Αναζητώντας τον… «λευκό καπνό»: Tην Ούρσουλα φον ντελ Λάγεν προτείνει ο Τουσκ
- 02/07/2019, 14:23
- SHARE
Μια Σύνοδος Κορυφής που ξεκίνησε την Κυριακή, πάτησε… pause τη Δευτέρα και ξεκινά ξανά την Τρίτη. Θα βρουν σήμερα οι ηγέτες της Ε.Ε. έναν κοινό τόπο για να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν και εκείνος που θα διαδεχτεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ;
Μέχρι στιγμής ο βασικός υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής παραμένει ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς, ο υποψήφιος για τη θέση εκ μέρους του Σοσιαλιστικού κόμματος και αυτή την στιγμή αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ενώ επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να είναι από τη Γαλλία.
Στην υποψηφιότητα Τίμερμανς αντιτάσσονται και μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θέλουν κάποιον της δικής τους οικογένειας να αναλάβει την κορυφαία θέση της Ε.Ε., καθώς το κόμμα τους βγήκε πρώτο στις εκλογές, αλλά και μία σειρά από ανατολικές χώρες που είχαν δεχτεί ισχυρή κριτική από τον Τίμερμανς για τα θέματα της εφαρμογής του κράτους δικαίου.
Νέα ονόματα αποτελούν αυτό της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, της Βουλγάρας πρώην Επιτρόπου και επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Και οι δύο επιλογές έχουν το βασικό πλεονέκτημα ότι είναι γυναίκες, αλλά εκτός της διαδικασίας των επίσημων υποψηφίων, γεγονός που ίσως θα έκανε δύσκολη την ψήφισή τους από το Ευρωκοινοβούλιο.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο Ντόναλτ Τουσκ έριξε στο τραπέζι το όνομα της Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με το Politico, η Ιταλία δεν θα έλεγε όχι σε αυτή την πρόταση.
Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας φαίνεται πως συγκεντρώνει πολλές θετικές… γνώμες. Σύμφωνα με το Politico, η υποψηφιότητα της φον ντερ Λάγεν αντιμετωπίζεται θετικά από πολλά κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Κορυφαίος αξιωματούχος από χώρα της κεντρικής Ευρώπης επιβεβαίωσε ότι οι χώρες του Βίζεγκραντ θα τη στήριζαν στο πλαίσιο όμως μιας ευρύτερης συμφωνίας, ενώ άλλος διπλωμάτης είπε πως και οι χώρες της Βαλτικής έχουν «θετικά συναισθήματα» για την Γερμανίδα υπουργό.