Πόσο απέχει η ΔΕΗ από το να γίνει ξανά βιώσιμη
- 22/06/2019, 11:26
- SHARE
Περίπου 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ χρειάζεται η ΔΕΗ ώστε να ανακτήσει την βιωσιμότητά της, σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οίκο Standard & Poor’s. Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές την τελευταία τριετία ξεπέρασαν τα 2,5 δισεκ. ευρώ και οι δανειακές υποχρεώσεις της επιχείρησης ανήλθαν στα 3,7 δισεκ. ευρώ.
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται συνάντηση των τραπεζών με την διοίκηση της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» σε τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες μαζί της, ναι μεν διαπιστώθηκε πρόβλημα ρευστότητας στην επιχείρηση, αλλά θα εμφανιστεί στο τέλος του έτους.
Η ΔΕΗ δεν μπορεί να πτωχεύσει, αναφέρει η αντιπολίτευση, γιατί θα συμπαρασύρει και την ελληνική οικονομία. H ΝΔ φέρεται να έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για την εταιρεία και αναμένεται να το ξεδιπλώσει σε τρεις φάσεις, εφόσον τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουλίου την οδηγήσουν στην κυβέρνηση της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το πλάνο στοχεύει στην προσαρμογή της δημόσιας εταιρίας στα νέα δεδομένα που φέρνει η απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού και συγκεκριμένα στη μείωση του μεριδίου της κάτω από το 50% μέσα από την περιστολή δαπανών και αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων.
Το σχέδιο προβλέπει σε πρώτη φάση την τόνωση της ρευστότητας της ΔΕH μέσα από μέτρα που θα αφορούν την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της εταιρείας καθώς και από την περικοπή δαπανών. Το κύριο μέτρο θα είναι η αξιοποίηση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πηγές αναφέρουν ότι στην πρώτη φάση του σχεδίου προβλέπεται η διαμόρφωση μέχρι τριών χαρτοφυλακίων με μονάδες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, τα οποία θα επιδιωχθούν να πωληθούν μέσα από διεθνή διαγωνισμό.
Μετά την πώληση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, το σχέδιο προβλέπει το «μάζεμα» της δημόσιας εταιρίας , ενώ θα εφαρμοστούν μέτρα αποχώρησης εργαζομένων. Αυτό θα συμβεί μέσα από πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Η τρίτη και τελευταία φάση του σχεδίου της ΝΔ περιλαμβάνει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην εναπομείνασα ΔΕH.
Ζητείται «λίφτινγκ» στα αποτελέσματα
Στο μεταξύ η εταιρεία αναζητάει τρόπους να βελτιώσει την εικόνα των αποτελεσμάτων της, μετά τα δημοσιεύματα ότι αυτά δεν είναι ενθαρρυντικά για το πρώτο τρίμηνο του 2019 και με τη μετοχή της να δέχεται ιδιαίτερες πιέσεις.
«Τα αποτελέσματα του 3μήνου του 2019 δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί καθώς υφίστανται σημαντικές εκκρεμότητες που τα επηρεάζουν. Η ακριβής εικόνα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες και βέβαια θα συζητηθεί έγκαιρα στο Δ.Σ. της επιχείρησης και θα ανακοινωθεί υπεύθυνα, σύμφωνα με την πάγια πολιτική πλήρους διαφάνειας που ακολουθεί η ΔΕΗ», αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου και ενώ η μετοχή της ΔΕΗ είχε καταγράψει απώλειες της τάξης του 17%.
Η διοίκηση της ΔΕΗ παραδέχεται επίσης το πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο, όπως σημειώνει, «διαχειρίζεται συστηματικά και αποτελεσματικά» επικαλούμενη την ενίσχυσή της από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο. Παρά την αναγνώριση του προβλήματος της ρευστότητας, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις περί αναζήτησης επειγόντως 300 εκατ. ευρώ.
«Η κινδυνολογία για το μέλλον της ΔΕΗ συνεχίζεται, από τη Ν.Δ. για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Στόχος της είναι να πλήξει προεκλογικά την κυβέρνηση αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση που επιθυμεί να προωθήσει, άπαξ και εφόσον εκλεγεί», αναφέρει το υπουργείο Ενέργειας στο σχετικό δελτίο Τύπου. Παραδέχεται τις δυσκολίες της εταιρείας, τις οποίες όμως αποδίδει στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ τα αρνητικά αποτελέσματα της ΔΕΗ τα αποδίδει σε «επιπτώσεις υπαρκτών συγκυριακών παραγόντων», όπως η χαμηλή παραγωγή των υδροηλεκτρικών και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.