G20: Μηνύματα κατά του προστατευτισμού και προειδοποιήσεις στην έναρξη της Συνόδου των ισχυρών
- 28/06/2019, 09:04
- SHARE
Με μηνύματα κατά του προστατευτισμού, προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και προσδοκίες για ανακωχή μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ξεκίνησε η διήμερη Σύνοδος της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας
Η Σύνοδος άρχισε επίσημα με την παραδοσιακή λεγόμενη «οικογενειακή» φωτογραφία, με τον οικοδεσπότη, πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, πλαισιωμένο από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σι Τζινπίνγκ, το «δίδυμο» το οποίο μονοπωλεί το ενδιαφέρον εν όψει και της κατ’ ιδίαν συνάντησης που θα έχουν οι δύο ηγέτες το Σάββατο.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προέτρεψε τους ηγέτες των χωρών-μελών της ομάδας των 20 πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης του «ελεύθερου», «δίκαιου» εμπορίου «χωρίς διακρίσεις» και εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για το σημερινό τοπίο ως προς το διεθνές εμπόριο.
Ο Άμπε ανέφερε ότι η Ιαπωνία, σημαιοφόρος του ελεύθερου εμπορίου, όπως είπε, θα ταχθεί σθεναρά υπέρ της βελτίωσης του πολυμερούς εμπορικού συστήματος και θα προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνιών για τη συνεργασία στο πεδίο της οικονομίας.
«Σήμερα, θέλω να συζητήσουμε με τους ηγέτες μέτρα για να αυξηθεί κι άλλο η ορμή προκειμένου να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου», πρόσθεσε.
Τα μέτρα προστατευτισμού, που λαμβάνουν ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες και τα οποία οδηγούν σε διενέξεις για το εμπόριο και σε οικονομικούς αποκλεισμούς στηλίτευσε από την πλευρά του ο Σι Τζινπίνγκ, κρούωντας «καμπανάκι» κινδύνου για την αύξηση της αστάθειας στην παγκόσμια οικονομία. «Όλα αυτά καταστρέφουν την παγκόσμια εμπορική τάξη (…). Πλήττουν επίσης κοινά συμφέροντα των χωρών μας, επισκιάζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε ο Κινέζος ηγέτης στη διάρκεια συνάντησης των ηγετών της ομάδας BRICS στο περιθώριο της συνόδου της G20.
Σε αυτές τις συνθήκες, όπως επισήμανε ο ίδιος, οι χώρες της ομάδας BRICS πρέπει να «αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους και τη δυνατότητά τους να αντιμετωπίζουν εξωτερικούς κινδύνους».
Για τις συνέπειες που επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία η διένεξη των ΗΠΑ και της Κίνας σε ό,τι αφορά το εμπόριο, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι εμπορικές σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο είναι «τεταμένες» και συμβάλλουν στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Επισήμανε ακόμη ότι η Ε.Ε. συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
«Απαράδεκτες και αντιπαραγωγικές» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τις «απόπειρες να υπονομευθεί ο ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας». «Είναι ξεκάθαρο ότι (το εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο) πρέπει να προσαρμοστεί στις σημερινές εξελίξεις», όμως «θεωρούμε αντιπαραγωγικές τις προσπάθειες να καταστραφεί ο ΠΟΕ ή να υποβαθμιστεί ο ρόλος του», τόνισε στη διάρκεια της συνάντησης των ηγετών της ομάδας BRICS.
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας συμπλήρωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας είναι ανησυχητική, διότι το διεθνές εμπόριο πλήττεται από τον «προστατευτισμό» και από «περιορισμούς με πολιτικά κίνητρα».