Επτά γυναίκες στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργού Οικονομικών
- 16/02/2014, 09:00
- SHARE
Αυτές οι γυναίκες ασκούν επιρροή στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής παγκοσμίως. Θα μπορούσε κάποια απ’ αυτές να είναι η επόμενη Λαγκάρντ;
Η θέση του υπουργού Οικονομικών αποτελεί… «ηλεκτρική καρέκλα». Απαιτεί ειδικές γνώσεις, ψυχραιμία, καλά πολιτικά ανακλαστικά. Πρόκειται για κυβερνητική θέση που σπάνια στο μυαλό μας ταυτίζουμε με το… “ασθενές φύλο”. Κι όμως, υπάρχουν ορισμένες γυναίκες που έχουν τολμήσει να αναλάβουν το πόστο αυτό.
Ας δούμε ποιες είναι.
Σιβ Γιένσεν
Χώρα: Νορβηγία
Η Γιένσεν είναι επικεφαλής του Κόμματος Προόδου της Νορβηγίας, το οποίο έχει αντι-μεταναστευτικές θέσεις. Όμως, η ίδια -η οποία έχει προτομές του Ρόναλντ Ρήγκαν και της Μάργκαρετ Θάτσερ στο γραφείο της- είναι γνωστή ως μετριοπαθής. Τοποθετήθηκε στο πόστο της τον Οκτώβριο από την συντηρητική πρωθυπουργό Έρνα Σόλμπεργκ, και θα πρέπει να αναμετρηθεί με τις προσμονές των Νορβηγών για γενναιόδωρα επιδόματα και άλλες παροχές, εν μέσω πτωτικών ρυθμών ανάπτυξης.
Νγκόζι Οκόνζο-Ιγουεάλα
Χώρα: Νιγηρία
Η Οκόνζο Ιγουεάλα έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης για τις αναπτυξιακές πολιτικές της στη Νιγηρία, αν και η στάση της εναντίον της διαφθοράς έχει συχνά γίνει δεκτή με απειλές εναντίον της ζωής της στη χώρα της. Το Time την έχει αποκαλέσει ηρωίδα, και πέρυσι εμφανιζόταν ως υποψήφια για να διαδεχθεί τον Πολ Γούλφοβιτς στην προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Με πτυχία από το Χάρβαρντ και το ΜΙΤ, έχει εφαρμόσει πολιτικές που έχουν δώσει σοβαρή ώθηση στην οικονομία της χώρας.
Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι
Χώρα: Πορτογαλία
Όταν η χρεοκοπημένη Πορτογαλία αποδέχτηκε ένα πρόγραμμα διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συμφώνησε επίσης να εφαρμόσει σκληρές πολιτικές λιτότητας που έχουν εξοργίσει το εκλογικό σώμα. Πέρυσι το καλοκαίρι, ο τότε υπουργός οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ παραιτήθηκε, προτάσσοντας την έλλειψη λαϊκής και πολιτικής υποστήριξης για τις πολιτικές του. Η Λουίς Αλμπουκέρκι τον διαδέχθηκε, και είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να προωθήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις αλλά και περισσότερες οδυνηρές αποφάσεις.
Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ
Χώρα: Ελβετία
Το 2012, η Ελβετή δικηγόρος υπήρξε πρόεδρος της χώρας, ένα αξίωμα που εναλλάσσεται ανάμεσα στα εφτά μέλη του εκτελεστικού σώματος, του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου. Αυτή η θεσμική διευθέτηση έχει επιτρέψει στην Βίντμερ-Σλουμπφ να αποκτήσει πολλές ιδιότητες. Ως πρόεδρος και ως υπουργός οικονομικών, έχει συνεργαστεί με τις ΗΠΑ πάνω σε ζητήματα ρύθμισης του τραπεζικού συστήματος ενώ ταυτόχρονα εργάζεται για να διατηρήσει τους κανόνες απορρήτου των ελβετικών τραπεζών.
Γιούτα Ουρπιλάινεν
Χώρα: Φιλανδία
Έχοντας πληγεί από την ύφεση, η Φιλανδία βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί, ενώ το χρέος συσσωρεύεται. Επίσης, όπως και άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, η Φιλανδία δεν είναι ακριβώς ενθουσιασμένη με την ιδέα διάσωσης άλλων χωρών. Η Ουρπιλάινεν προκάλεσε αναταραχή το 2012 όταν δήλωσε ότι «η Φιλανδία δεν θα μείνει προσκολλημένη στο ευρώ με κάθε κόστος, και είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια», υπονοώντας ότι η χώρα θα μπορούσε να φύγει από το κοινό νόμισμα. Από τότε, η Ευρωζώνη φαίνεται πιο σταθερή, αλλά η αποστολή της Ουρπιλάινεν – να μειώσει το χρέος της χώρας χωρίς τη λήψη άλλων οδυνηρών μέτρων – φαντάζει δύσκολη.
Μαρία Κιγουανούκα
Χώρα: Ουγκάντα
Η Κιγουανούκα σπούδασε εμπορία στο Πανεπιστήμιο Μακερέρε της Ουγκάντα, προτού μεταβεί στο Λονδίνο για να ολοκληρώσει το MBA της. Εργάστηκε για πάνω από 10 χρόνια στην Παγκόσμια Τράπεζα, και για 14 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα στην Ουγκάντα. Το 2011, ορίστηκε υπουργός οικονομικών της χώρας. Δεν είναι εύκολη η δουλειά της, αλλά η Κιγουανούκα πιστεύει στην ύπαρξη μεγάλων ευκαιριών για την Ουγκάντα στους τομείς του πετρελαίου, του τουρισμού, και της μεταποίησης.
Λίνα Ολίντα Πεντράσα Ροντρίγκες
Χώρα: Κούβα
Τα τελευταία χρόνια, η Κούβα έχει προβεί σε κάποιες ενέργειες χαλάρωσης του κρατικού ελέγχου πάνω στην οικονομία. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την ελεύθερη αγοραπωλησία μεταχειρισμένων οχημάτων, ενώ η αγορά νέων αυτοκινήτων δεν απαιτεί πλέον ειδική άδεια. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αργές, βεβαίως. Ας πούμε, τα νέα αυτοκίνητα κοστίζουν τόσο πολύ στην αγορά που σχεδόν κανένας δεν μπορεί να τα αγοράσει. Όμως, τώρα τελευταία η κουβανική ηγεσία -συμπεριλαμβανομένης της Πεντράσα- δείχνει διαλλακτικότερη. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Brookings, το 40% του εργατικού δυναμικού της Κούβας απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα. Η Πεντράσα έχει δηλώσει ότι ελπίζει αυτό το ποσοστό να έχει αυξηθεί σε 50% μέχρι το 2015.