Αλέξης Τσίπρας: Στρατηγικού χαρακτήρα η συμπόρευση της Αριστεράς με την Οικολογία

Αλέξης Τσίπρας: Στρατηγικού χαρακτήρα η συμπόρευση της Αριστεράς με την Οικολογία
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στην κοινή εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων Πρασίνων με αφορμή την κοινή κάθοδο στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, Τρίτη 3 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Ρητορική αστοχία» χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας το γεγονός ότι μιλούσαν για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όχι για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων Πρασίνων.

Την εκλογική συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας με τους Οικολόγους Πράσινους, ανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή εκδήλωση με τους Οικολόγους Πράσινους, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με αφορμή την κοινή κάθοδο στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η συμπόρευση της Αριστεράς με την Οικολογία δεν είναι μια τακτικού τύπου συμμαχία», αλλά «μια στρατηγικού χαρακτήρα συμπόρευση που πρέπει να πάρει σάρκα και οστά σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο».

Τόνισε ότι η συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με το οικολογικό κίνημα και στην Ελλάδα με τους Οικολόγους Πράσινους είναι μια στρατηγική επιλογή «που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε και στην Ευρώπη. Γιατί αγωνιζόμαστε στην Ευρώπη για έναν νέο προοδευτικό πόλο από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, την Αριστερά και τους Πράσινους». Επισήμανε δε τη συνάντηση που είχε στο περιθώριο της Συνόδου με την Σκα Κέλερ.

«Ρητορική αστοχία» χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας το γεγονός ότι μιλούσαν για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όχι για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων Πρασίνων. Κι αυτό, όπως είπε, γιατί η συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους υπήρχε και σε κυβερνητικό επίπεδο, καθώς δύο στελέχη τους ήταν υπουργοί.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι για να φτάσουμε σήμερα εδώ, η Αριστερά να συμπορεύεται με την Οικολογία και τους Οικολόγους Πράσινους, υπήρξαν σημαντικοί άνθρωποι και σύντροφοι τα χνάρια των οποίων ακολουθούμε, αναφερόμενος στον Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε εισέλθει σε μία διαφορετική περίοδο και στην Ευρώπη και στον κόσμο, όπου οι προκλήσεις για το περιβάλλον είναι συνεχώς και πιο έντονες, ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι θεωρία, αλλά η νέα πραγματικότητα, ότι η υπέρμετρη ανάπτυξη, η αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πόρων καταστρέφει το περιβάλλον και εντείνει το πρόβλημα αντί να το μειώνει», είπε. Σημείωσε ότι «ήρθε επιτέλους η ώρα να παλέψουμε για να λύσουμε την αιτία του προβλήματος», που όπως είπε, «είναι η ανάγκη των αγορών για ολοένα και περισσότερη ανάπτυξη – μια ανάπτυξη χωρίς όρους και χωρίς όρια, όπως αυτή που σήμερα ευαγγελίζονται οι πολιτικοί μας αντίπαλοι».

«Οι χώρες τις Ευρώπης, η μία μετά την άλλη, αποφασίζουν να εισέλθουν σε κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης -στην Ελλάδα η συζήτηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής λείπει από την ατζέντα της προγραμματικής αντιπαράθεσης», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε επίσης: «Καλά, εδώ λείπει συνολικά η προγραμματική αντιπαράθεση με ευθύνη των πολιτικών αντιπάλων μας [….] Θέλουν να μας γυρίσουν πίσω, απαξιώνουν και αγνοούν το πρόβλημα», για να συμπληρώσει ότι «εμείς αντιθέτως πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα, τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια, να προχωρήσουμε μπροστά με σχέδιο για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Στο ρητορικό ερώτημα που έθεσε για το αν είναι βέβαιο ότι τα μνημόνια τελείωσαν, σχολίασε ότι αν την επομένη των εκλογών έχουμε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι απολύτως βέβαιο. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι αφήνουν ανοικτή την κερκόπορτα να γυρίσουμε πίσω, παραπέμποντας σε πρωινές δηλώσεις του υποψηφίου της ΝΔ, κ. Παπαδημητρίου. «Μας είπε σήμερα ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να πάρει αυτά τα λεφτά (σ.σ. από το μαξιλάρι της ρευστότητας) για να τα δώσει στις τράπεζες και ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να οδηγηθεί η χώρα σε γραμμή προληπτικής στήριξης, κάτι που εμείς αποφύγαμε με μάχη όταν επέμενε ο κ. Στουρνάρας», είπε. «Το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων αρχίζει να αποκαλύπτεται σιγά σιγά», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει νέο μνημόνιο.

«Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει: Είναι το σχέδιό του αυτό; Να οδηγήσει τη χώρα σε πιστοληπτική γραμμή; Αν είναι αυτό, πρέπει να το πει στον λαό. Αν δεν είναι αυτό, πρέπει με καθαρό τρόπο να διαψεύσει τον κ. Παπαδημητρίου». Αν δεν δώσει απάντηση, εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι το δεδομένο και ο λαός πρέπει να το ξέρει πολύ καλά ότι το σχέδιο είναι το 4ο μνημόνιο.

