Οι εταιρείες πρέπει να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης
- 29/06/2019, 20:02
- SHARE
του Stephen Kaufer*
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το 2018 υπήρχαν 70,8 εκατομμύρια πρόσφυγες. Αυτό σημαίνει ότι 70,8 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους εξαιτίας πολέμου, βίας, ή διώξεων.
Ο αριθμός αυτός είναι κάτι παραπάνω από ένα στατιστικό στοιχείο. Πρόκειται για μια αντανάκλαση ανθρώπινων ιστοριών και χαμένων δυνατοτήτων.
Σήμερα στις ΗΠΑ ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου ο κυρίαρχος πολιτικός λόγος εστιάζει στο χτίσιμο τειχών, και όχι γεφυρών. Μας λένε συνεχώς ότι οι πρόσφυγες συνιστούν απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ, τις θέσεις εργασίας, και τον αμερικανικό τρόπο ζωής.
Αυτό δεν είναι αλήθεια.
Από την τέχνη μέχρι την επιστήμη, από τον κινηματογράφο μέχρι τις επιχειρήσεις, κι από τη μουσική μέχρι την τεχνολογία οι πρόσφυγες έχουν υπάρξει φορείς μεγάλων πολιτιστικών και κοινωνικών επιτευγμάτων. Freddie Mercury, Gloria Estefan, Albert Einstein, Elie Wiesel, Marc Chagall – όλοι ήταν πρόσφυγες. Και είναι μερικοί, μόνο, από τους εκατομμύρια ανθρώπους που έφυγαν για να γλιτώσουν από τον κίνδυνο, αφήνοντας πίσω τους τα πάντα για να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους – και τους άλλους.
Φέτος, η κυβέρνηση Trump μείωσε τον μέγιστο αριθμό προσφύγων που μπορούν να δεχθούν οι ΗΠΑ σε μόλις 30.000 – πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό στην ιστορία του προγράμματος υποδοχής προσφύγων, στο ένα τρίτο περίπου του ιστορικού μέσου όρου. Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες μένουν απροστάτευτοι, ενώ και οι κοινότητες στις οποίες θα εντάσσονταν χάνουν σε ευκαιρίες, σε δημιουργικότητα και σε ποικιλομορφία.
Η αμερικανική παράδοση της φιλοξενίας προσφύγων δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί. Το πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων στις ΗΠΑ, κατά τη μακρά ιστορία του, υπήρξε ένα από τα ασφαλέστερα και οικονομικά αποδοτικότερα προγράμματα επανεγκατάστασης προσφύγων στον κόσμο. Ας συνεχίσουμε να παρέχουμε ασφάλεια και ευκαιρίες σε όσους φεύγουν από τη βία και τις διώξεις, ας τιμήσουμε τη δέσμευσή μας να προστατεύουμε όσους υπηρέτησαν μαζί με τα στρατεύματα των ΗΠΑ, κι ας δείξουμε αλληλεγγύη προς τις αναπτυσσόμενες χώρες που φιλοξενούν τη συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων στον κόσμο, προσχωρώντας στο Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
Η φιλοξενία των προσφύγων συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ. Με 7,4 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας, τομείς όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα logistics αντιμετωπίζουν έλλειψη εργατικών χεριών. Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας, ο τομέας των μεταφορών και των logistics θα έχει 700.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2026, και μέχρι τότε θα χρειάζονται περισσότεροι από 1 εκατομμύριο νέοι βοηθοί υγείας και προσωπικής φροντίδας κατ’ οίκον. Αυτές είναι θέσεις εργασίας που οι πρόσφυγες είναι πρόθυμοι να καλύψουν, και μπορούν να το κάνουν με τη σωστή εκπαίδευση.
Οι πρόσφυγες που έχουν περάσει χρόνο στις ΗΠΑ ξεκινούν επιχειρήσεις, δημιουργούν θέσεις εργασίας, πληρώνουν φόρους και συμβάλλουν στην τοπική τους οικονομία. Μια έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ έδειξε ότι οι πρόσφυγες έχουν δημιουργήσει 63 δισεκατομμύρια δολάρια καθαρά έσοδα κατά την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον, οι επανεγκατεστημένοι πρόσφυγες (ηλικίας 18 έως 45 ετών) πληρώνουν, κατά μέσο όρο, 21.000 δολάρια περισσότερα σε φόρους απ’ ό,τι λαμβάνουν σε παροχές, σε βάθος 20ετίας. Σύμφωνα με έρευνα του New American Economy, το 2015, οι ΗΠΑ φιλοξενούσαν περισσότερους από 180.000 πρόσφυγες επιχειρηματίες – δηλαδή το 13% του προσφυγικού πληθυσμού το 2015. Συγκριτικά, μόνο το 9% του πληθυσμού που γεννήθηκε στις ΗΠΑ ήταν επιχειρηματίες. Στην πραγματικότητα, πολλές κοινότητες που βρίσκονταν σε παρακμή – από την Utica της Νέας Υόρκης μέχρι το κέντρο του St. Louis – είδαν την τοπική τους οικονομία και τους εμπορικούς δρόμους τους να αναζωογονούνται χάρη στους επιχειρηματίες πρόσφυγες.
Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε ως έθνος την τεράστια συνεισφορά των προσφύγων και να δεσμευθούμε ότι θα βοηθήσουμε τον τεράστιο αριθμό των προσφύγων που έχουν ανάγκη, με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το TripAdvisor συνεργάζεται με την Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης (International Rescue Committee – IRC) για την υποστήριξη των προσφύγων καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Από το 2015, έχουμε πραγματοποιήσει επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε διεθνή και εγχώρια προγράμματα του IRC, τα οποία παρέχουν άμεση βοήθεια και υποστήριξη ώστε να βοηθηθούν οι πρόσφυγες να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και να ανακτήσουν το μέλλον τους. Ένα παράδειγμα είναι το Hospitality Link, ένα πρόγραμμα εργατικού δυναμικού που σχεδιάστηκε για να προετοιμάζει τους πρόσφυγες στις ΗΠΑ ώστε να εξασφαλίζουν απασχόληση στον κλάδο της φιλοξενίας.
Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει οργανισμούς όπως το IRC και να χρησιμοποιεί τη φωνή του για να υπενθυμίζει στην κυβέρνηση ότι πρέπει να θεσπίσουμε πολιτικές που θα επιτρέπουν στους πρόσφυγες να ευδοκιμήσουν εδώ στις ΗΠΑ. Πρέπει να καλωσορίζουμε τις οικογένειες των προσφύγων που έρχονται στις κοινότητές μας και να θυμόμαστε ότι οι ελπίδες και τα όνειρά τους δεν διαφέρουν από τα δικά μας. Πρόκειται για μια κρίση, χωρίς κάποια προοπτική λήξης στον ορίζοντα, αλλά υπάρχουν τρόποι με τους οποίους οι επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν και να κάνουν τη διαφορά.
* O Stephen Kaufer είναι διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του TripAdvisor.