαγωνισμό θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν και να συζητήσουν με τους συνεργάτες του προγράμματος και τα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης, να ανταλλάξουν ιδέες και τεχνογνωσία, να συμμετέχουν σε εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων παρουσίασης και να θέσουν τις βάσεις δημιουργίας μίας νέας κοινότητας γύρω από την αγροδιατροφική τεχνολογία.
Τι είναι όμως αυτό που ζητούν οι διοργανωτές του «Trophy – Τροφή Challenge»; «Ομάδες που συνεργάζονται σωστά, με όραμα και πίστη στις δυνατότητές τους. Νέους ανθρώπους που κοιτούν μπροστά, και βλέπουν αυτές τις διαδικασίες ως απαραίτητα βήματα για την εξέλιξή τους», τονίζει η Έφη Λαζαρίδου. Καθότι, όπως εξηγεί, καλές ιδέες υπάρχουν πάντα. Το θέμα δεν είναι μόνο να σκεφτείς την τέλεια ιδέα, αλλά να βρεις την πραγματικά καλή ομάδα η οποία θα μετατρέψει αυτήν την ιδέα σε ένα πραγματικό success story.
Για την υλοποίηση του Διαγωνισμού, το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» σε συνεργασία με τους Industry Disruptors Game Changers (ID-GC), υποστηρίζεται από το Future Agro Challenge, και την Πρεσβεία των Η.Π.Α. Μέγας δωρητής του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» και του διαγωνισμού «Trophy – Τροφή Challenge» – Χρυσός χορηγός του Διαγωνισμού είναι η Τράπεζα Πειραιώς.
Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» είναι μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα.
Το Πανεπιστήμιο Rutgers ηγείται αυτού του πολυετούς και πρωτοποριακού προγράμματος σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.