«Αριστερά, Οικολόγοι, προοδευτικοί πολίτες πηγαίνουμε μαζί για να βάλουμε φρένο σε αυτά τα σχέδια- και θα βάλουμε φρένο», υπογράμμισε.

«Χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς φιλόδοξους στόχους και επένδυση για την ενεργειακή αποδοτικότητα, χωρίς μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, χωρίς νέα θεσμικά και λειτουργικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η χώρα θα εγκλωβίζεται διαρκώς σε ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που έχει ήδη ξεπεραστεί παγκοσμίως, και που οδήγησε στην κρίση και τη χρεοκοπία το 2009».

Αυτό είπε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε πως «αυτό το παλιό μοντέλο, εκτός από ξεπερασμένο, είναι και επικίνδυνο για την οικονομία, για την εργασία, για την ποιότητα ζωής και περιβάλλοντος και τελικά για την πρόοδο όλων».

Στο σχέδιο για την «Βιώσιμη Ελλάδα», με εργαλεία θεσμικά, οικονομικά και κοινωνικά, αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

«Διασφαλίζουμε ίδιους κανόνες και ευκαιρίες για όλους. Δημιουργούμε τις δομές για ένα σύγχρονο κράτος και διακυβέρνηση στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και υποδομές. Δημιουργούμε νέα σύγχρονα οικονομικά εργαλεία στήριξης επενδύσεων που βρίσκονται κοντά στην κοινωνία και στον παραγωγό, στηρίζοντας την οικο-ανάπτυξη αλλά και μια ελληνική βιομηχανία ανακύκλωσης», είπε.

Προσέθεσε ότι «στηρίζουμε την περιβαλλοντική έρευνα, την καινοτομία και τις νέες ιδέες για το μετασχηματισμό προς τη βιώσιμη Ελλάδα, δημιουργούμε νέες, σύγχρονες υποδομές έργων περιβάλλοντος και αποβλήτων, 2,5 δισ. ευρώ, στις οποίες έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, καλύπτοντας χρόνιες ελλείψεις στη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, οι οποίες έχουν διασύρει παγκοσμίως και επιβαρύνει οικονομικά τη χώρα». Επιπλέον, τόνισε ότι στηρίζουμε με κατάλληλα εργαλεία την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε Περιφέρειας της χώρας, δίνοντας εργαλεία και κίνητρα στην αυτοδιοίκηση και στους πολίτες. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «μέσα από το Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα 2030, επιλέγουμε ανταγωνιστικούς τομείς προτεραιότητας με υψηλές επενδύσεις για την επόμενη δεκαετία, όπως οι ΑΠΕ, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση, η βιοοικονομία κ.λπ. Επισήμανε ότι ήδη η Ελλάδα είναι 9η χώρα στον κόσμο σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Αναφέρθηκε παράλληλα σε 10 κεντρικά ζητήματα που πέτυχε η κυβέρνηση με την κοινή πορεία ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων Πράσινων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «έχουμε πλέον αναρτημένους δασικούς χάρτες για το 55% της Ελλάδας» και ότι «η χώρα έχει για πρώτη φορά στην ιστορία της Εθνική Στρατηγική για τα δάση με στόχο την αειφόρο διαχείριση και προστασία τους και την αύξηση της συνεισφοράς τους στο ΑΕΠ της χώρας».

«Είμαστε έτοιμοι να πάμε μπροστά όλοι μαζί ενώνοντας δυνάμεις», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι «γι’ αυτό λέμε σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες: να ένας παραπάνω λόγος για να είμαστε όλοι εκεί στις 7 Ιουλίου, για να προστατεύσουμε όχι μόνο την πορεία της χώρας προς τα εμπρός, αλλά και το περιβάλλον, το φυσικό πλούτο της πατρίδας μας και για να αναλάβουμε όλοι μαζί από τις 8 Ιουλίου τη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

«Οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης ΟΗΕ 2030 και η Συμφωνία των Παρισίων, με προσαρμογή στο στόχο για τον 1,5 βαθμό Κελσίου, αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής μας στρατηγικής», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια – 32% παραγωγή ΑΠΕ και 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2030.

Στους στόχους για την επόμενη μέρα, είπε μεταξύ άλλων ότι θα προχωρήσουν 13 περιφερειακά σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έως το 2020, ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα αναλάβει την αρμοδιότητα παρακολούθησης και συντονισμού της Βιώσιμης Ανάπτυξης, με βάση του στόχους του ΟΗΕ για το 2030 και ότι θα δοθεί στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής γνωμοδοτικός χαρακτήρας για όλες τις νομοθετικές διατάξεις που αφορούν το περιβάλλον.